ÇETAM, ihracatçıya hız ve zaman kazandıracak

ÇETAM, ihracatçıya hız ve zaman kazandıracak
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa kampüsü bünyesinde İstanbul Kalkınma Ajansı, Çelik İhracatçıları Birliği ve MATİL’in katkılarıyla kurulan Türkiye’nin ilk Çelik Araştırmaları Merkezi (ÇETAM) açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı himayesinde Çelik İhracatçıları Birliği yürütücülüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarı MATİL iştirakleriyle kurulan Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde açıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ev sahibi olduğu açılışa İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Mustafa Çıkrıkoğlu, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ve diğer sektör temsilcileri katıldı.

 

Açılışta konuşan İstanbul Valisi ve aynı İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Vasip Şahin gezdiği test merkezinden etkilendiğini söyledi. Proje için verilen emek ve paranın karşılığını bulduğuna sevindiğini ifade etti.

 

Vali Şahin: “Bu ilk projenin sonuçlarından son derece memnunuz”

 

Şahin “Bu merkez çelik sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerde önemli bir işlev üstlenecek. Bu tür yatırımlar başarılı oldukça biz de Kalkınma Ajansı olarak kendimize pay çıkaracağız. Kalkınma ajanslarının misyonu bulundukları bölgede yatırımları desteklemek ve ekonomik ivmeyi artırmaktır. Söz konusu İstanbul olunca, tüm ülkeye lokomotif olan bir şehirden bahsediyoruz. Bu ilk proje bizim için de deneme projesi oldu ve sonuçlarından son derece memnun kaldık.

 

Bu tür yatırımların sektöre büyük faydaları olacak. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. İmkânlarımızın ve ufkumuzun ötesine geçtiniz, özel sektör bu dinamizmi yakaladığında kalkınmamızın önünde hiçbir engel yok. Bizim görevimiz engelleri kaldırmak ve yürüdüğünüz yolda destek vermek, yardımcı olmaktır. Dünyada 8. Avrupa’da 2. büyük çelik üreticisi olacağız ama bu imkânlarla 2023 hedefine ulaşmamamız mümkün mü? Birbirimizin rakibi değil yol arkadaşıyız. Sanayicinin ülkeye hizmeti kendi karını artırmasıdır, her sene yeni fabrika bant imal etmesidir, siz ne kadar artarsanız ülke o kadar büyür” dedi.

 

İTÜ Rektörü Karaca: İhracatçıya hız ve zaman kazandıracak

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ÇETAM ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında “İTÜ’deki bu merkez sadece bir test merkezi değil aynı zamanda AR-GE merkezi. Çelik ve benzeri ürünlerin burada test sürecine ve AR-GE’sine katkıda bulunacağız. Bildiğiniz gibi çelik ülkemizde en büyük ihracat kalemlerimizden biri. Yurt dışına ihraç etmeden önce belirli merkezlere standartları ile ilgili prototip malzeme gönderilir ve olur aldıktan sonra ihracatı gerçekleşir. Biz hem zaman hem para kaybını önlemek amacıyla böyle bir düşünce ile yola çıktık. Bu merkez ihracat ile ilgili bütün testleri yapacak ve ihracatçı zaman kazanacak. Çelik sektöründen tutun, inşaat sektörüne kadar bütün sektörleri ilgilendiriyor. İTÜ olarak ÇETAM binamızın yanında bir binamız daha var. Onu da ekleyip İTÜ olarak daha da büyütmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Açılışta konuşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci de “ÇETAM, Türkiye’nin lokomotifi çelik sektöründe önemli bir rol oynayacak.

 

Sıvı çelik üretimi, çelik sektörünün üretim kapasitesini artırması, ihraç katkısı olacak. Amacımız katma değerli çelik üretimini artırmak. Çelik test ve analizini sağlayarak standart dışı çelik üretiminin önüne geçmek. İTÜ’de yaptığımız bu test merkezi sayesinde zaman ve enerji kaybına son vereceğiz ve ürünlerimizi test için yurt dışına göndermeyeceğiz. Sadece bununla sınırlı olmayacak çelik bilimi ve teknoloji üzerine mesleki eğitime de ağırlık verilecek” dedi

 

TİM Başkan vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da yatırımın sektör için gurur duyulacak bir yatırım olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında “ÇETAM’a en büyük yardımlardan birini İstanbul Kalkınma Ajansı yaptı. İhracatta sertifikasyonlara ihtiyaç vardı. Bu merkez önemli bir açığı kapatacak. 2023 hedefimize ulaşmada, katma değeri yüksek çeliği üretmede önemli katkılar sağlayacak. Bizde çelik fiyatı ortalama 550 dolar seviyelerinde İsveç’te 2500 doların üzerinde. İsveç’in ortalama çelik fiyatlarını yakalamayı hedefliyoruz. Çelik sektörünün böyle donanımlı yer kazanmasında katkısı olan Kalkınma Ajansı, İhracatçılar Birliği üyeleri ve İstanbul Teknik Üniversitesine teşekkür ediyorum Türkiye’nin kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğine ihtiyacı var. Çelik sektörüne bu kurum büyük katkılar yapacaktır” dedi.

 

Açılış konuşmaları sonrasında ÇETAM tarafından ilk kez üretilen “paslanmaz çelikten plaket” katılımcılara takdim edildi. Tören sonrasında İTÜ içerisindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 16 kategoride 39 ihracatçıya başarı ödülü verildi.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.