Çiftçiler tebligat gönderilmeden icraya verilmelerine tepkili
Coronavirus salgını nedeniyle sıkıntılı süreç geçiren çiftçiler, kendilerine tebligat gönderilmeden icraya verilmelerine tepki gösterdi.
Malatya'da, borcunu ödemeye giden çiftçiler icra şokuyla karşılaştıklarını söyledi.
Mağdur olduklarını dile getiren çiftçilerden bazıları, Derme Sulama Birliği'ne ait suyu 3 yıldır kullanmadıkları halde borçlandırıldıklarını, tebligat dahi gelmeden icraya verildiklerini; bazı çiftçiler ise borçlarını ödediklerine dair dekontlar ellerinde olduğu halde yine de icraya verildiklerini söyledi.
Çiftçiler, salgın nedeniyle zaten mağdur olduklarını, Derme Sulama Birliği'nin kendilerini icraya vermesiyle mağduriyetlerinin katlandığını ifade etti.
İLKHA muhabirine konuşan çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrıda bulundu.
Mehmet Ayhan
"3 yıldır hiç kullanmadığım su için borç çıkarıp beni icraya verdiler"
Kendilerine hiçbir tebligat yazısı gelmeden evine icra kağıdının geldiğini belirten çiftçilerden Mehmet Ayhan, "Hiçbir tebligat gelmeden 2 bin 450 lira borç içeren icra kâğıdıyla karşılaştım. 3 yıldır hiçbir dikili ağacım yok. Suyu hiç kullanmadım ama beni icraya verdiler. Amca çocuklarım da benim gibi icra ile karşı karşıya kaldılar. Biz mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Milletvekillerimize oy verirken sorunlarımızı dile getirmeleri için oy veriyoruz. Milletvekillerimiz sorunlarımızı gidermediği ve vatandaşına sahip çıkmadığı takdirde bize kim sahip çıkacak? Hiç kullanmadığım su ile ilgili icra ile karşı karşıyayım. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." diyerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
"Sadece Yaka Mahallesinde 460 kişi icraya verilmiş"
Ayhan, "Kullanmışsak tamam, devlete karşı boynumuz kıldan ince. Ama Sulama Birliği resmen bizden haraç istiyor. Cumhurbaşkanına ulaşırsın ama Sulama Birliği Başkanına ulaşamazsın. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bize doğrudan 'avukat ile muhatap olun' diyorlar. Zaten pandemiden dolayı mağduruz. Bir de Sulama Birliğinin mağduriyetini yaşıyoruz. Sadece Yaka Mahallemizde 460 kişi icraya verilmiş." ifadelerini kullandı.
Hulusi Alkale
"2020 yılı son taksit borcumu ödemeye gittiğinde icraya verildiğimi öğrendiğim"
2020 yılının son taksitini ödemek için Sulama Birliğine gittiğinde icraya verildiğini öğrendiğini belirten Hulusi Alkale, "2020 yılının son taksitini ödemeye gittiğimde, 'senin bizimle bir ilgin yok, seni icraya vermişiz' dediler. Bize herhangi bir evrak, duyuru gibi bir şeyin gelmediğini söyledim. Yapılacak bir şeyin olmadığını söylediler. 2 defa Birlik Başkanı ile görüşme talebinde bulundum, görüştürmediler. Mağduruz. Bu sene su fiyatını da yükseltmişler. Dönüm başına 88 lira olarak yansıtılmış. Bunu duyduğumuzda daha da üzüldük, zira daha bu borçları ödemeden ikinci bir borç daha çıktı. Talebimiz icraların iptal edilmesidir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanı'ma, Tarım Bakanı'ma, milletvekillerine sesleniyorum. Sorunumuzun çözülmesi için yardımlarını bekliyoruz." diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Eyüp Ayhan
"Pandemi sürecinde zaten mağdur olmuştuk icra ile daha da mağdur olduk!"
Kendilerine icradan önce tebligatın gelmesi gerektiğini kaydeden çiftçilerden Eyüp Ayhan, "İlk önce tebligat gelseydi, ödemelerimizi yapardık. Hatta 3 senedir kendi sondajlarımız olduğu için ve bahçemiz de kuruduğundan bu suyu kullanmıyoruz. Sadece ektiğimiz sebzeler için ayda yarım saat kullanıyorduk. Tebligat gelmeden icra kağıdının gelmesi mantıksız bir şeydir. Direk muhatap olmadan bizlere icra kağıdını gönderdiler. Pandemi sürecinde biz çiftçiler zaten mağdur olmuştuk şimdi de icraya verilmemizle daha da mağdur olduk. Amcamın oğlu kamyonunu satacaktı üzerinde icra olduğu için satamıyor. Sulama Birliği'nin icrası yüzünden çiftçiler iş yapamaz hale geldi Sulama Birliği muhatap olmuyor bizleri direk avukatlara yönlendiriyorlar. Devlet büyüklerimizden, milletvekillerimizden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.
Abuzer Kaplan
"Ödeme dekontlarım elimde olduğu halde beni icraya verdiler"
Elinde 2018 ile 2019 yılına ait ödeme dekontları olduğu halde Sulama Birliği'nin kendisini icraya verdiğini aktaran Abuzer Kaplan, konuyu mahkemeye taşıdığını ve davayı kazanarak icradan kurtulduğunu söyledi.
Kaplan, şöyle devam etti:
"Bana 2018-2019-2020 yıllarına ait sulama borcu olarak 2 bin 70 lira tutarında, herhangi bir ödeme tebligatı gelmeden direkt icra tebligatı geldi. Derme Sulama Birliğine giderek kendileriyle görüştüm. Bana 'sizin 2018-2019 yıllarına ait borcunuz var.' dediler. Ben de 2018-2019 yıllarına ait ödediğim faturaları gösterdim, kabul etmediler. Ben de mahkemeye başvurdum. Mahkeme, sadece 2020 yılına ait 815 TL'yi ödememe karar verince gidip yatırdım. Birçok çiftçi ödedikleri dekontları kaybetmişler. Ben dekontları kaybetmediğim için mahkeme yoluyla iptal ettirdim ve 2 bin 70 liradan sadece 815 lira ödedim. Bizim gibi yüzlerce mağdur vardır. Çiftçiler olarak Derme Sulama Birliği'nden şikâyetçiyiz. Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz. Pandemiden dolayı çiftçilere yardım yapılması gerekirken, Sulama Birliği icraya vermiş… gerekenin yapılmasını istiyoruz."
Konuyla ilgili telefonla görüşleri alınan Battalgazi Derme Sulama Birliği Başkanı İlhami Tangüner, çiftçileri icraya verilmeden önce hem SMS hem de muhtarlar aracılığıyla bilgilendirdiklerini söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.