Çin tartışmalara son noktayı koydu
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, olağan basın toplantısında, iki ülke arasında tartışmalı Scarborouh Resifi'nde Filipinli balıkçıların avlanabilmesine ilişkin, gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söyleyerek bu durumun taraflarca onaylandığını belirtti.
Sözcü Hua, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Çin ziyaretinin, ikili ilişkiler nezdinde verimli geçmesi ve dostluk temeline dayanarak Duterte'nin bu konudaki ilgisi üzerine avlanmaya ilişkin uygun düzenlemelerin yapılacağını ifade ederek Çin'in bölge üzerinde olağan idaresinin sürdüğünü ve bu durumun değişmediğinin ve değişmeyeceğinin altını çizdi.
Geçen hafta, bölgedeki Çin sahil güvenliğinin, Filipinli balıkçıların, 4 yıl aradan sonra Panatag olarak da bilinen Scarborough Resifi'ne girişine engel olmadığı bildirilmişti.
Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella da Güney Çin Denizi'nin doğusunda yer alan resifte belli süredir Çin gemilerinin gözlenmediğini açıklamıştı.
Öte yandan Duterte, ikili ilişkiler açısından verimli geçen Çin ziyareti sonrasında Filipinli balıkçıların yakında resifte avlanabileceğini ümit ettiğini ifade etmişti.
Duterte'nin Çin temaslarında taraflar, tartışmalı Güney Çin Denizi meselesini gündeme getirmemiş, ekonomi alanındaki anlaşmalar ön plana çıkarılmıştı.
Duterte'den önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.
Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, "Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu" yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.