Çınar: “Zilhicce ayı geldiğinde Arap Yarımadasında savaşlar dururdu”
Hac ibadetinin yerine getirildiği ay olması dolayısıyla önemli bir konuma sahip olan Zilhicce ayı ile ilgili açıklamalarda bulunan âlimler, Zilhicce ayı geldiğinde Arap Yarımadasında savaşların durduğunu söyledi.
İslam'ın beş esasından biri olan hac farizasının yerine getirilmesi dolayısıyla önemli bir konuma sahip umumi af ayı olan Zilhicce, savaşmanın haram kılındığı haram ayların (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) ikincisidir. İçinde Kurban Bayramı'nın da bulunduğu Zilhicce ayı, mübarek ayların en mühimleri arasında yer almaktadır.
Zilhicce ayı, Hicri-kameri ayların 12'ncisidir. Her senenin Kurban Bayramı'ndan önceki ilk 9 günü ve Kurban Bayramı günü olmak üzere 10 mübarek gecedir.
Zilhicce ayının önemi hakkında açıklamalarda bulunan İttihad'ul Ulema Üyesi Molla Cemal Çınar, Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e Peygamberlik gelmeden önce de Arap Yarımadasında Zilhicce ayının değerli olduğunu belirterek, “Zilhicce içerisinde savaş yapılması caiz olmayan haram aylardandır.” dedi.
Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in önemli sünnetlerinden olan Zilhicce orucunun tarihi geçmişinin eskilere dayandığını vurgulayan Çınar, savaşların haram olduğu bu ayda ibadet yapıldığını aktardı.
“Zilhicce ayı Resul-i Ekrem aleyhi selamdan önceye dayanan bir tarihi vardır”
Çınar, “Zilhicce ayı hicri takvimin içerisinde bulunan aylardan biridir. Resul-i Ekrem aleyhi selama peygamberlik gelmeden önce de Arap Yarımadasında bu takvim kullanılıyor ve takdis ediliyordu. Yine zilhicce içerisinde savaş yapılması caiz olmayan haram aylar dediğimiz dört aydan birisidir. Zilhiccenin 10’u geldiğinde artık savaşlar durdurulur ve panayırlar düzenlenirdi. Bu panayırlarda insanlar iç içe girerek ticaret yapardı. Bu meşhur olan panayırlar düzenlendikten sonra ayın 9’una kadar oruçlar tutulur, ibadetler yapılır ve arife gününden sonra da hac tavaf edilirdi. Zilhicce ayı Resul-i Ekrem aleyhi selamdan önceye dayanan bir tarihi vardır.” diye konuştu.
Zilhicce ayının halk arasında 10 günler olarak bilindiğini belirten Çınar, “Bu oruç halk arasında 10 günler olarak bilinir. Kimi yerlerde nasıl olduysa 9 günler olarak tarif ediliyor. Hâlbuki 10 gün oruç tutulur. Eğer üst üste tutulacak olursa buna arife günü de dâhildir.” dedi.
“Resulullah bu ayda tutulan orucu çok methetmiştir”
Konuşmasının devamında Çınar şunları söyledi: “Sünnet olan oruçlarda zorunluluk yoktur. Ancak 10 günlük sünneti yerine getirmek isteyen insanın mutlaka arife günü de dahil Zilhicceden önceki 10 günü oruçla geçirmeli. Bununla birlikte bir günde tutulsa sevabı var. Ama sadece arife günü tutulması mekruhtur. Yalnız 9 gün tutup üzerine birde arife gününü katan kişi ile ilgili Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem hadislerde onu çok methetmiş. Kişinin geçmiş yıla ait küçük günahlarının af olunduğunu, gelecekte de küçük günahlarının af olunacağına dair çok rivayetler var.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.