Çin'den ABD'li silah şirketlerine yaptırım

Çin'den ABD'li silah şirketlerine yaptırım
Çin, Tayvan'a silah tedarik eden 13 ABD'li silah şirketine ve 6 yöneticisine yaptırım uyguladı.

Çin, Tayvan'a silah tedariki nedeniyle ABD askeri-endüstriyel kompleksini temsil eden 13 şirkete ve bu şirketlerin 6 yöneticisine yaptırım uyguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kısıtlamaların 5 Aralık 2024'te yürürlüğe gireceği belirtildi.

Buna göre yaptırım uygulanan tüzel kişi ve kişilerin mal varlıkları dondurulacak ve bunlarla iş yapılması yasaklanacak. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kısıtlamalara tabi liderlerin Çin'e girişinin yasak olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, "ABD yakın zamanda Çin'in Tayvan bölgesine silah satacağını yeniden duyurdu; bu, tek Çin ilkesini ve üç ortak Çin-Amerikan bildirisinin hükümlerini ciddi şekilde ihlal ediyor" dedi. Bakanlık, ABD'nin eylemleriyle Çin'in iç işlerine ciddi şekilde müdahale ettiğini ve ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verdiğini belirtti.

Kara listede Teledyne Brown Engineering, BRINC Drones, Rapid Flight, Red Six Solutions, Shield AI, SYNEXXUS, Firestorm Labs, Kratos Unmanned Aerial Systems, HavocAI, Neuros Technologies, Cyberlux Corporation, Domo Taktik İletişim ve Grup W yer alıyor.

Tayvan'a silah satışı

Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, NASAMS hava savunma sistemleri ve radar istasyonlarının Tayvan'a yaklaşık 2 milyar dolara olası satışını onayladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 17 Kasım'da Peru'da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, ABD'nin Tayvan Boğazı'nda barışı korumak istiyorsa bu konuya ihtiyatlı ve basiretli yaklaşması, Taipei'nin bağımsızlığına açıkça karşı çıkması ve Tayvan'ın barışı desteklemesi gerektiğini söyledi.

Tayvan, Çan Kay-şek (1887-1975) liderliğindeki Kuomintang kuvvetlerinin kalıntılarının Çin İç Savaşı'nda mağlup olduktan sonra buraya kaçtığı 1949'dan beri kendi yönetimi tarafından yönetiliyor. Pekin'in Rusya dahil çoğu ülke tarafından desteklenen resmi tutumuna göre burası ÇHC'nin bölgelerinden biri.

Washington, 1979'da Taipei ile diplomatik ilişkilerini kesip ÇHC ile yeniden kurdu. “Tek Çin” politikasını tanıyan ABD, Taipei yönetimiyle temaslarını sürdürmeye ve Çin tahminlerine göre son birkaç yılda 70 milyar doları aşan adaya silah tedarik etmeye devam ediyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.