Çölyak hastalarına özel "glutensiz" iftar
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmekte. Yine verilere göre Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisi.
Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilen Çölyak, tanı konulduktan sonra ise hastalık olmaktan çıkarak bir yaşam biçimi haline gelmekte.
Eyüpsultan Belediyesi de Çölyak Hastalığı'na farkındalık oluşturmak amacıyla bir iftar yemeği düzenliyor. Çölyak hastaları ve aileleri kendileri için hazırlanacak özel yemeklerden oluşan menü ile oruçlarını açacaklar.
8 Haziran Cuma günü Yağlıdere Sosyal Tesisleri'nde verilecek iftar yemeğinde Çölyak Hastalarına Gluten içermeyen özel yemekler ikram edilecek.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın ve yaklaşık 100 Çölyak Hastasının katılacağı iftar yemeği programı şöyle:
nde siz değerli basın mensuplarını görmekten memnuniyet duyarız.
Yer: Eyüpsultan Belediyesi Yağlıdere Sosyal Tesisleri (Yeşilpınar Mahallesi Girne Caddesi Yağlıdere Parkı içi)
Tarih: 8 Haziran 2018 Cuma
Saat: 20:00
İrtibat: Burak ÖZTÜRK - Eyüpsultan Belediyesi Yayın Yönetmeni
Tel: 0543 601 75 93
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüz ölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.