Corona fobiyi önlemenin 5 yolu
Şiddetli korku ve kaygının kalıcı problemlere sebep olabildiğini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Panik, virüsün kendisinden çok daha zararlı. Panik halinde mantıklı kararlar veremezsiniz ve çevrenizde de paniğe sebep olursunuz. Olabildiğince önlem alın, bilgilenin ve rutin yaşantınıza devam edin.” dedi.
Haberleri sürekli takip etmeyin
Dokuzlu, güncel durum hakkında bilgi sahibi olma isteğinin gayet normal ve gerekli olduğunu ancak yalnızca haberleri takip ederek günlük yaşantının olumsuz gelişmelere odaklanmasının psikolojide kalıcı zararlara yol açabileceğini hatırlatarak gerektiği kadar haber takibinin yapılması tavsiyesinde bulundu.
Dozunda tedbir alın
Yetkili kişilerin önerdiği hijyen kurallarına uymanın ve kişisel temizliğe dikkat etmenin yeterli olacağını belirten Dokuzlu, “Günde belli el yıkama sayısına ulaşmaya çalışmak, temiz de olsa eşyalara dokunmaktan kaçınmak veya yalnızca faydalı olduğunu düşündüğünüz yiyeceklerin aşırı tüketimi birtakım psikolojik problemlere neden olabilir.” diye konuştu.
Evde kaldığınız zamanı değerlendirin
Belirsizlik ve az bilginin kaygıya sebep olacağını söyleyen Dokuzlu, şöyle konuştu: “Karşı karşıya olduğunuz tehdidin tam olarak ne olduğunu bilmemeniz paniği tetikleyebilir. Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerden mutlaka bilgi alın. Vaktinizi değerlendirin. Tedbir amaçlı bir süre sosyal ortamlar yerine evinizde vakit geçirmeniz en doğrusu. Bunu bir kısıtlama olarak değil fırsat olarak düşünün. Kendinize vakit ayırın. Uzun zamandır yapmak istediğiniz ama fırsat bulamadığınız şeyleri yapabilirsiniz. Kitap okuyabilir, hobilerinize vakit ayırabilirsiniz. Kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Evde hareketsiz kalabilirsiniz, bu da kilo almanıza sebep olabilir. Evde yapabileceğiniz egzersizler hem stresinizi azaltmaya hem de bağışıklığınızı kuvvetlendirmenize yardımcı olur. Ailece evde yapabileceğiniz etkinlikler planlayarak aile üyeleri arasındaki bağı güçlendirebilirsiniz.”
Yalnızca güvenilir haber kaynaklarını takip edin
Sosyal medyada çok fazla yanlış ve kaynağı olmayan bilgi akışının olduğunu hatırlatan Dokuzlu, Yalnızca güvenilir haber kaynaklarını takip edin. Kaynağından emin olmadığınız bilgileri paylaşmaktan kaçının. Sosyal medyadaki bilgi kirliliği ve abartılan haberler panik halini tetikliyor.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.