Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs meselesi bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs meselesi bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 27'nci Dönem 2'nci Yasama Yılı'nın açılışında yaptığı konuşmada "Kudüs meselesi, bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs meselesi, bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir. Kudüs’ün mahremiyetine halel getiren, hiçbir emrivakiye müsamaha gösteremeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 27'nci Dönem 2'nci Yasama Yılı'nın açılışında yaptığı konuşmada "Kudüs meselesi, bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir. Kudüs’ün mahremiyetine halel getiren, Filistinli kardeşlerimizin temel hak ve özgürlüklerine saldırı anlamı taşıyan hiçbir davranışa, hiçbir emrivakiye müsamaha gösteremeyiz. Türkiye olarak, sonuna kadar Kudüs davasının takipçisi olacağız.” dedi.

TBMM’de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en çalkantılı bölgesinde, gerçek anlamda bir küresel güç olma yolunda ilerlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yakın çevremizdeki güvenlik krizleri ve insani trajediler ile bundan beslenen terör eylemleri, ülkemizi hedeflerinden uzaklaştırmamış, tam tersine bu yöndeki kararlılığını daha da güçlendirmiştir.” dedi.

“Hedefimiz, Kandil ve Sincar’ı tamamen temizlemek”

Irak’ta ve Suriye’de ciddi etkinlik kazanan örgütlerin her geçen gün mevzi kaybettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar bu ülkeler kendi iç istikrarlarını sağlamakta zorlansalar da terör örgütlerinin yeşermesine zemin hazırlayan şartlar büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin kaotik bağımsızlık çıkışı, Türkiye’nin de net tavır koymasıyla, boşa çıkartılmıştır. DEAŞ’ın işgal ettiği topraklarda yeniden merkezi yönetimin hâkim olmasıyla, Irak büyük bir sorundan kurtulmuştur. Temennimiz, ülkedeki PKK varlığının da aynı şekilde ortadan kaldırılmasıdır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, PKK’nİn Irak’ta faaliyet gösterdiği yerlerin önemli bir bölümünü kontrol altına aldığını da kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hedefimiz, çıbanbaşı olarak gördüğümüz Kandil’i ve yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar’ı bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir. Irak’ın, mezhepçilik hastalığından bir an önce kurtularak, kendi halkı ve tüm bölge için güvenli, huzurlu, istikrarlı ve müreffeh bir ülke hâline gelmesini istiyoruz. Bu doğrultuda yapılan tüm çalışmalara destek olmayı, gerektiğinde öncülük etmeyi sürdüreceğiz.”

Suriye’deki durumun çok daha acı ve vahim olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yedinci yılını geride bırakan bir iç savaşta bugüne kadar yaklaşık bir milyon Suriyelinin hayatını kaybettiğini, 12 milyon Suriyelinin de evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

“Suriye’deki gelişmelere seyirci kalmamız söz konusu olamaz”

“Rejimin kendi halkına yönelik kanlı saldırıları yetmiyormuş gibi, bir de DEAŞ ve PYD-YPG denilen örgütler Suriye halkına musallat olmuştur. Ülkedeki istikrarsızlığı fırsat bilen güçler de vekâlet savaşları yoluyla Suriye’yi parsellemek için adeta yarışa girmişlerdir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir meşruiyet zemini kalmayan rejimle ve terör örgütleriyle iş tutan bu güçlerin, Suriye halkının kanı ve gözyaşı pahasına kendi projelerini hayata geçirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Suriye’deki bu gelişmelere seyirci kalınamayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce, bu coğrafya halkıyla bin yılı aşkın müşterek geçmişe, ortak medeniyet ve kültür değerlerine sahibiz. Bunun için hayatlarını kurtarmak için yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda kalan milyonlarca Suriyeliye kapılarımızı ve gönlümüzü açtık. Hâlen 3,5 milyon Suriyeli, ülkemizde hayatını sürdürüyor. Suriye içinde yaşanan her çatışma, bizim için yeni kitlesel göç dalgalarının habercisidir. Sınırlarımızın hemen yanı başındaki kaos ortamı, ülkemize yönelik terör tehditlerinin en önemli beslenme kaynağı hâline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tehlikeli gidişin önüne geçmek amacıyla, 2016 yılından itibaren, Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturmak üzere harekete geçtiklerini belirterek, şunları söyledi: “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla, 4 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ’lı ve PYD/YPG’li teröristlerden temizledik. Bu bölgelere, şu ana kadar 260 bin Suriyeli kardeşimiz geri döndü. Her platformda, ülkede Suriye halkının tamamının kabul edebileceği bir çözüm bulunması için çaba gösterdik.”

“Türkiye, Suriye krizinde doğrudan sahada inisiyatif alan bir ülke durumuna geldi”

Türkiye’nin, Cenevre Süreci’nin tıkanması üzerine, Astana’da yeni bir çözüm zemini oluşturulmasına öncülük ettiğini; Astana’da varılan mutabakatların rejim tarafından ihlali üzerine, Rusya ile yeni arayışlara girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çabalarımız nihayet sonuç verdi ve Soçi’de Rusya ile İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’ndeki 3,5 milyon insanın hayatını doğrudan ilgilendiren bir mutabakata imza attık. Dünyada çok büyük takdirle karşılanan bu mutabakat, aynı zamanda Suriye’de yeni anayasa ve özgür seçimler esasına dayalı bir çözüm için de umutların canlanmasına vesile olmuştur. Böylece Türkiye, en büyük yükünü kendisinin çektiği Suriye krizinde, doğrudan sahada inisiyatif alan ve söz söyleyen bir ülke durumuna gelmiştir” dedi.

“İdlib’te ülkemizin güvenliğini sağlamayı garanti ettiği bölgeye de, şimdiden 60 binin üzerinde Suriyeli geri dönmüştür. Suriye’de güvenli hâle getirdiğimiz bölgeleri genişlettikçe ve huzuru sürekli hâle getirdikçe, ülkemizdeki misafirlerimizin kendi topraklarına dönüşlerinin hızlanacağına inanıyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerin, PKK'den temizlenerek güvenli hâle getirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Her devlet gibi Türkiye’nin de kimi ülkeler ve uluslararası kurumlarla ilişkilerinde inişler-çıkışlar yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Türkiye’ye verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve haksız ithamlarla Türkiye’nin üzerine gelinmesi sebebiyle Avrupa Birliği’yle ve bazı Avrupa devletleriyle gerilim yaşandığını söyledi.

“Avrupa ile yaşadığımız sıkıntılı süreci yavaş yavaş geride bırakıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde ülkemize yapılan haksızlıklar ve uygulanan çifte standart karşısında elbette sessiz kalamazdık. Kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtlığını bir iç politika malzemesi hâline dönüştürmesi, sıkıntıların derinleşmesine ve yaygınlaşmasına sebep oldu. Avrupa ile yaşadığımız bu sıkıntılı süreci yavaş yavaş geride bırakıyoruz” dedi.

Türkiye’nin, düzensiz göçün önlenmesi başta olmak üzere Avrupa Birliği’ne tüm taahhütlerini, uğradığı haksızlıklara rağmen yerine getirmeye devam ederek elini güçlendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemize yönelik ithamların ve tutumların mesnedi kalmayınca, aklıselim galip gelmeye ve diyalog yolları yeniden açılmaya başladı. En büyük ticaret ortağımız olan, 5 milyon civarında Türk kökenli kardeşimizin, milyonlarca samimi dostumuzun yaşadığı böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Bununla birlikte, Avrupa’nın bize yaptığı haksızlıkları düzeltmek, oradaki kardeşlerimizin hukukunu korumak için de sonuna kadar mücadele edeceğiz.” şeklinde konuştu

Geçen hafta Almanya’ya yapılan devlet ziyaretinin, ilişkileri yeni ve olumlu bir yöne sevk edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Yine geçtiğimiz aylarda İngiltere’ye de, muhataplarımızla iş birliği zeminimizi güçlendirme konusunda mutabık kaldığımız bir ziyaretimiz olmuştu. Çeşitli Avrupa ülkelerinden Türkiye’yle ilişkiler konusunda yükselen olumlu sesler, önümüzün aydınlık olduğunu gösteriyor. İnşallah, yeni dönemde Avrupa’yla siyasi, ekonomik ve insani alanlarda gerçekten mesafe kat ettiğimiz bir sürece gireceğiz.”

“Amerikan yönetiminin ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum”

“Bir başka önemli sorun alanımız Amerika’yla ilişkilerimizdir. Stratejik ortak olarak uzun bir geçmişe sahip olduğumuz Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mevcut yönetimin, hiçbir mantıki, siyasi ve stratejik tutarlılığı olmayan bir şekilde ülkemizi hedef alması bizi derinden üzmüştür.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün elebaşı ve pek çok mensubunun, bu ülke tarafından korunup kollandığına dikkat çekti ve şunları söyledi: “Suriye’de hassasiyetlerimizi ve ikazlarımızı hiçe sayarak bölücü terör örgütü ile iş birliğine giden Amerika, bu olumsuz tavrını ekonomik alana da taşımıştır. Örneğin Halkbank davası, eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk örneğidir. Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla, diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız.”

Türkiye’yi, demokratik bir hukuk devleti gibi değil de bir kabile toplumu gibi gören bu zihniyete karşı, ülkenin ve milletin hakkını, hukukunu ve onurunu koruyacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan yönetiminin eninde sonunda Türkiye’ye yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inandığını dile getirdi.

“Rusya ile her alanda çok sıkı ve hızla gelişen ilişkiler içindeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasın devamında şunları kaydetti: “Rusya ile her alanda çok sıkı ve hızla gelişen ilişkiler içindeyiz. Suriye politikasından turizme, savunma sanayinden enerjiye kadar her alanda Rusya’yla, ülkelerimizin ortak çıkarına olan projeleri hayata geçiriyoruz. Biliyorsunuz, bir dönem, Rusya ile aramızı bozmak için de pek çok provokasyon yapıldı. Karşılıklı olarak sağduyuyu ve soğukkanlılığı elden bırakmayarak, bu sıkıntıların üstesinden geldik. İnşallah, önümüzdeki dönemde Rusya ile aramızdaki bu olumlu iş birliği iklimini daha da güçlendireceğiz.”

Aynı şekilde İran’la da, gerek Suriye ve Irak politikalarında, gerek diğer siyasi ve ekonomik konularda yakın temas hâlinde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin geleceğiyle ilgili kararlarda İran’ın dışlanmamasına özel önem verdiklerini söyledi ve bu ülkeye yönelik yaptırım tehditlerinin adil olmadığını da dile getirdi.

Uluslararası kurumların denetimleriyle kolayca çözülebilecek sorunların, yaptırımlar gibi tüm ülke halkının cezalandırılması anlamına gelecek yollarla halledilmeye çalışılmasının doğru olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tür adımların hiçbir fayda sağlamadığının geçmiş tecrübelerle de sabit olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Önümüzdeki dönemde Türkiye, temel ilkelerimiz doğrultusunda, başkalarının taleplerinden ziyade kendi menfaatlerini ve ihtiyaçlarını merkeze alarak politikalarını belirleyecektir.”

“Kıbrıs VE Ege’de Türkiye’ye rağmen hiçbir adım atılamaz”

Bir başka önemli sorun alanının da, Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını, çıkarlarını, beklentilerini dikkate almayan yaklaşımlar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs’ta ve Ege’de, Türkiye’ye rağmen hiçbir adım atılamayacağını buradan bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. Bu bölgede bizi yok saymaya kalkışanlar, kendi varlıklarını da topyekûn tehlikeye attıklarını çok iyi bilmelidirler. Bizim her konuda olduğu gibi Kıbrıs ve Ege konusunda da tercihimiz 'kazan-kazan' anlayışından yanadır. Hep birlikte kazanabileceğimiz yöntemler varken, işi krize ve hatta çatışmaya götürecek yollara tevessül edenler, bunun hesabını önce kendi halklarına vereceklerdir.” şeklinde konuştu.

“Kudüs meselesi, bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir”

Yunanistan ve Bulgaristan’la, bu ülkelerden de karşılık gördükleri sürece, iyi komşuluk ilişkilerini devam ettirme yönünde güçlü bir iradeye sahip olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, “Doğu komşumuz Gürcistan’la da ekonomik ve sosyal ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizle tahkim ediyoruz. Kırımlı kardeşlerimizin huzuru ve esenliği için de mücadele etmeyi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, “Hep söylediğim gibi, Kudüs meselesi, bizim de ümmetin de kırmızı çizgisidir. Kudüs’ün mahremiyetine halel getiren, Filistinli kardeşlerimizin temel hak ve özgürlüklerine saldırı anlamı taşıyan hiçbir davranışa, hiçbir emrivakiye müsamaha gösteremeyiz. Türkiye olarak, sonuna kadar Kudüs davasının takipçisi olacağız. Görüldüğü gibi, uluslararası alanda çok önemli süreçleri aynı anda, aynı hassasiyetle ve aynı kararlılıkla yürüterek, ülkemizi aydınlık geleceğine hazırlıyoruz.” (İLKHA)

Kız çocuğu babasının aracının altında kaldı

Kız çocuğu babasının aracının altında kaldı

Kız çocuğu babasının aracının altında kaldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.