Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şanhay İşbirliği Teşkilatı'na katkı sağlamaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şanhay İşbirliği Teşkilatı'na katkı sağlamaya devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanhay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar her alanda iş birliğine hazırız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanhay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Zirveye katılan devlet ve hükûmet başkanları ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e de gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.

Teşkilata üyeliğe yeni kabul edilen İran'ı da tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, en batıdaki Asyalı, en doğudaki Avrupalı olarak müstesna bir konuma sahiptir. Asya'yla binlerce yıla sâri beşeri, kültürel ve siyasi bağlarımız bulunuyor. 2019 yılında ilan ettiğimiz Yeniden Asya Girişimimizle, ata yurdumuz Asya'yla ilişkilerimizi her alanda güçlendirmeye çalışıyoruz. Şanhay İşbirliği Teşkilatı'nı, Asya'nın hoşgörü ikliminin ve sorunlara ortak çözüm bulma anlayışına dayalı kadim kültürünün günümüzdeki temsilcisi olarak görüyoruz" dedi.

"Müşterek çabalarımızla iş birliğimizi çok daha yukarıya çıkaracağımıza inanıyorum"

Şanhay İşbirliği Teşkilatıyla ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 10 yıldır sahip olduğumuz 'diyalog ortağı' statümüz sayesinde, burası Asya'ya açılan pencerelerimizden biri hâline gelmiştir. Teşkilatın Enerji Kulübü Üst Düzey Grubu'nun dönem başkanlığını 2017 yılında üstlenmiştik. Bu kapsamdaki Üçüncü Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı'nı Ankara'da gerçekleştirmiştik. Üye olmayan bir devletin böyle bir görevi icra etmesi, teşkilat için de bir ilki teşkil etmiştir. Üstlendiğimiz sorumluluk, teşkilatla Türkiye arasındaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini de göstermiştir. Bundan sonra müşterek çabalarımızla iş birliğimizi çok daha yukarıya çıkaracağımıza inanıyorum."

İmkânlarla beraber sorunların da küreselleştiği bir çağda yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İklim değişikliği, salgın, enerji ve gıda arzı güvenliği, terörizm, yabancı ve İslam düşmanlığı, ırkçılık, düzensiz göç, ekonomik durgunluk ve tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi nice imtihanla karşı karşıyayız. Bu sınamaların üstesinden ancak, tesis edilecek küresel iş birliği ve çözüm anlayışıyla gelebiliriz" şeklinde konuştu.

"Yaptığımız 8 milyar doları aşkın insani yardımla, millî gelire oranla dünyada ilk sıradayız"

Bu dönemde daha çok birlik olunması gerekirken, maalesef bazı ülkelerin duvarlarını yükseltmeyi, içe kapanmayı tercih ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Duvarlar yükseldikçe vicdanlar da çölleşmekte, mazlumların sesleri daha da duyulmaz hâle gelmektedir.  Bunun en son ve acı örneği koronavirüs salgınında yaşanmıştır. Tüm insanlığın aynı gemide olduğunu bir kez daha hatırlatan bu küresel salgın sürecinde, maalesef uluslararası kuruluşlar ve gelişmiş ülkeler iyi bir imtihan veremediler. Hatta kimi ülkeler tıbbi malzeme temininde çatışma noktasına kadar geldiler."

Türkiye'nin koronavirüsle mücadele kapsamında 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa yardım sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz yerli ve millî aşımız olan TURKOVAC'ı tüm ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunduk" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 3,7 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere, 4 milyondan fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapmayı sürdürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaptığımız 8 milyar doları aşkın insani yardımla, millî gelire oranla dünyada ilk sıradayız. Gayrisafi millî gelirimizin yaklaşık yüzde birini insani yardımlara ayırarak, 'dünyanın en cömert ülkesi' unvanını taşımanın gururunu yaşıyoruz. 'Dünya Beşten Büyüktür' diyerek, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan düzenin krizleri çözme kabiliyetini yitirdiğine dikkat çekiyoruz. Küresel sistemin reform ihtiyacını vurgularken bir yandan daha adil, temsil kabiliyeti yüksek, kapsayıcı ve etkin bir düzenin tesisi için çalışıyoruz. Bunu yaparken, bölgemizde ve ötesinde barış, güvenlik, istikrar ve refahın hâkim kılınması için her türlü çabayı sergiliyoruz" şeklinde konuştu.

"Ukrayna'daki çatışmaların sona erdirilmesi için yoğun gayret gösteriyoruz"

"Amacımız; insanı ve insani değerleri merkeze alan girişimci bir diplomasi anlayışıyla bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  devamında şunları söyledi: "Bu kapsamda, Ukrayna'daki çatışmaların diplomasi yoluyla bir an evvel sona erdirilmesi için yoğun gayret gösteriyoruz. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden sevkiyatı noktasında Birleşmiş Milletler ve taraflarla verimli bir iş birliği yürütüyoruz. Tahılın, Afrika'daki kardeşlerimiz başta olmak üzere, özellikle en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılması noktasında da samimi çaba harcıyoruz."

Güvenliğin önemli bir boyutunun, tedarik zincirlerinde sürekliliğin sağlanması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "G-20 kulvarındaki girişimlerimiz başta olmak üzere, küresel gıda güvenliğine yönelik çabaları destekliyoruz. Küresel tedarik zincirlerinde devamlılık bakımından doğu ve batı arasındaki bağlantının güçlendirilmesinin önemi günümüzde daha fazla anlaşılmıştır. 'Orta Koridor' adını verdiğimiz girişimin, Kafkaslar, Orta Asya ve Çin Halk Cumhuriyeti hattında mühim bir arter görevi gördüğü, bölgemizde ve ötesinde refahın ve istikrarın tesisinde büyük rol oynadığı aşikârdır" dedi.

"Ülkemizin, doğu ile batı arasındaki köprü konumu bizlere emsalsiz imkânlar sunmaktadır"

Türkiye'nin, son 20 yılda gerçekleştirdiği devasa ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla, bu alanda çok önemli bir başarıya imza attığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkemizin, doğu ile batı arasındaki köprü konumu bizlere emsalsiz imkânlar sunmaktadır. Bu anlayışla, güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar her alanda iş birliğine hazırız. Şanhay İşbirliği Teşkilatı içinde devam eden siyasi ve ekonomik süreçlere de katkı sağlamaya devam edeceğiz."

Teşkilat üyesi ülkelerin ekonomik ve insani kalkınmalarından, temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine kadar her konudaki çabalarını yakından takip etmeyi ve iş birliği yapmayı sürdüreceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu düşüncelerle sözlerime son verirken sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum. Başta ev sahibimiz Özbekistan olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Toplantılarımızın ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.