Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘soykırım’ tasarısına ilk yorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren yasa tasarısın kabul etmesine ilişkin Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru ile yaptığı ortak açıklama konuştu.
Erdoğan karara ilişkin, Ortak kanaatimiz ilk adımımız bir defa Büyükelçimizi Türkiye'ye çağırmak. Tabii ki şu anda Alman Parlamentosu'nun almış olduğu bu karar aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız ve ondan sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız.” dedi.
Başbakan Yıldırım: Bu karar hatalı bir karardır
Başbakan Binali Yıldırım da karara ilişkin şu tepkileri dile getirdi: "Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur. Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye'ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah'ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Türkiye için bu karar yok hükmündedir
Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren yasa tasarısın kabul etmesine tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kararın Türkiye için yok hükmünde olduğunu vurguladı.
Sosyal medya hesabından karara tepki gösteren Kurtulmuş, şunları ifade etti:
Almanya Parlamentosu'nun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" bir takım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu'nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir.
Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir.Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.”
Bir tepki de Bakan Çavuşoğlu’ndan
Öte yandan Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kararı sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir.” diye belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.