Deniz Feneri'nden Kurban atağı

Deniz Feneri'nden Kurban atağı
Deniz Feneri Derneği “Kurban 2017” Organizasyonu bu yıl 3 kıta 35 ülkede yapılacak.

Deniz Feneri Derneği “Kurban 2017” Milletin vekaleti 3 kıta 35 ülkede yapılacak ve kurbanlar fakirlerin bayramı olacak...

KESİM YAPILACAK ÜLKELER

Afganistan, Arnavutluk, Benin, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Çad, Endonezya-Açe, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler-Moro, Filistin, Gana, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Mali, Moğolistan, Moritanya, Myanmar-Arakan, Nijer, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tanzanya, Tayland-Patani kurban kesimi ve sonrası et dağıtımı yapılacak ülkeler olarak belirlendi.

VEKALET BEDELLERİ AÇIKLANDI

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Cengiz, vekalet yoluyla hisse bedelini bu yıl yurt dışında 440 TL, yurt içinde 840 TL. Filistin Gazze’de 1.100 TL ve Suriye’de 840 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Cengiz, 2017 yılı Kurban Organizasyonu kapsamında vekalet yoluyla kurban fiyatlarını duyurduğu yazılı açıklamasında bu yıl, "Kurbanlarınız Yoksulların Bayramı Olsun" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.

Bu sloganın kurbanla ilgili bundan sonraki tüm organizasyonlarda da kullanılacağını ifade eden Cengiz, dernek olarak önemsedikleri hususlardan birinin dini esaslara uygunluk ve emanete riayet olduğunu ifade etti.

Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında onbinlerce hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılmasının hedeflendiğini belirten Cengiz, hayırseverlerin vekalet verdikleri kurbanların kesiminin, dini usullere uygun olarak Deniz Feneri Derneği personeli ve gönüllüleri nezaretinde yapılacağına işaret etti.

Başkan Cengiz açıklamasında, kurbanların bir bölümünün Türkiye'de, bir bölümünün de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ülkelerde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yıllardır kendisine emanet edilen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Deniz Feneri bu yıl da hayırseverlerin kurbanlarını keserek yoksullara dağıtacak. 

İSLAMİ KURALLARA UYGUN KESİM

Deniz Feneri Derneği, bağışçılarının kurban vekâletlerini İslami kurallara uygun olarak yerine getiriyor. 

Kesimler dernek görevlileri nezaretinde ve hijyenik şartlarda yapılıyor.  

Yurtdışı kesimleri ise gönüllüler ve yine derneğin görevlileri nezaretinde ve İslami usullere uygun olarak gerçekleştiriliyor.

Kurban etleri ülkemiz ve dünyanın yoksul bölgelerindeki dul, yetim ve öksüzler başta olmak üzere, onbinlerce ihtiyaç sahibine ulaştırılıyor.

KURBAN KESİM BİLGİLENDİRMESİ

Deniz Feneri Derneği bağışçılarına, kurbanlar kesildikten hemen sonra SMS ile, bayram sonrasında ise kurban kesim sertifikası ve hissedarların isimlerinin okunarak kurbanların kesildiğini gösteren kişiye özel kurban kesim görüntüsü de ulaştırıyor.

BAĞIŞLAR NASIL YAPILABİLİR?

Vatandaşlarımız, www.denizfeneri.org.tr adresinden kredi kartıyla iki dakikada online bağış yapabilecekleri gibi, 

0212 414 60 60 no’lu çağrı merkezinden görevlimiz marifetiyle ve yine kredi kartı ile bağış yapabilir.  Bağışlar bayramın ikinci günü saat 17:00’a kadar yapılabilecek.

Ayrıca entegrasyon anlaşmamız olan ve hesabımızın tanımlı olduğu;

Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Halkbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Vakıfbank şubelerinden tahsilat ekranları sayesinde kolayca bağış yapma imkânı mevcut. 

Deniz Feneri’ne ayrıca Garanti, Yapı Kredi, Akbank, İş Bankası aracılığıyla da kurban bağışı yapılabiliyor. (Not: Bu bankalardan yapılan kurban bağışlarının ektrelerini 0212 415 61 61 nolu faksa göndermeleri gerekiyor.

Deniz Feneri Derneği’ne, çeşitli noktalarda açılacak tanıtım ve bağış kabul stantlarından, dernek merkezi, şube ve temsilciliklerinden de kurban bağışı yapılabiliyor.

Deniz Feneri Derneği kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?

Gidilecek ülkeler nasıl belirleniyor?

Yüzyılın iyilik hareketi daha önceki yıllarda yürüttüğü çalışmalar neticesinde ülkeler, kurban organizasyonu için oluşturdukları komisyon tarafından inceleme yapılıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni insani yardım noktaları da değerlendirilip bir yol haritası çiziliyor..

Deniz Feneri Gönüllü Ekiplerinin oluşturulması

Tespit edilen ülkelerde görev yapacak gönüllüler genellikle 3-4 kişiden oluşuyor. Ekiplerde dernek çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüler, ev hanımları ve öğrencilerin yanı sıra bölgenin durumunu kamuoyuyla paylaşmak için gazeteci ve yazarların da yer alması sağlanıyor.

Gönüllü ekiplerin hazırlanması ve görev süreci

Ülkeler hakkındaki raporlar ve kritik bilgiler yapılacak yolculuklar öncesi dernek merkezinde yapılan toplantılar ile görev yapacak gönüllü ekiplere aktarılıyor. Dikkat edilecek hususlar arasında, kesim sırasında kamera kaydının alınması bu toplantılarda en önemli konu olarak kabul ediliyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat Deniz Feneri Derneği ekipleri tarafından yönetiliyor.

Partner kuruluşların hazırlıkları

Deniz Feneri Derneği'nin İstanbul'daki Genel Merkezi'nde koordine edilen yardım çalışmaları yerel yardım kuruluşları üzerinden gerçekleştiriyor. Partner kuruluşlar kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.

Analiz değerlendirme

Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen gönüllüler ve Deniz Feneri Derneği ekipleriyle yapılan toplantılarda, bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor; ihtiyaçlar bildiriliyor. Raporlanan bu bilgiler Derneğin yönetim kurulunda ayrıntılı olarak tartışılıp değerlendirilerek yeni projeler gerçekleştirilmek üzere raporlanıyor.

İhtiyaç sahibi insanlar kim?

Derneğin çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam etmektedir. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki acil ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Deniz Feneri'nin dağıtım programında ilk sırada mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetim yurtları, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler gelmektedir. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktadır.

Deniz Feneri Derneği kurban bölgelerini nasıl belirliyor?

Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır. Bu konuda partner kuruluşların görüşleri de büyük önem arz ediyor.

Yardım kuruluşlarına vekâlet verilebilir mi?

Ülke içinde veya dışında ihtiyaç sahibi bölgeler için kurban kesen çeşitli vakıf ve dernek gibi kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurbanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.

Kurban kesimi için gerekli olan vekâlet konusu nasıl gerçekleşiyor?

Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini Deniz Feneri'nin çeşitli kaynaklarından ulaştırırlar. Bütün ibadetlerde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere Derneğe başvuran hayırsever, bu niyet ve iradeyi ortaya koymuş oluyor. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.

Kişi kurbanını dilediği yerde kestirebiliyor mu?

Hayırseverler kurbanlarını Deniz Feneri'nin belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden diledikleri yerde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi dernek yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

Vekalet veren kişi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?

Kurbanlarını bağışlayan hayır severler, kurbanlarının kesildiği bilgisini Deniz Feneri Derneği'nden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından dernek merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırılmaktadır. Bu bilgilendirmenin ardından kurbanını kestiren kişilere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderilmektedir. Ayrıca kesilen her kurbanın görüntüsü bağışçıya kurban sonrası en kısa sürede kamera kaydı olarak ulaştırılıyor.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.