Dergilerin Mart Gündemi!

Dergilerin Mart  Gündemi!
Kültür dünyamızda önemli bir yere sahip olan dergilerin bu ayki sayılarını sizin için derledik.

HÜR24- Bu yazımızda, İslam’a hizmet aşkıyla yayın hayatlarını sürdüren dergilerin, Mart sayılarını masaya yatıracağız. Dergi yayıncılığı, Türkiye’de geçmişi olan bir, bilgi hizmetidir. Türkiye’nin yakın tarihini öğrenmek isteyenler, dergilerden istifade edebilirler. Dergiler, birçok kalemin buluştuğu bilgi sayfalarıdır. Dergileri önemli kılan, savunmuş oldukları davalarıdır.  Türkiye’de birçok dergi halen varlığını sürdürmektedir. Varlıklarını şerefli bir şekilde sürdüren dergilerin, Mart sayılarında neler var? İşte bu makalemizde imkânlarımız nispetince, göz gezdirmeye gayret göstereceğiz.

Din ve Hayat Dergisi

İstanbul Müftülüğünün çıkarmış olduğu, “Din ve Hayat” dergisi, 27. sayısının sayfalarını, “Kitap Medeniyeti”ne ayırmış. Hakikaten kitap bizim için önemlidir. Çünkü bizler, kitaba inan bir ümmetiz.  Bizim için kitap demek, hakikat demektir. Kitaplar, bizlere büyük medeniyetin nasıl inşa edeceğimiz gösterirler. Bu konuda “Din ve Hayat” dergisinin bu sayısında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Peki, Din ve Hayat Dergisi’nin içeriğinde neler var?

Derginin editörü Kamil Büyüker hocamız,  girizgâh yazısında şu tespit de bulunuyor:

“Kur’an’ ilk hitabı olan ‘Oku’ emrinin muhatabı Müslümanlar, tarih boyunca bu ölçü temelinde bir medeniyetin inşasını ve imarını gerçekleştirmişlerdir.  O yüzden İslam medeniyeti, bir kitap medeniyetidir, yazı medeniyetidir, okuma medeniyetidir.” Bu cümle konuyu hakikaten çok güzel bir şekilde özetlemiştir.

Dergi, 150 sayfadan oluşmaktadır. Derginin içeriğinde birçok önemli makale mevcuttur, takdir edersiniz ki hepsini burada zikretmemiz imkânsızdır.  Yine de kendimce önemli gördüğüm bir makaleyi hatırlatmakta fayda görüyorum.  Yazar Ali Ural’ın kaleme aldığı: “Bir Ağaç Nasıl Kitap Olur, Bir Kitap Nasıl Ağaç” isimli yazı hakikaten okunmasında fayda var. Yazının içinde bir cümleyi aynı şekilde buraya aktarıyorum: “Yazar, yazmaz. Yangınlar çıkarır beyninde. Kurtardığı manalar olur ve yanan manalar. Üzeri çizilir satırların. Altıda çizilir” 

Değerli dergi dostları, Din ve Hayat dergisini okurken altınız çizmeyi ve not almayı ihmal etmeyelim.

Zehra

Dergi dünyasına; yeni, taze, canlı bir soluk daha geldi. “Zehra” isimli dergi ilk sayısını yayınladı. Merkezi Ankara’da olan dergi, Anadolu Gençlik Dergisi bünyesinde Ailemizin Parlayan Yüzü sloganıyla okurlarına merhaba dedi.   Derginin ilk sayısının dosya konusu: “Niyet Ettik Hayırlara” şeklinde. Gerçekken harika bir niyet…

Zehra Dergisi, bir kadın ve aile dersidir.  İlk sayısında hanımların yoğunlukla yazacağı bir görüntü vermektedir.  Derginin editörlüğünü, Ayşe Ertem Hanımefendi üstlenmiş.

Derginin ilk sayısında yer alan yazarla şu şekilde:

Hatice Kübra Gündüz, Dr. Aksanur Gökçe, Fatma Tuncer, Nesibe Kılıç, Sevilay Karaman, Sümeyye Betül Topçu, Gülsüm Sezen, Ayşegül Taşer, Ebru Yücel,  Sümeyye Erkalan, Büşra Yaşar, Seda Ağırtaş, Süreyya Suad, Hilal Nur Sezer, Mustafa Yılmaz ve Ebubekir Ertem…

 Zehra, ailece okunmasında fayda olacağını düşündüğüm bir dergi. O halde ergi dünyasına hoş geldin diyoruz: “Zehra” dergimize… Kitaplığınızda yer açın ve bu vesileyle safları sıklaştıralım. Niyet hayır, âkıbet hayır…

Davet Mektebi Dergisi

Davet ve Kardeşlik Vakfı bünyesinde çıkmakta olan dergi, kendisini “düşünce siyaset ve edebiyat” dergisi olarak tanımlıyor.  Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini Mavi Marmara Gazisi, Muharrem Güneş yapmaktadır. Derginin 14. sayının manşeti: “Ümmetin İhya ve İnşa’sında Gençliğin Rolü”  şeklinde.

Dergi kapağında şu isimlere yer vermiş:

Ahmet Varol, “Suriye’de Bir Dünya savaşı Veriliyor”, Doç. Dr. Mehmet Akbaş, “ Rasulullah’ın (s.a.s.) Etrafındaki Gençler”, Nihat Öner, “Neden Gençlik”, Ahmet Milli, “Ümmete Adanmış Bir Gençlik”

Hakikaten İslam, gençliğe büyük önem vermiştir.  Gençliği olmayan bir hareketin geleceği de olmaz. İslam davasının, gençlerin omuzlarında yükseldiğini unutmayalım. Gençlerle birlikte neler yapabiliriz diyorsanız? Davet Mektebi Dergisi’nin bu sayına müracaat edebilirsiniz. Derginin editör yazısında geçen bir Çin Atasözünü buraya aktarıyorum: Bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek,  on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, yüzyıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir.”  Şunu unutmayalım ki, gençlik ihmale gelmez!

Köprü Dergisi

Üç ayda bir yayınılmakta olan Köprü Dergisi 133. Sayında: “Kur’an Müslümanlığını” detaylı bir şekilde işlemektedir. “Kur’an Müslümanlığının” revaçta olduğu günlerdeyiz.  İslam ümmetine sadece Kur’an yeter mi? Efendimizin Sünneti olmadan, İslam gerçek manada anlaşılabilir mi? Oryantalistlerin Kur’an Müslümanlığı üzerinde ki etkileri nelerdir? Ve daha birçok sorunun cevabı Köprü Dergisi’nin bu sayısında bulmanız mümkündür.  Dergide, Muhammed Emin Yıldırım hocayla yapılmış önemli bir mülakata yer verilmiş. Yıldırım hoca, konuyu güzel özetlemiş: “Kur’an Kaynak, Sünnet Irmaktır.”

Kur’an İslamı veya Hadis İslamı diye bir İslam yoktur. İslam’İslam’dır’ Köprü Dergisi’nin her sayısı ayrı bir öneme sahiptir. Ama özellikle bu sayı gerçekten hayati bir öneme sahiptir. Okumasında fayda ümid ediyorum.

Misak Dergisi

Hüsnü Aktaş hocanın yönetiminde çıkmak olan Misak dergisi, 304. Sayısına ulamış önemli bir dergidir. Derginin İlk sayısı 1990 yılında yayınlandı.  Ve zor şarlarda bugüne kadar 304. sayıyı hiç aksatmadan çıkarmak dergicilik adına büyük bir başarı olduğunu söylemek mümkündür.  Dergi manşetinde:  “Silahlı çetelerin fesadı, Sosyal Medya ve Kürsel Mafya Düzeni” şeklindedir. Aynı zamanda manşet, Hüsnü Aktaş hocamızın makalesinin başlığıdır.  Hüsnü Aktaş hoca yazısında şu açıklamada bulunmaktadır: “Türkiye’de yaşanan siyasi mücadelede; başta Fransa olmak üzere, batıdan ithal edilen politika kültürünün önemli bir yeri vardır.” Ayrıca yazıda fesadın firavunların değişmeyen siyasi olduğuna dikkat çekilmektedir.  Dergi, 48 sayfadan oluşmaktadır.

Sonuç

Evet, bu yazımda beş dergiyi analiz etmeye gayret gösterdim.  Dergilerin hepsi birer bilgi- ilim bahçesidir. Okumak bize çok şey kazandır. Tam tersi okumamak ise, bize büyük kayıplar yaşattırır.

Okumanın Allah’ın bir emri olduğunu unutmayalım!

dergilerin-mart--gundemi!.jpg

dergilerin-mart--gundemi!-001.jpg

 

 

 

 

Kaynak:HÜR24Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.