Design Week Turkey'de İTÜ’ye “Design Turkey İyi Tasarım” Ödülü

Design Week Turkey'de İTÜ’ye “Design Turkey İyi Tasarım” Ödülü
Design Week Turkey Tasarım Ödülleri 2016 yarışmasında, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Yaya Yönlendirme ve Bina Tanımlama Birimleri” projesi “Kamusal Alan” kategorisinde İyi Tasarım Ödülü’ne layık görüldü.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizatörlüğünde, TURQUALITY® Programı dâhilinde Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu ile yapılan iş birliğiyle İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Design Turkey Tasarım Ödülleri 2016’da, kazananlar belli oldu.

 

13 farklı kategoride, 300’den fazla tasarımın yarıştığı Design Week Turkey 2016’da, ‘Kamusal Alan’ kategorisinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi için hazırlanan “Yaya Yönlendirme ve Bina Tanımlama Birimleri” çalışması ödüle lâyık görüldü. Törende, İTÜ’den mezun çok sayıda tasarımcının da ödül alması dikkat çekti. Törende ödüller; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Ekonomi Bakanı Müsteşarı İbrahim Şenel ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verildi.

 

İTÜ’nün ödül alan projesi, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Gülname Turan, Araş. Gör. Dr. Koray Gelmez ve Araş. Gör. Emrah Özturan tarafından tasarlandı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap ve Doç. Dr. Gülname Turan’ın yürütücülüğünde tamamlandı.

 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ödül töreni sonrası yaptığı açıklamada projenin “Yeşil Kampüs” çalışmaları kapsamında, yürüme ve bisiklet yollarının hâkim olacağı bir anlayışla gerçekleştirildiğini söyledi ve ödül kazananları tebrik etti. Karaca, İTÜ’nün yaklaşık 250 hektarlık bir arazide bulunduğunu ve proje başlangıcında yerleşke içerisinde, insanların kaybolmalarını önlemek amacıyla yola çıkıldığının altını çizdi. Projenin yeşilin hâkim olduğu dokuyla beraber, karbondan arındırılmış bir mekânın parçası olarak da tasarlandığını belirten Karaca, bu çalışmanın İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ni araç trafiğinden kurtarmak yönünden son derece önemli olduğunu belirti. Karaca sözlerini: “Projenin üniversitemizde bilimsel araştırma destekli olarak geliştirilip ürünleştirilmesi, ‘3. nesil üniversite’ olma hedefimize işaret ediyor.” diyerek tamamladı.

 

Ödül alan proje üç temel ölçüte dayanıyor

 

İTÜ’nün ödüle layık görülen tasarımlarında; evrensel tasarım ilkeleri, Yeşil Kampüs ve ulaşılabilirlik ölçütleri dikkate alındı. Bina tanımlama birimlerinde bina isminin gereken uzaklıktan görünürlüğünün sağlanması ve farklı mimarî yapıların ortak bir dille kimliklendirilmesi amaçlandı. Yaya yönlendirme birimleriyle ise yaya hareketliliğinin optimize edilmesi hedeflendi ve yerleşkedeki tüm kamusal alanlardaki ihtiyaçlar dikkate alındı.

 

Proje ile ilgili bilgi veren İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap ise “İTÜ Rektörlüğü olarak ilk dört yılımızda üzerinde çalıştığımız ve tüm kampüs paydaşlarımızın hayat kalitesini yükselten ‘İTÜ Yeşil Kampüs’ projemizi geliştirmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Bu projenin bir parçası olan yönlendirmelerin Design Turkey ödülüne lâyık görülmesi hepimizi gururlandırdı. Piyasadan mevcut bir ürün almak yerine; araştırma, geliştirme ve tasarım sürecini kendimiz tamamladığımız bir sistemi kampüsümüzde uygulamış olmayı ‘İTÜ Yeşil Kampüs’ vizyonumuzun bir parçası olarak görüyorum.” dedi.

 

Bakan Nihat Zeybekçi: “Durmak yok tasarıma devam!”

 

Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi; “Yaratıcılık ve üretme insanın yapısında var. Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi üretmeden, tasarlamadan, büyümeden refah peşinde koşanlar, önce bağımsızlıklarını, sonra kişiliklerini kaybederler. Cumhuriyetin ilk yıllarından 4,5 milyar dolar toplam ihracat ve ithalattan, 500 milyar dolar hedef koymak ve 150 milyar dolar ihracata ulaşmak, bir Türkiye mucizesidir.” dedi.

 

Bakan Zeybekçi, tasarımı ve patenti başkalarına ait olan; markası ve tüketim alışkanlıkları başkaları tarafından kontrol edilen ve finansmanına başkalarının hakim olduğu bir iklimde, Türkiye’nin “fasoncu” anlayışla muasır medeniyetler seviyesine çıkamayacağını söyledi.

 

Dünyada marka patent tescilinde Türkiye’nin Avrupa’da birinci sırada, dünyada 12’nci sırada olduğuna değinen Zeybekçi; “Yol uzun, hedef büyük. Ortalama, vasat bir ülke olamayız. İnanın, başaracaksınız. Ben tütün tarlalarında amelelik yapan bir ailenin çocuğu olarak bugünlere geldim, sizler de başaracaksınız. Durmak yok, tasarıma devam!” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.