DİB Erbaş: Bizim medeniyetimizde, cami ile mektep hep iç içe olmuştur

DİB Erbaş: Bizim medeniyetimizde, cami ile mektep hep iç içe olmuştur
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bizim medeniyetimizde, cami ile mektep hep iç içe olmuştur.” dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin temel atma törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bizim medeniyetimizde, cami ile mektep hep iç içe olmuştur.” dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin temeli, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle atıldı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan caminin temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, camilerin Mescid-i Nebevi'nin bir şubesi olduğunu söyledi.

Arapça’da "camia"nın üniversite anlamına geldiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Cami ile camiayı buluşturuyoruz, kucaklaştırıyoruz.” dedi.

Erbaş, içerisinde ibadet yapılan, insanları içine toplayan caminin, aynı zamanda Allah'ın 99 isminden birisi olduğunu kaydederek, “Rabbimiz rahmetiyle, mağfiretiyle bütün kullarını kucaklıyor. İşte cami de, kulları kucakladığı için, onların sadece ibadet etmeleri için değil aynı zamanda mektep, suffe, bir eğitim merkezi, eğitim yuvası olarak insanımızın ruhi gelişimini desteklediği için cami ismi verilmiştir.” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin bilgi, hikmet merkezi, ilim yuvası olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Bizim medeniyetimize baktığımız zaman, cami ile mektep hep iç içe olmuş. Bunun ilk örneğini de Allah Resulü Efendimiz göstermiş. Mescid-i Nebevi'nin içindeki suffe. O suffede ashab yetişmiş, Peygamberimiz, öğretmenleri. Ondan sonrakilerin öğretmenleri ashab. Ve daha sonra medreseler, yani ders yapılan yerler yapılmaya başlanmış. Uzun yıllar o isim kullanılmış” diye konuştu.

“Bizim medeniyetimizde İslami ilimler, İslami olmayan ilimler diye bir şey yok”

Üniversitelerin evrensel bilginin elde edildiği yerler olduğunu ifade eden Erbaş şöyle konuştu:

“Burada nice öğrencilerimiz eğitim alacaklar, farklı farklı fakülteler var. Farklı farklı alanlarda uzmanlar yetişecek. Hangi fakülte varsa o fakülteden yetişen her gencimiz bizim için değerlidir, başımızın tacıdır. Bizim medeniyetimizde İslami ilimler, İslami olmayan ilimler diye bir şey yok. Astronomi talebesi de İslami ilim tahsil eden bir öğrencidir, tıp talebesi de, coğrafya talebesi de, fizik talebesi de, eğitim fakültesinden öğretmen yetişecek herkes. Hepsinin Kur’an-ı Kerim'de bir karşılığı vardır. Bundan 25 sene önce Avrupa'nın keşfettiği interdisipliner metot dediğimiz, öğrenciyi farklı alanlarda yetiştirme anlayışını asırlar önce biz gerçekleştirmişiz. İbn-i Sina tıpta da, matematikte de, fıkıhta da zirvedir, aynı zamanda iyi bir hafızdır. Onun gibi yüzlerce ilim adamı bu millete kazandırmıştır bu topraklar.”

Erbaş, caminin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmanın ardından dua eden Erbaş, katılımcılarla beraber butona basarak, temel atma törenini gerçekleştirdi.

Başkan Erbaş, daha sonra beraberindeki heyetle Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne geçti.

Törene, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir,  Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan da katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.