DİKA’ya Gaziantep’ten Şırnak’a Halıfleks üretimi başvurusu
Dicle Kalkınma Ajansı tarafından Cazibe Merkezleri Programı kapsamında başta TRC3 Bölgesi olmak üzere Bölge dışındaki çeşitli merkezlerde tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenlenerek Bölge dışından TRC3 Bölgesi’ne yatırımcı çekilmesi amaçlandı. Bunun sonucunda Gaziantep’te faaliyet gösteren Tozo Tufting Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Şırnak Cizre’de, halıfleks üretiminde kullanılan iplik üretim tesisi yatırımı için müracaatta bulundu. Başvurusu yapılan yatırım dosyasının toplam sabit yatırım tutarı 21 milyon 500 bin TL’dir. Cizre Organize Sanayi Bölgesi’nden talep edilen arsa büyüklüğü 50 bin m2 bina büyüklüğü ise 15 bin m2 olup tahmini bina yapım maliyeti 5 milyon 500 bin TL’dir.
Tozo Tufting A.Ş. 2014 yılında faaliyetlerine başlamış olmakla beraber, şirket ortakları Tufting alanında 25 - 30 yıllık deneyime sahiptir. Firma Gaziantep’te duvardan duvara adı verilen halıfleks imalatı yapmaktadır. İmalat için polipropilen adı verilen halı ipliği kullanılmakta olup bu ipliği Gaziantep’te bulunan fabrikalardan temin edilmektedir. Firma halıfleks ipliğini kendi işletmesinde imal etmesi durumunda işletme maliyetleri en az % 20 düşecektir.
Yeni yatırım tesisinde iplik üretimi aylık 300 ton olacak olup, yıllık 3600 ton iplik üretilecektir. Hali hazırdaki tufting üretimi iplik ihtiyacı aylık 150 ton olduğundan kurulacak iplik tesisi otomatikman % 50 kapasiteyle üretime başlamış olacaktır. Bu durum üretim maliyetlerini aşağı çekeceği için tufting üretiminde en büyük üreticilerden olan ABD, Belçika, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerle rekabet gücünü arttıracak ve şu anda % 50 olan üretim kapasitesini hızla % 100 seviyelerine çıkarmış olacaktır. Üretilecek olan iplik kendi tufting üretiminde kullanacak olup tufting satışlarının artışına bağlı olarak iplik üretimi de artmış olacaktır. Üretilecek ipin fazlası Avrupa’daki halı üreticilerine ihraç edilecektir.
Gaziantep’te bulunan tufting tesisindeki makineler iplik tesisi içerisinde entegre edilecek böylece bütüncül çalışarak verimlilik yükseltilecektir. Yeni iplik tesisinde 30 kişiye istihdam sağlanacaktır. Bu entegrasyon 30 kişilik istihdama ilaveten 34 kişiye daha istihdam olanağı oluşturacaktır. Firma mevcut durumda tufting üretiminin % 90’nını ihraç etmekte olduğundan yeni yatırımda ağırlıklı olarak ihracat odaklı olacaktır.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.