Direnişten şehadete Yahya Sinvar

Direnişten şehadete Yahya Sinvar
Filistin cihadı, siyonist işgale karşı verdiği mücadelede çok şehid verdi… Şeyh Ahmet Yasin, Abdülaziz Rantisi, Nizar Reyyan, Yahya Ayyaş, Salih Aruri ve İsmail Heniyye'den sonra Filistin şehitler kervanına katılan son isim Yahya Sinvar oldu.

İşgal zindanlarında 20 yıldan fazla esaret altında kaldıktan sonra 2011 yılında esir takasıyla özgürlüğüne kavuşan Yahya Sinvar, hem batı hem de siyonist medyanın sık sık manşetlerinde yer aldı.

Yıllar içerisinde Filistin'de, Gazze'de çok şey değişti. Direniş, önemli mesafeler aldı. Yahya Sinvar, bu dönemde önemli roller üstlendi.

7 ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı'yla ismi çok daha fazla anılır oldu.

"İnşaallah gürül gürül bir tufan ile geleceğiz üzerinize. Bitmek bilmeyen füzelerle geleceğiz. Bitmek bilmeyen bir askeri tufanı ile geleceğiz." diyen Sinvar, işgalcilere mesaj veriyordu.

Yahya Sinvar bu sözleri, HAMAS hareketinin 35'inci kuruluş yıl dönümünde dile getirmişti.

Sinvar'ın çok geç duyulan bu sözleri, Aksa Tufanı'nın yaklaştığına dair bir uyarıydı.

Ve en nihayetinde 7 ekim 2023 tarihinde bir şafak baskınıyla, siyonistleri şaşkına uğratmıştı.

Sinvar, esir takası konusunda müzakerelere öncülük ediyor ve Gazze tünellerinden Kassam Tugayları Genel Komutanı Muhammed ed-Deyf ile Aksa Tufanı'nı organize ediyordu.

Siyonistler sık sık onun hakkında Gazze'den çıktığına dair haberler servis ederek algı operasyonları yürütüyordu. Ama bunların hiçbiri gerçek değildi. Çünkü o, halkıyla birlikte büyük bir direniş örnekliği sergiliyordu.

Filistin cihadının liderlerinden olan Sinvar, İzzeddin el-Kassam'ın miras bıraktığı mukaddes davaya öncülük ediyordu.

Hayatının neredeyse yarısını işgal zindanlarında geçiren Şehid Yahya Sinvar; Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın ve Filistinli esirlerin özgürlüğü için mücadelenin önemli bir karakteriydi.

Kendini Aksa davasına adayan Şehid Yahya Sinvar, HAMAS tarafından beş yıl boyunca esir tutulan işgal ordusu askeri Gilad Şalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında özgürlüğüne kavuşmuştu. O gün bin 27 Filistinli özgürlüğüne kavuşmuştu.

İsmail Heniyye’nin şehid olmasının ardından HAMAS hareketinin başına geçen Yahya Sinvar, çok arzuladığı şehadete biraz daha yaklaşmıştı.

Tam adı Yahya İbrahim Hasan Sinvar olan Filistin cihadının öncü ismi, tıpkı diğer öncüler gibi bir mülteci kampında hayata gözlerini açmıştı.

1962 yılında Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta doğmuştu.

Ailesi, 1948'de siyonist rejim tarafından işgal edilen Askalan'dan göç ederek bölgeye yerleşmişti.

Yahya Sinvar, ilk ve orta eğitimini bölgede tamamlamasının ardından, Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap dili bölümünden mezun oldu. Entelektüel bir kimliği vardı. Üniversite yıllarında birçok topluluk ve öğrenci kuruluşu içerisinde yer aldı.

Genç yaşından itibaren bölgede işgal karşıtı direniş faaliyetlerine katıldı. 1982 ve 1985 yıllarında iki kez zindana atıldı.

1985 yılında "Munezzemat el Cihad Ve'd Dava" adlı askeri ve siyasi oluşumu kurdu. Bu hareket 1987 yılında kurulan HAMAS'a entegre oldu. Sinvar'ın hareketi, HAMAS'ın "emniyet-güvenlik" birimine temel teşkil etti.

1988 yılında 2 işgal askerinin kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu olması nedeniyle tekrar zindana atıldı. 1989 yılında toplam 4 müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sinvar, 22 yıl işgal zindanlarında kaldıktan sonra, 2011 yılında siyonist rejim askeri Gilad Şalit'in serbest bırakıldığı esir takasıyla direniş adına açılan yeni sayfanın en önemli karakterinden biri oldu.

Daha önce siyonist rejime karşı direniş faaliyetlerine ayırdığı vakit sebebiyle evlenemeyen Sinvar, 2011 yılında Gazze Şeridi'nde evlendi.

2015 yılında ise ABD, Sinvar'ı “terör” listesine aldı.

2017 yılının şubat ayında HAMAS'ın Gazze Şeridi lideri olarak seçilen Yahya Sinvar, görevi HAMAS'ın üst düzey isimlerinden olan İsmail Heniyye'den devraldı.

Hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 temmuz 2024'te uğradığı suikast sonucu şehid olmasının ardından bu kez HAMAS'ın siyasi büro başkanlığına seçildi.

O da tıpkı selefleri gibi hafız Kur'an idi....

Aksa direnişi, Fİlistin cihadı, tarihler 17 ekim 2024'ü gösterdiğinde bir önderini daha şehadet ile dar-ı bekaya uğurladı.

Şeyh Ahmet Yasin, Abdulaziz Rantisi, Nizar Reyyan, Yahya Ayyaş, Salih Aruri, İsmail Heniyye…

Ve direnişten şehadete uzanan başka bir yiğit mücahit… Yahya Sinvar…

Şehid Yahya Sinvar, Aksa Tufanı Operasyonu yönetmesindeki rolüyle çok konuşuldu.

Filistin cihadının verdiği mücadele şehid olan son isim Yahya Sinvar oldu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.