Diş lekelerinde çözüm kişiye özel olmalı!

Diş lekelerinde çözüm kişiye özel olmalı!
Dt. Neşe Balıbey, diş renklenmelerindeki çözümün kişiye ve dişe özel olduğuna vurgu yaptı.

Yüksek aşındırıcı materyallerle sert bir şekilde dişlerin fırçalanmasının renkleşme problemlerini gideremeyeceğine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Dt. Neşe Balıbey, diş renklenmelerindeki çözümün kişiye ve dişe özel olduğuna vurgu yapıyor.

Günümüzde estetik beklentilerin artıyor. Düzgün ve bembeyazdişler ise bunu sağlayan en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkarken; hemsağlıklı, hem estetik, hem de beyaz dişlere sahip olmak, kişinin kendinegüvenini ve insanlarla iletişimini de olumlu etkiliyor. İstanbul AydınÜniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Dt. Neşe Balıbey, diş bakımına ve temizliğine özen gösterilmesinin hem estetik hem depsikolojik olarak insanın kendisini iyi hissetmesini sağladığına vurgu yapıyor.Düzenli bir biçimde diş hekimine giderek bakımını yaptırmayan, besin tüketimiardından diş temizliğini yapmayan ve dişlerine zarar verecek özellikte besintüketimi yapan kişilerde zaman ilerledikçe lekeler oluşacağının altını çiziyor.

Diş renginin dişin iç yapısının rengi ve diş yüzeyinde varolan dış renklenmelerin bütününden meydana geldiğini belirten Dt. Balıbey, “İçseldiş rengi, diş minesi ve dentinin ışığı dağıtma ve yüzeye tutunma (adsorbsiyon)özellikleriyle yakından alakalıdır” diyor. Dt. Neşe Balıbey, dişte oluşanrenklenmelerin dişin dış yüzeyinden veya iç yüzeyinden kaynaklanabileceğineişaret ediyor ve bu lekeleri mine yüzeyinde oluşan lekeler, bakteri plağınabağlı lekeler ve diş yapısının bir parçası olan içten gelişen lekeler olarakortaya koyuyor.

ÇAY VE SİGARA DİŞ MİNESİNDELEKELERE YOL AÇIYOR

Mine yüzeyinde oluşan lekelerin dişlerin arasında vedişlerin kıvrımlı yüzeylerinin üzerinde bulunduğunu kaydeden Dt. Balıbey, “Koyukahverengi olarak görünen bu lekelenmeler, kahve, çay ve tütün gibi güçlürenklendirme özelliği olan maddelerin tüketiminden kaynaklanır. Ayrıca kolagibi asitli içecek tüketimi, alkol tüketimi de bu tip renklenmelerin oluşmasıiçin tutunma alanları sağlamaktadır” diyor ve günlük diş fırçalanması, gargarakullanımı ile birlikte düzenli olarak yılda bir diş hekiminin yaptığıtemizlikler ile genellikle kontrol altına alınabileceğine dikkat çekiyor.

Dt. Neşe Balıbey, diş yüzeyinde bulunan ‘mikro çatlak’bölgelerine yerleşerek oluşan yüzey renklenmesinin ise çok da kolaygiderilemeyeceğinin altını çiziyor: “Bu mikro çatlak denilen yapı, dişin dışyapısını oluşturan ‘mine’de görülür ve genellikle sert objeleri çiğneme ilemeydana gelir. Bu yapılar çok incedir bu yüzden gıda ya da tütün sebebiylerenkleşmeden fark edilmezler. Çözüm ise, diş hekimi tarafından yapılan temizliğeek olarak, dolgu veya porselenler ile restorasyonlar yapılması ya da bleachingdenilen beyazlatma işlemi yapılmasıdır.”

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.