Dışişleri Bakanı Fidan: Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden başlatılmasını istiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 17 Temmuz'da sona eren Karadeniz Tahıl Girişimi'ne ilişkin olarak, "Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Karadeniz Girişimi'nin getirdiği kazanımlar kaybedilmeden sürecin bir an önce tekrar canlandırılmasına yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ile Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir araya geldi.
Bakan Fidan, Ukrayna ve Türkiye arasında stratejik ortaklığa dayalı gelecek dönemde atılacak adımların görüşmede ele alındığını kaydetti.
Görüşme sonrası ikili, ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin 7 Temmuz'da Türkiye'yi ziyaret ettiğini kaydeden Bakan Fidan, "Bu ziyarette liderlerimiz bölgesel ve ikili düzeydeki bütün konuları detaylarıyla ele almışlardır. Biz de Cumhurbaşkanlarımızın mutabık kaldıkları konuların takibini yapma imkanı bulduk" açıklamasını yaptı.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler ortaklığında başlatılan ve 17 Temmuz'da sona eren Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde 33 milyondan fazla tahıl ve gıda ürününün küresel pazarlara ulaşılmasını sağlandığını belirten Fidan, "Maalesef 17 Temmuz itibariyle bu (Karadeniz Tahıl Girişimi) sona erdi. Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını da görüyoruz. Karadeniz Girişimi'nin getirdiği kazanımlar kaybedilmeden sürecin bir an önce tekrar canlandırılmasına yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz. Tüm taraflarla her düzeyde diyaloga bu nedenle devam edeceğiz" dedi.
Bakan Fidan, "Özellikle Ukrayna'nın ihya edilerek fiziken ayağa kaldırılmasına destek vermeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki önde gelen müteahhitlik şirketlerimiz Ukrayna'nın yeniden imarına damgalarını vuracaktır" ifadelerini kullandı.
Fidan, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin tekrar hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalar ile ilgili olarak ise "Bu girişimin canlandırılması Türkiye için bir öncelik. Dünya gıda güvenliği için ve insani çabalar için ayrı bir yer tutuyor bu girişim. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız çok sistemli bir çalışma yürütmekte. Bu vesileyle başta Ukrayna olmak üzere BM, Rusya, Avrupalı ve bazı Amerikalı aktörlerin de içinde olduğu çok geniş bir kümeyle kesintisiz bir görüşme ve fikir trafiği var. Bu konudaki çalışmalarımız, çabalarımız devam edecek. Umuyorum başarılı bir netice alırız. Ukraynalı dostlarımıza özellikle bu konudaki yapıcı destekleri için ayrıca teşekkür etmek istiyorum." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.