Diyabetlilere şeker verilebilir yeter ki kendini kontrol edebilsin

Diyabetlilere şeker verilebilir yeter ki kendini kontrol edebilsin
Prof. Dr. Emel Alphan, 'Diyabetliye şeker verebiliyoruz, yeter ki kişi kendini kontrol edebilsin' şeklinde konuştu.

Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, "Diyabetliye şekeri bile verebiliyoruz, şekeri verdikten sonra diğer yiyeceklerin de kontrollü olarak verilmesinin hiçbir sakıncası yok. Yeter ki kişi kendini kontrol edebilsin, miktar çok daha önemli." dedi.

Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince Başiskele ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Diyabetin Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı Yöntemi Eğitimi"nde konuşan Alphan, diyabetten milattan önce bile bahsedildiğini belirterek, o dönemden itibaren diyabetin beslenmeyle tedavi edileceğinin bilindiğini söyledi.

Diyabetteki "beslenme tedavisi"ne eski dönemlerden bu yana önem verildiğini aktaran Alphan, hastaların bunu uygulamak zorunda olduğunu kaydetti.

Alphan, diyabetlilerin "İlacı alırsak, insülini vurursak, istediğimizi de yeriz" düşüncesine sahip olduğunu dile getirerek, "Halbuki öyle olmadığını biliyoruz. Beslenme tedavisi uygulamak zorundalar. Yanlış bilgilendirmeler nedeniyle hastalar yasaklarla boğuşuyor. Pek çok yasakla karşı karşıya kalınca da diyetlerini uygulamamaya başlıyorlar. Halbuki diyabetteki beslenme, herkesin uygulaması gereken sağlık bir beslenmedir." diye konuştu.

"Diyet eziyet değildir"

Karbonhidrat sayımı uygulamasının da sağlıklı beslenme için ortaya çıktığını anlatan Alphan, "Diyabetliye şekeri bile verebiliyoruz, şekeri verdikten sonra diğer yiyeceklerin de kontrollü olarak verilmesinin hiçbir sakıncası yok. Yeter ki kişi kendini kontrol edebilsin, miktar, çok daha önemli. Diyet eziyet değildir, hiçbir zaman da olmamıştır. Onun için de diyetisyenler eğitiliyor." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Alphan, diyetisyenin ilk muayenede hastaya 60-90 dakika ayırması gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:

"Diğer vizitlerde de 30-45 dakikalık bir süre ayırmalıdır. Bunu yapabilirsek ancak diyetisyen başarılı olabilir ya da hasta tedavi hedeflerine ulaşabilir. 1994 yılında Amerikan Diyabet Derneği ve Amerikan Diyetetik Birliği ortak kararıyla diyet tedavisi tıbbi beslenme tedavisine dönüştürülmüş. Besin tüketimi, beslenme durumunun değerlendirilmesi sonucunda bireye özgü besin ögesini saptamak gerekiyor. Diyetisyen ile diyabetli birlikte hedeflerini belirlemeli."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.