Diyarbakır Başsavcısı 2017 yılını değerlendirdi

Diyarbakır Başsavcısı 2017 yılını değerlendirdi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 2017 yılı içerisinde 64 bin 556 yeni soruşturma dosyası açıldığını 2017 yılında açılan dosya sayısı açısından önceki yıla oranla yüzde 46 artış olduğunu söyledi.

​Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 2017 yılında Diyarbakır’da açılan dosya sayısı açısından önceki yıla oranla yüzde 46 artış olduğu tespit ettiğini belirterek, toplamda 159 bin 32 soruşturma dosyasına bakıldığını söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 2017 yılı içerisinde 64 bin 556 yeni soruşturma dosyası açıldığını 2017 yılında açılan dosya sayısı açısından önceki yıla oranla yüzde 46 artış olduğu tespit edildiğini söyledi.  Güre, önceki yıldan 94 bin 476 soruşturma dosyası devredildiğini toplamda ise 159 bin 32 soruşturma dosyasına bakıldığını belirti.

FETÖ ile ilgili olarak 2 bin 336 şüpheli hakkında bin 219 soruşturma dosyası hâlen devam ettiğini ifade eden Güre, bu şüphelilerden 53 kişi hakkında tutuklama kararı, 263 kişi hakkında Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanması kararı, 232 kişi hakkında ise yakalama kararı veridini açıkladı.

“Diyarbakır’da FETÖ hakkında 2 bin 10 şüpheli hakkında bin 915 iddianame hazırlandı”

Güre açıklamasının devamında, “FETÖ ile ilgili olarak, 'Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek ile Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak' suçlarından 2 bin 10 şüpheli hakkında bin 915 iddianame hazırlanarak kamu davası açılmıştır. 629 şüpheli hakkında 510 takipsizlik kararı, bin 404 şüpheli hakkında bin 290 yetkisizlik kararı, bir şüpheli hakkında ise görevsizlik kararı verilmiştir.” dedi.

Kovuşturma aşamasında bulunan bin 92 sanık ile ilgili olarak 113 sanık hakkında tutuklama kararının verildiğini sözlerine ekleyen Güre, 934 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı, 4 kişi hakkında da yakalama kararı verildiğini söyledi.

“En az ‘Mor Beyin Yazılımı’ şüpheli tespiti Diyarbakır’da yapıldı”

FETÖ’ye yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında Diyarbakır’da bin 393 kişi hakkında Bylock kullanıcısı olduğu yönünde tespit yapıldığını belirten Güre, daha sonra, “Mor Beyin yazılımı ile ilgili Türkiye geneli 11 bin 480 kişi tespit edilmiştir. Bu kapsamda ilimizde mor beyin yazılımı ile ilgili 143 kişinin tespiti yapılmış, bunlardan tutuklu olan 15 kişi tahliye edilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında yapılan titiz çalışmalar sonucu en az Mor Beyin yazılımı ile şüpheli tespiti ilimizde yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.   

“FETÖ yöneticileri ankesrörlü telefon kullanıyor”

Güre açıklamasının devamında FETÖ’nün ankesörlü telefon kullandığına da dikkat çekerek, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımızca FETÖ /PDY silahlı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanmasına yönelik yürütülmekte olan 2017/38233 numaralı soruşturma kapsamında örgüt içerisinde yönetici konumunda bulunan şahısların örgüt üyesi devlet memuru olan şahısları bir takım ankesörlü, büfe, market vs. gibi umuma açık sabit hatlardan arayarak örgütsel talimatlar verdiği tespit edilmiştir. Bu soruşturma kapsamında 183 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatılmış olup, bunlardan 42 şüpheli tutuklanmış, 84 şüpheli Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanması kararı ile serbest bırakılmış, 11 şüphelinin ise gözaltı işlemleri devam etmektedir.” dedi.

“FETÖ Terör Örgütünün Finans soruşturması”

Güre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün finans ayağına yönelik soruşturma kapsamında 11 ticaret şirketi tespit edildiğini, bunlardan 10 şirket hakkında dava açıldığını bir şirket hakkında ise işlemlerin devam ettiği ifadeleri ile açıklamasına devam etti.

“PKK ile ilgili 5 bin 69 soruşturma dosyasına karar verildi”

Güre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca PKK’ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında ise 2017 yılı içerisinde 2 bin 132 iddianame, 2 bin 29 takipsizlik ve 908 yetkisizlik kararı olmak üzere toplam 5 bin 69 soruşturma dosyası ile ilgili karar verildiğini belirti.

PKK’nin finans kaynaklarına soruşturma

Cumhuriyet Başsavcılığınca 4 bin 542 soruşturma dosyasında 6 bin 23 şüpheli hakkında işlemlerin devam ettiği belirten Güre, PKK finans soruşturması hakkında ise “Cumhuriyet Başsavcılığımızca PKK/KCK silahlı terör örgütünün finans ayağına yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında, 75 şahıs/şirket şüphelisinden 14 kişi tutuklanmış, 12’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 52 şahıs serbest bırakılmış olup 8 şüpheli şahıs hakkındaki gözaltı işlemleri devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi ile denetim kayyumu atanan 5 şirket hakkında yürütülen soruşturmalar neticesinde kamu davası açılarak yargılamalarına devam edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanları ile ilgili soruşturmalar

Güre daha sonra şöyle devam etti: “Diyarbakır Büyükşehir, Eğil, Kocaköy, Kulp, Kayapınar, Yenişehir, Hani, Silvan, Lice, Bismil, Dicle, Sur,  toplam 12, PKK/KCK silahlı terör örgütü soruşturmaları kapsamında biri büyükşehir, 9'u ilçe olmak üzere toplam 10 belediye başkanı, hakkında soruşturma başlatılmış ve haklarında iddianame düzenlenerek, Ağır Ceza Mahkemelerine kamu davası açılmıştır. 2 ilçe belediye başkanı hakkındaki soruşturma hâlen devam etmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanı hakkındaki dava dosyası Malatya Ağır Ceza Mahkemesine nakledilmiştir.”  

“Diyarbakır’da meydana gelen bombalı saldırılar”

Güre Diyarbakır’da meydana gelen bombalı saldırılarla ilgili olarak ise “Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin 28.11.2015 tarihinde öldürülmesi olayı ile ilgili yürütülmekte olan soruşturma devam etmektedir. Diyarbakır Baro Başkanlığınca her cuma günü yapılan basın açıklamada belirtilenlerin aksine yürütülmekte olan soruşturma tüm şeffaflığı ile Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve Avukatlarından oluşan heyet ile paylaşılmış, soruşturma ile ilgili sürekli toplantı yapılarak bilgilendirme yapılmış ve taleplerinin tamamının karşılanmıştır. Resen de yapılması gereken soruşturma işlemlerine devam edilmektedir. Tüm aşamalardan Diyarbakır Barosu, Türkan Elçi ve Avukatlarının bilgisinin olduğu hususunu belirtmek isteriz. Diyarbakır Barosu Başkanlığının 'dosyanın sürüncemede bırakıldığı, örtbas edildiği' yönündeki açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.

Güre açıklamasının devamında şu bilgilendirmelerde bulundu: "Diyarbakır Sur ilçesi Dürümlü Mahallesinde 12 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili faillerin yakalanması yönünde çalışmalar devam etmekte olup, bu çalışmalar kapsamında bir kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. Olayla ilgili soruşturma halen devam etmektedir.

Diyarbakır Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğünde 13 Haziran 2016 tarihinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlanarak kamu davası açılmıştır. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davada 4 şüpheli bulunmakta, bunlardan 3'ü tutuklu bir hakkında yakalama kararı verilmiş olup, kovuşturma halen devam etmektedir. 

Diyarbakır Bölge Trafikte 15 Ağustos 2016 tarihinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında iddianame hazırlanarak Kamu Davası açılmıştır. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davada 10 şüpheli bulunmakta, bunlardan 3'ü tutuklu 3'ü hakkında yakalama kararı verilmiş olup, 4 kişi ise tutuksuz yargılanmaktadır.

Diyarbakır Bağlar ilçesi Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ait Hizmet Binasına yönelik 4 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında 13 şüpheli hakkında soruşturma başlatılmış, bunlardan 6' sı halen tutukludur. Olay ile ilgili olarak İddianame düzenlenerek Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine Kamu Davası açılmıştır.

Diyarbakır Bağlar ilçesi Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ait Hizmet Binasına 11.04.2017 tarihinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında 12 şüpheli hakkında soruşturma başlatılmış, bunlardan 2' sı halen tutukludur. Soruşturma devam etmektedir.

Diyarbakır Lice ilçesinde AK Parti İlçe Başkan Yardımcısının öldürülmesi olayı ile ilgili olarak 33 şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde, Ek Takipsizlik kararı verilmiştir. biri tutuklu 2 şahıs hakkında ayrı ayrı kamu davası açılmıştır.

“Mehdi Eker'in aile kabristanına bomba yerleştiren 5 kişi tutuklandı"

10 Eylül 2016 tarihinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker'in Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Ziyarettepe köyünde bulunan Aile Kabristanına yerleştirilen 640 kilo patlayıcı olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen 2016/32980 Soruşturma numaralı dosya kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde olayla ilgisi olduğu değerlendirilen 26 şüpheli tespit edilmiştir.

Bu şüphelilerden 3'ü Kırsalda Güvenlik Güçlerimiz ile girdikleri çatışmada öldürüldüğünden, 5'i ise delil yetersizliğinden olmak üzere toplam 8 şüpheli hakkında ek takipsizlik kararı verilmiş, 4'ü belediye çalışanı, 9'u belediye taşeron işçisi olmak üzere 13 şüpheli hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş ve 17.01.2018 tarihinde yapılan operasyonla yakalanan 2'si kırsal alanda eylem yapan 3'ü ise belediye çalışanı olan silahlı terör örgütü üyesi 5 şüpheli ise tutuklanarak kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmişlerdir."  

“Milletvekilleri ile ilgili 198 adet fezleke tanzim edildi”

2017 yılı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca hakkında soruşturma başlatılan Milletvekilleri ile ilgili toplam 198 adet fezleke tanzim edildiğine dikkat çeken Güre, “Bunların 154 tanesi 25.08.2017 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünden Kararnameden önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalara ait fezlekelerdir. 44 tanesi ise yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamenin ardından tanzim edilen fezlekelerdir.” dedi.  

“Uyuşturucu, kaçakçılık ve organize suçlardan dolayı 531 kişi tutuklandı”

Uyuşturucu, kaçakçılık ve organize suçlarlarla ilgili dosyalara da değinen Güre, “Cumhuriyet Başsavcılığımızca Uyuşturucu ile Mücadele ile ilgili Soruşturma Bürosu verilerine göre 2017 yılında 671 İddianame düzenlenmiş, 607 takipsizlik kararı, 161 yetkisizlik kararı verilmiştir. 2017 yılı içerisinde 2 bin 96 kişi hakkında yasal işlem yapılmış bunlardan 531'i tutuklanmış, 214'ü Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanması kararı verilmiş, bin 351 kişi serbest bırakılmıştır.  

Cumhuriyet Başsavcılığımızca Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu verilerine göre 2017 yılında 770 İddianame düzenlenmiş, 151 takipsizlik kararı, 45 yetkisizlik kararı verilmiştir. 2017 yılı içerisinde 4 bin 183 kişi hakkında yasal işlem yapılmış bunlardan 216'sı tutuklanmış, 3 bin 967 kişi serbest bırakılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır’da 3 bin 94 hükümlü ve tutuklu Ceza İnfaz Kurumlarında bulunuyor”

D Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda halen 960 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu sözlerine ekleyen Güre, bunun; 625 PKK’li hükümlü ve tutuklu (371 tutuklu ve 256 hükümlü), FETÖ’den 182 tutuklu, Hizbullah’tan ise 118 hükümlü ve tutuklu olduğunu söyledi.

Güre, E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki istatistikleri ise “Toplam bin 550 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bunlardan; bin 497'si Adli suçlu, 41'i PKK silahlı terör örgütü bayan mensubu hükümlü ve tutuklu, MLKP silahlı terör örgütü bayan mensubu bir tutuklu, FETÖ / PDY silahlı terör örgütü bayan mensubu 10 tutuklu, DEAŞ silahlı terör örgütü bayan mensubu bir kişi bulunmaktadır.”  diye belirtti.

“923 kişi tek tip kıyafet giyecek”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Güre, Diyarbakır'daki cezaevlerinde bulunan, 5 kişinin badem kurusu, diğer örgütü mensupları ve yöneticileri olan 918 kişinin ise gri renkli tek tip kıyafet giyeceğinin tespit edildiğini belirterek, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından tek tip kıyafetlerini Diyarbakır’a göndermeye başlandığını söyledi.

Diyarbakır’a yeni 8 ceza infaz kurumu yapılıyor

Güre açıklamasının devamında yeni açılacak infaz kurumları hakkında bilgi vererek, “Yeni yapılacak yeni açılacak olan 1. Etap ceza infaz kurumumuzda 2 T tipi kapalı, bir kadın, bir çocuk ve açık ceza infaz kurumu kullanıma hazır durumdadır. 2. Etap olan 2 T tipi kapalı ceza infaz kurumu ile 2 Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun yapımı ise hâlen devam etmektedir.” dedi.

"Adliyeye giriş yapan bin 429 kişi, yakalama kararı nedeniyle yakalandı"

Güre son olarak, Diyarbakır Adliyesinde güvenlik gerekçesi ile girişlerde yapılan GBT ve sorgu sonucunda 2017 yılı içerisinde bin 429 yakalaması olan şahısın yakalandığını 2017 yılı içerisinde 557 bin 519 kişinin adliye binasına giriş yaptığı tespit edildiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.