​Diyarbakır Yenilik Platformu kuruldu

​Diyarbakır Yenilik Platformu kuruldu
Diyarbakır’da hizmet yürüten kamu kurum ve kuruluşları iş birliği ile araştırma-geliştirme birimleri kurularak tüm kurumsal yapıların etkinliğinin ve farkındalığının artırılması amacı ile Diyarbakır Yenilik Platformu kurulduğu belirtildi.

Diyarbakır Valiliği öncülüğünde birçok kamu kurum ve kuruluşları işbirliği ile "Diyarbakır Yenilik Platformu" kuruldu.

Merkez Kayapınar ilçesinde bir otelin konferans salonunda platformun tanıtım toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Yenilik Platformunun kuruluş işlemlerini tamamladıklarını söyledi.

Güzeloğlu, “Öncelikle hepinizin çok iyi bildiği gibi bu yüzyılın bilgi çağı ve bugünün en önemli değerinde bilimsel bilgi olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu perspektifte tüm kurumların, kentlerin yeniden yönetim organizasyonlarını tanımlaması, iş birliklerini yorumlaması ve hazır olması gerekmektedir.” dedi.

Uluslararası alanda rekabetin ancak doğrudan bilgiye dayalı üretimle mümkün olabileceğine dikkat çeken Güzeloğlu, “2003 yılında tüm gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki ARGE payı yüzde 0,47 iken 2018 yılında bu oran yüzde 1,03 ulaştı. Bu Türkiye ekonomisinin bugüne kadar ulaştığı en yüksek rakamdır. Şüphesiz bunun ekonomik olarak değeri de 8,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı zamanda bu iyileşme personel istihdamı anlamında da kendini hissettirdi. 2003'te tam zamanlı çalışan ARGE personeli sayısı 38 bin iken 2018 yılında 172 bini aşmıştır. Bu açıdan ülkemizi 2023 gelişme-kalkınma hedeflerine ulaştıracak olan 11’inci kalkınma planı hedeflemesinde ARGE personel sayısının 300 bine çıkarılması hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.  

Diyarbakır İl Yenilik Platformu içerisindeki kurumları sıralayan Güzeloğlu, “Diyarbakır Valisi başkanlığında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB Diyarbakır İl Müdürlüğü, Dicle Teknokent ve özel sektör temsilcilerinden oluşacaktır.” şeklinde konuştu.

“Marka ve patent tescili hem sahibine hem de üreticiye ekonomik kazançlar getiriyor”

Marka ve patentlerin tescili noktasında Diyarbakır açısından önemli gelişmelerin yaşandığına vurgu yapan Güzeloğlu, “İşletmelerin Marka, Patent, endüstriyel tasarım ve faydalı model konusunda bilgilendirmeleri yapılacak ve bu konuda başvuruların sağlanmasına da katkı sunulacaktır. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum; marka ve patent tescili hem sahibine hem de bununla ilgili üretim yapana bir anda çok büyük ekonomik kazançlar getiriyor. İcat çıkarmamız, çocuklarımızı yönlendirmemiz gerekiyor.” diye belirtti.

Diyarbakır genelinde ilkokullardan başlayarak tasarım, robotik kodlama ve benzeri sınıfları eğitimlerinin yapılmasına önem verdiklerini belirten Güzeloğlu, yeni dönemde her okulda bir kodlama sınıfı ve eğitimi vereceklerini, tasarım ve beceri atölyeleri kuracaklarını söyledi.

2020 hedeflerine yönelik açıklamalarda bulunan Güzeloğlu, son olarak şöyle konuştu:

“Platformumuzun çalışmalarını destekleyecek önemli gelişmelerden biri Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır yatırım destek ofisinin Türk Patent Kurumu tarafından bilgi ve döküman birimi olarak yetkilendirilmesi oldu. Diyarbakır'da 2020 yılı hedefimiz, en az 10 adet özel sektöre ait ARGE ve tasarım merkezini kazandırmaktır. Bu çok önemli ve iddialı bir hedeftir. Bu çalışmalar doğrultusunda 2023 yılında ilimizde yer aldığı kalkınma bölgesinin ARGE harcamaları bakımından 26 bölge içerisinde ilk 10’a getirmeyi, personelimizi de en az 4 bin 500 kişiye çıkarmayı hedeflemekteyiz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.