Diyarbakır’da açılan kitap kafe yoğun ilgi görüyor

Diyarbakır’da açılan kitap kafe yoğun ilgi görüyor
​Diyarbakır’da kız öğrencilere yönelik açılan kitap kafe yoğun ilgi görüyor.

Gençlik Spor Bakanlığının sunmuş olduğu projeyle Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından kız öğrencilere yönelik açılan kitap kafe yoğun ilgi görüyor.

Edebiyat, fikir ve İslami 3 bin kitabın yer aldığı kitap kafede, öğrenciler istediği kitabı abone olarak alıp okuduktan sonra teslim edebiliyor. Kayapınar Kız İmam Hatip Lisesinin hemen karşısında bulunan kitap kafe, öğrencilerin uğrak mekânı haline geldi.

Diyarbakır’da ilk olan Kitap Kafenin Sorumlusu Sümeyye Gökdemir, haftanın her günü kafenin açık olacağını belirtti.

İlerde şube açmayı düşündüklerini ifade eden Gökdemir, kitap okuyan öğrencilere ücretsiz ikramlarda bulunduklarını söyledi.

Müslüman gençliğin kitap okuma noktasında kendini geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Gökdemir, “Böyle bir proje sunuldu biz de kabul ettik. Gençlik ve spor bakanlığına bağlı Diyarbakır Önder Kafe adı altında böyle bir yer açtık. Burası gençlerin buluşma yeri olacak. Özellikle gençleri bir noktada buluşturmak için böyle bir yer açtık. Hafta sonu dâhil kafemiz her gün açık olacak, çay kahve ikramlarımız da olacak. Burada kitap tahlilleri yapılacak. Şiir dinletileri yapılacak, gerekirse kitap yarışmaları yapılacak. Gençlerimizin kitap noktasında çok eksik olduklarını görüyoruz. Bize hitap edilen ilk ayet ‘oku’ ve Müslüman gençliğin bu noktada kendini iyi geliştirmesi gerekiyor. Böyle güzel bir hizmet onlara sunduk, inşallah gençliğimiz değerlendirir.” dedi.

“Kitap okumayı sevme adına böyle bir proje geliştirdik”

Açtıkları kafenin diğer kafelerden çok farklı olduğunu söyleyen Gökdemir, “Normalde biz kafelere hep kötü bakıyoruz. Kafelerin ne tür yerler olduğunu görüyoruz. Özellikle biz bu adı kullandık ve kitap kafe ismini oluşturduk. Kitaplık oluşturacaklar, burada kitapları değerlendirecekler. Aileler kesinlikle bu tür ortamları yadırgamayacak. Biz, daha çok kitapları sevme adına böyle bir proje geliştirdik. Burada yaklaşık 3 bin kitap var. Kitaplarımız arasında genellikle edebiyat, fikir, İslami eğitim noktasında kitaplarımız var. Özellikle kız çocuklarına yönelik kitaplarımız da var. Kişi, kendisi abone olduğunda bu kitapları götürüp okuyup tekrar geri getirebilecek ve tekrar başka kitapları da alabilecek. Böyle bir imkân sunuyoruz. Kitap kafe sayımız artabilir. Burası kız öğrencilerimize yönelik açıldı, erkek öğrencilere yönelik de açılabilir.” ifadelerini kullandı.

Kitap kafeye gelen kız öğrenciler ise böyle bir mekânın kız öğrenciler için sunulmasının çok iyi olduğunu belirttiler.

Diyarbakır için kitap kafenin bir ihtiyaç olduğunu dile getiren öğrenciler, kitap okumanın insanı olgunlaştırdığını söylediler.

“Bir bayanın okuma alışkanlığının olması bir toplumun olması demektir”

Öğrencilerden Sara karakaş, kitap kafede bulunan kitapların faydalı olduğunu ifade etti. Karakaş, “Diyarbakır’da burası ilk ve gerçekten böyle bir yere çok ihtiyaç vardı. Burası genç kızlarımıza özel bir kitap kafe ve çok güzel bir ortam, çok nezih bir ortam. Kitaplara bakınca da gerçekten bize fayda sağlayacak kitaplar. Bu yüzden buranın açılması çok iyi oldu. Kitap okumayı çok severim. Kitap okumayı sevmeyen insanlar da var. Onlar buraya gelirse eminim ki onlarda kitap okumaya hevesleri olacak. Bir bayanın okuma alışkanlığının olması bir toplumun olması demektir. Bu yüzden burası faydalı olacaktır.” dedi.

“Kitap okumak insanı olgunlaştırır”

Öğrencilerden Şüheda Timuçin de kitap okumanın insanı olgunlaştırdığını söyledi.

Diyarbakır’da böyle bir kitap kafenin ihtiyaç olduğunu dile getiren Timuçin, “Burası kızlara özel bir şey ihtiyaç üzerine açılmıştır. Kitap okumak insanı olgunlaştırır. Burası kızlara yönelik olduğu için daha güzel. Diyarbakır’da gerçekten böyle bir yere ihtiyaç vardı. Çok hoşumuza gitti. İnşallah buranın şubeleri de açılır. Bir insan her türlü kitabı okumalıdır, her türlü şeyi bilmelidir, her şeyi öğrenmelidir. Hiçbir kitabın sınırlaması yoktur; roman, öykü hiçbir şeyde sınırlama yoktur.” ifadelerini kullandı.

Betül Yıldırım da kitap kafenin açılmasını olumlu bulduğunu ve kitap okumanı zihni geliştirip ufku açtığını söyledi.

“Teknoloji yüzünden kitapları terk ettik”

Kitapların insanların en yakın dostu olduğunu ifade eden Hatice Timuçin ise, şu ifadeleri kullandı:

“Diyarbakır olarak ilk kez kızlara yönelik bir çalışmamız oldu. Burada gerçekten daha rahat çalışabileceğiz bir yer. Burada birçok kitap var ve bu çeşitlilikten dolayı ufkumuz açılacaktır. Daha fazla kitap seçeneklerinin oluşacağını düşünüyorum. Kitaba yönelmememizin tek nedeni teknoloji olduğunu düşünüyorum. Teknoloji yüzünden kitapları terk ettik. Kitaplar aslında insanların arkadaşıdır. Genellikle içinde kendimizi bulabileceğimiz kitaplarımız vardır.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.