Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde yılın ilk buğday hasadı başladı. Hasat hakkında değerlendirmelerde bulunan ziraat odaları, biçerdöverlerden kaynaklanan dane kaybı ve hasat sonrasında gerçekleşebilecek anız yangınları konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu.
Bu yılki buğday hasadı hakkında bilgi veren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, şehirde 2017'nin ilk hasadını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu yılın buğday hasadının beklenenden daha verimli olduğunu söyledi.
Şu an kuru arazide hasada başladıklarını belirten İskenderoğlu, "Biz Yenişehir olarak kuru denen arazileri biçmeye başladık. Verim rekoltesi 400-510 kilo arasında değişiyor. Bu bakımdan mahsul gayet iyi durumdadır. Süne ile ilgili çalışmalar yaptık, tedbirlerimizi aldık. Sonuç olarak verim çok iyi oldu. Önümüzdeki hafta sulu arazide hasada başlayacağız." dedi.
"Çiftçilerimiz hasattan sonra çit sürmelidirler"
Çiftçilere hasat konusunda tavsiyelerde bulunan İskerderoğlu, şunları söyledi: "Çiftçilerimiz, arpa, buğday ve mercimek hasadını yaptıktan sonra çit sürmelidirler. Pulk ile derin ekim sürmek gerekiyor. Bu sayede kışın fare çıkmamış oluyor. Aynı zamanda Zabrus denilen buğday böceklerine karşı önlem alınmış oluyor. Derin ekimin her halükarda çiftçiye olumlu getirileri vardır."
"Anız yakılması hem tehlikeli hem zararlıdır"
Anız yakılmasının hem tehlikeli hem de zararlı olduğunu ifade eden İskenderoğlu, "Yakılması doğaya zararlıdır. Yararlı böcekleri öldürüyor. Ne kadar zararlı böcek varsa o kadar da yararlı böcek vardır. Anız yakıldığı zaman yararlı zararlı bütün böcekler ölüyor. Dolayısıyla bu doğanın dengesi açısından da kötü oluyor. Atmosfere de zarar vererek hava kirliliğine neden oluyor." şeklinde konuştu.
"Çocuklarımızın mirasını yakmayalım"
Çiftinin bilinçlenmesi adına çalışmalar yaptıklarını bildiren İskenderoğlu, "İnternetle, telefonla ve birebir çiftçilerimize bilgilendirmede bulunuyoruz. Anızın kesinlikle yakılmaması konusunda bir kez daha dikkat etmelerini ve tedbir almalarını istiyorum. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımıza ve onların çocuklarına kalacak olan arazilerimizi kesinlikle yakmamalıyız." ifadelerini kullandı.
Biçerdöverler ve arazi sahiplerinin danelerin düşmemesi için dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren İskerdeoğlu, danelerin gereksiz dökülmesinin çiftçiye ve milli ekonomiye zarar verdiğini ifade etti.
İskenderoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de biçerdöverlerin kontrol edilmesi noktasında çalışma yapmasının önemli olduğunu söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.