"Doğu’nun Üç Yıldızı" paneli düzenlendi

"Doğu’nun Üç Yıldızı" paneli düzenlendi
Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Doğu’nun Kanatları" programı kapsamında "Doğu’nun Üç Yıldızı" paneli düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Doğu’nun Kanatları" programı, panel ile başladı.

Türk Tarih Kurumu ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Doğu’nun Üç Yıldızı" paneli Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde 3 oturum şeklinde düzenlenen panelde Feqiyê Teyran, Molla Ahmed-i Cezerî ve Ahmed-i Hânî’nin ilham aldıkları kaynaklar, eserleri ve etkileri alanında uzman akademisyenler ve tarihçilerce değerlendirildi.

Açılış konuşmasında söz alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali Münir Karaloğlu öncülüğünde kentte tarih ve kültür alanlarında önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Çin Seddi’nden sonra en uzun Surlar’ın Diyarbakır’da olduğuna dikkat çeken Demircan, yürütülen restorasyon çalışmalarının hassasiyetle yürütüldüğünü belirtti.

Somut olan mirasın yanında somut olmayan mirasın da korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Demircan, bu değerlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve dünyaya tanıtılması konusunda gayretleri olduğunu ifade etti.

Vali Karaloğlu’nun çağrısıyla 3 değerli şahsiyeti tanıtmak için proje geliştirdiklerini vurgulayan Demircan, şöyle konuştu: "Bu seneye gelirken Valimiz Diyarbakır’dan seslendi. ‘Kerem ke’ dedi.  Bakanlık olarak dedik ki, Diyarbakır Feqiyê Teyran yılı ilan etti. Molla Ahmed-i Cezerî ve Ahmed-i Hânî’yi de bir araya getiren bir etkinliğe hep birlikte adım atmış olalım. Bu süreçte TRT bir yılı aşkın bir filmin çalışmasıyla Feqiyê Teyran ve Molla Ahmed-i Cezerî’nin yaşam hikayelerini konu alan film çekti. TRT’yi alkışlıyorum."

Vali Münir Karaloğlu ise 3 ismi buluşturan çalışmaların kentte yapılmasının kültürel ve tarihsel açıdan önemli olduğunu söyledi.

Karaloğlu, şöyle konuştu: "Bilimsel çalışmalar, oradan çıkacak tebliğleri de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak hem Türkçe hem Kürtçe basmış olacağız. Tarihe bir kayıt düşmüş olacağız. Ben bu önemli faaliyeti ‘Doğu'nun Kanatları’ programını Diyarbakır'da icra etme kararı alan başta Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Değerli Bakan Yardımcımıza teşekkür ediyorum."

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve akademisyenlerin de birer konuşma yaptığı programda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, ulusal ve uluslararası katılımcılar yer aldı.

Panelde sunulacak bildiriler daha sonra kitaplaştırılacak. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.