,
  • BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C

Dr. Sertaç Tekdal: Modernizmin temel amacı aileyi ortadan kaldırmaktır

Dr. Sertaç Tekdal: Modernizmin temel amacı aileyi ortadan kaldırmaktır
İdeal Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen "Ailem Cennetim Olsun" temalı seminerde konuşan Dr. Sertaç Tekdal, modernizmin temel amacının aileyi ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

 

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV), “Her Aya Bir Aile Semineri” projesi kapsamında Van’da "Ailem cennetim olsun" temasıyla program düzenledi. Dr. Sertaç Tekdal'ın "Gelenek ve Modernizm Arasında İslami Evlilik" konulu sunumuyla, İslami bir evliliğin gerekliliklerine değinildi.

Peygamber Sevdalıları Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kadın ve erkeklere özel iki ayrı seminer şeklinde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Dr. Sertaç Tekdal, geleneksellik ve moderinizm arasında sıkışan ve zorlaşan evliliğin kolaylaştırılması gerekliliğine vurgu yaptı.

"Ne geleneğin takıntısına ne modernizmin köleliğine takılmadan bir evlilik gerçekleştirilmeli"

Batı'nın dayattığı yaşam sisteminin ötesinde İslam'ın öngördüğü hayatı yaşamak gerektiğini vurgulayan Tekdal,  “Bir taraftan geleneğin bize dayattığı bazı noktalar öte yandan modernizmin baskıları… İslami evlilikteki temel amaç; ne geleneğin takıntısına ne modernizmin köleliğine takılmadan, esir olmadan, tökezlemeden İslam’ın öngördüğü, Allah Resulünün bize göstermiş olduğu örneklik üzerinden bir İslami evliliği gerçekleştirmektir.” dedi.

"Geleneğin baskısı modernizmin dayatması karşısında İslami evlilik nasıl olmalı"

Geleneksel anlayış ve modernizm arasına sıkışmış olan evlilik konusuna değinen Tekdal, "Profesör Doktor İbrahim Kalın "gelenek, geçmişten bugüne gelene ek yapmak suretiyle oluşan mirastır" der. Ama burada geçmişten geleni direkt olduğu gibi kabul etmek, İslami anlayışa sığmıyor. Eğer böyle bir anlayış oluşursa aynı Mekke müşriklerinin durumuna düşmüş oluruz. Dolayısıyla, geçmişten gelen, atalardan gelen örf, adet, gelenek olduğu gibi kabul edilemez. Bunun İslam’a uygun olan kısmı kabul edilir ama gerisi elenir. Geçmişten gelen her şeyi olduğu gibi kabul edip o gelenek takıntısıyla bu evlilik olur başka şeyler olur buna göre hareket ettiğimiz takdirde hataya düşeriz. Burada bir örfün, adet ve geleneğin bir baskısı var. Ama biz İslami olanı tercih etmek durumundayız. Öte yandan modernizm de geçmişten gelen her şeyi reddeder. Çağdaş olanı, modern olanı insanlığa dayatır. “Doğru olan bugündür, doğru olan çağdaştır, doğru olan modern olandır şeklinde… Oysa bugüne ait, modern, çağdaş olanı aynen gelenekte olduğu gibi bizler bir eleğe tabi tutmalıyız. Bir yandan geleneğin baskısı bir yandan modernizmin bu dayatması karşısında bir İslami evlilik çıkmazı var.” diye konuştu.

“Modernizmin temel amacı aileyi ortadan kaldırmaktır”

Aile kurumunun İslam toplumunun kalesi olduğuna dikkati çeken Tekdal, “Modernizm evsizdir. Ev anlayışı yoktur modernizmde. İslam toplumunu ifsat edebilmenin yolu İslam toplumunu da evsizleştirmektir. Yani aileden tamamen koparmaktır. Çünkü aile İslam toplumunun kalesidir, sığınağıdır. Eğer İslam toplumunda aileyi ortadan kaldırırsanız toplumu rahatlıkla ifsat edebilirsiniz. İşte modernizm de o aile sığınağını, kalesini ortadan kaldırabilmek için ya evliliği geciktirmeye yönelik bir dayatmada bulunuyor veya tamamen evliliği ortadan kaldıracak dayatmalarda bulunuyor. Tamamen bireysel takılmak, bekar takılmak, hiç evliliği düşünmemek tarzında bir dayatma içine giriyor. Ama mantığı şudur aile kurumunu bertaraf etmek. Modernizmin temel amacı budur.” ifadelerini kullandı.

Temeli sağlam bir evlilik nasıl olmalıdır?

İslami bir evliliğin gerekliliklerinin sağlam bir evliliğe zemin hazırladığını söyleyen Tekdal, “İslam, toplumda İslami bir aileyi hedefliyor. İslami bir ailenin de ilk adımı İslami bir evliliktir. Peki, sağlam bir İslami evlilik nasıl olmalıdır, nasıl gerçekleşmelidir? Öncelikle eş seçimiyle başlıyor, bir İslami evliliğin temeli eş seçimidir. Burada şunu göz ardı etmemek lazım; bayan erkeği seçerken çocuklarına bir baba seçiyor sadece bir eş seçmiyor. Baba da bir anne seçiyor. Bu rastgele bir seçim değildir. O yüzden eş seçimi burada işin en temelidir. O sağlam oldu mu gerisi sağlam olarak devam edecektir. Bu seçildikten sonra ikinci bir adım artık düğün hazırlığı, eşya ve nikahtır. İşte bugünün de en büyük problemlerden biri ciddi bir maddi külfet altına girmek. Niceleri bu ağır yüklerden dolayı şuan evlenemiyorlar. Bu gelenekte başlık parası, eşya isteme gibi anlayışlardan dolayı modernizmde ise zaten çok büyük düğün salonları, şaşalı düğünler, ciddi masraflar ve ağır bir borç yükü altında evliliklerin gerçekleştirilmesidir. Ama İslami evlilikte ise İslami anlayışta ise külfetsiz ve kolay olan nikah önerilmiş oluyor.” şeklinde konuştu.

Program, sinevizyon gösterimi ile sona erdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55