Dünya’nın Coronavirus salgını ile imtihanı sürüyor

Dünya’nın Coronavirus salgını ile imtihanı sürüyor
28 Mart Cumartesi günü itibarıyla dünya çapında Coronavirus görülenlerin sayısı 700 bine yaklaştı, virüs yüzünden ölenlerin sayısı 31 bini aştı.

Aralık ayında, Çin'de ortaya çıktıktan sonra Covid-19 adı verilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Coronavirus salgını, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 120'den fazla ülkeye yayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart’ta Coronavirus (Covid-19) hastalığının "pandemi" (salgın) olduğunu duyurdu. 28 Mart Cumartesi günü itibarıyla dünya çapında Coronavirus görülenlerin sayısı 700 bine yaklaştı, virüs yüzünden ölenlerin sayısı 31 bini aştı.

Coronavirus’un dünyanın geneline yayılması, vaka ve ölüm sayılarının büyük artış göstermesi nedeniyle çok sayıda ülke çeşitli önlemler aldı. Bu önlemlerin bir kısmı birçok ülkede hayatı durma noktasına getirdi. Haberimizde Coronavirus’ten en fazla etkilenen ülkelerin aldıkları önlemleri derledik.

Türkiye

Türkiye Coronavirus’e karşı erken tedbir alan ülkelerden bir tanesiydi. Özellikle virüsün Çin’de ortaya çıkmasından hemen sonra Çin’e uçuşlar kademeli olarak durduruldu. Ancak tüm önlemlere rağmen 11 Mart’ta ilk vaka görüldü. Daha sonraki günlerde vaka ve ölüm sayıları arttı. 28 Mart itibari ile toplam vaka sayısı 7 bin 402 olurken, toplamda hayatını kaybeden insan sayısı 108 olarak duyuruldu. Bu rakamlara göre Türkiye Coronavirus görülen ülkeler arasında toplam vaka sayısı yüksekliğinde 14’ncü sırada, toplam ölüm sayısı yüksekliğinde ise 17’nci sırada yer aldı.

Türkiye Coronavirus kaynaklı artan vaka ve ölümlerden dolayı bir dizi tedbiri uygulamaya koydu. Spor müsabakaları dâhil tüm kitlesel etkinlikler iptal edildi. Ortaöğretim, lisans ve lisansüstü eğitimde uzaktan eğitim modeline geçildi. Ülkede sosyal mesafe kuralı getirildi ve sosyal mesafenin sağlanamayacağı tüm mekânlar kapatıldı. 100 milyar TL’lik bir teşvik paketi açıklandı ve bu kapsamda 2 milyon aileye bin TL nakdi yardım yapılması kararlaştırıldı. 65 yaş üstündeki vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yurt dışına tüm uçuşlar iptal edildi. Şehirlerarası toplu ulaşımda kısıtlamalara gidildi.

Çin

Coronavirus’un ilk olarak ortaya çıktığı ve en fazla etkilediği ülkelerden biri Çin’dir. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Çin yönetiminin bunu gizlediği, başlangıçta yeterli önlemi almayarak hastalığın dünyaya yayılmasına yol açtığı iddia ediliyordu. Çin Coronavirus’e karşı ocak ayından itibaren önlemler almaya başladı ve şubat ayı ile birlikte salgının yayılma hızını azaltmayı başardı. Çin’in salgının yayılma hızını azaltmak için aldığı tedbirler ülkede günlük yaşamı ciddi anlamda değiştirdi.

İlk olarak Coronavirus’un ortaya çıktığı Hubei eyaletinde 60 milyon kişi karantinaya alındı. Bu eyalette alınan sıkı tedbirler hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. İş yerleri, okullar, ibadethaneler, toplu taşıma sistemleri ve çok sayıda kurum kapatıldı. Her türlü toplu etkinlik iptal edildi. Wuhan şehrinde stadyumlar kitlesel karantina merkezlerine dönüştürüldü ve Coronavirus ile mücadele etmek için hızlıca çok sayıda hastane inşa edildi. Çin, aldığı karantina tedbirlerini ihlal edenlerin üç ile yedi yıl arasında hapisle cezalandırılacağını bildirdi. Virüsün Çin’de hızlı bir şekilde yayılması ve ölümlerin başlamasından sonra Türkiye dâhil birçok ülke Çin’e uçuşları durdurdu.

Çin’in Coronavirus’e karşı almış olduğu tedbirler neticesinde 3 aylık bir aradan sonra bugünlerde hayat normale dönmeye başladı. Son 24 saat içinde hiçbir ölüm yaşanmazken yeni vaka sayısı 3 olarak duyuruldu. Çin’de Coronavirus’ten kaynaklı vaka sayısında son durum 81 bin 394 olurken ölü sayısı ise 3 bin 295 olarak ifade edildi.

İran

İran, İtalya, İspanya ve Çin’den sonra Coronavirus kaynaklı en fazla ölümün yaşandığı ülke oldu. 28 Mart itibarıyla vaka sayısı 35 bin 408, ölenlerin sayısı 2 bin 517 oldu. Bu rakamlar ile birlikte dünya genelinde vaka sayısı yüksekliğinde 6’ncı ülke olurken ölüm sayısı yüksekliğinde 4’ncü sırada yer aldı.  

İran kendisine karşı uygulanan ambargolardan dolayı Coronavirus ile mücadelede ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ülkede yeterli sayıda Coronavirus test kitinin bulunmadığı, bu yüzden doktorların her şüpheli vakayı test edemediği belirtiliyor.

İran hükümeti Coronavirus ile mücadele kapsamında bir dizi tedbirler aldı. Okullar tatil edildi ve seyahat kısıtlaması getirildi. Cuma namazları iptal edildi, bazı bölgelere girenlerin vücut sıcaklıkları ölçülmeye başlandı. İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, Nevruz kutlamaları kapsamında yapacağı konuşmayı iptal ettiğini duyurdu. Toplu etkinliklerin iptal edildiği ülkede, insanların yakınlarını ziyaret etmemesi tavsiye edildi.

İspanya

İspanya’da Coronavirus kaynaklı toplam vaka sayısı 28 Mart itibari ile 72 bin 248 olurken toplam ölüm sayısı 5 bin 690 oldu. Bu rakamlarla İspanya vaka ve ölüm sayısı yüksekliğinde 4’ncü ülke oldu. İspanya ülkede virüsün yayılması ile birlikte bir dizi tedbir aldı. Parlamentodaki bazı oturumları erteledi, İtalya'ya uçuşları sonlandırdı ve kitlesel etkinlikleri yasakladı. Vaka ve ölüm sayılarındaki hızlı atış neticesinde İspanya’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Olağanüstü hâl ilan eden İspanya'da Coronavirus salgınının ekonomideki etkileri nedeniyle 200 milyar Euro hacminde bir kurtarma paketi hazırlandı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bu rakamın ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 20'sine tekabül ettiğini söyledi. Sanchez, krizden etkilenen işletmelerin ödemelerinin askıya alınabileceğini, ayrıca yaşlı ve tehlike altındaki kişilerin bakımı için de 600 milyon Euro bütçe ayrıldığını ifade etti.

İtalya

İtalya’da 28 Mart itibari ile Coronavirus kaynaklı ölümlerin toplam sayısı 9 bin 134 olurken, toplam vaka sayısı 86 bin 498 oldu. Bu rakamlarla İtalya toplam vaka sayısında ABD’den sonra 2’nci sırada yer alırken, toplam ölüm sayısında dünyada birinci sırada yer almaktadır. İtalya da tıpkı Çin gibi başta yeterli tedbirleri almamakla eleştirildi. Ancak vaka ve ölüm sayılarındaki hızlı artış neticesinde kademeli olarak önlemler almaya başladı.

İlk önce şehrin bazı yerlerine girişler yasaklandı. Festival, konser gibi bazı etkinlikler ve spor müsabakaları iptal edildi. Daha sonra 16 milyon insanın yaşadığı İtalya'nın kuzey bölgeleri karantinaya alındı. Seyahatler büyük oranda kısıtlandı. Tüm bu önlemlere rağmen İtalya'da vaka ve ölüm sayılarında çok yüksek bir artış yaşanmaktadır.

İtalyan hükümeti Coronavirus ile mücadele amacıyla 25 milyar Euro tahsis edildiğini açıkladı. 25 milyar Euro’luk fonun bu tedbirlerden zarar gören ailelere, işletmelere ve sağlık sistemine destek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

İtalya Coronavirus salgınında şu ana kadar en fazla zarar gören ülke oldu. Hem AB hem de NATO üyesi olmasına rağmen yalnız bırakıldıklarından şikâyet eden İtalyan hükümeti ve halkı kendilerini kurtarmaları için Rusya’dan yardım istedi.

Almanya

Almanya’da vaka sayıları yüksek olmasına rağmen ölüm sayıları benzer vaka sayılarına sahip ülkelere göre çok düşük bir durumda. Bu da Almanya’daki hem sağlık sisteminin güçlü olması hem de tedbirlerin erkenden alındığını göstermektedir. Ayrıca Almanya’da test sayısının fazla olması da yine virüsün yayılmasını durdurmada önemli bir etken olarak kabul edilmektedir. 28 Mart itibari ile ülkedeki toplam vaka sayısı 53 bin 340 iken, toplam ölüm sayısı 399 olarak ifade edildi. Almanya Başbakan Angela Merkel, Almanya'nın yüzde 60-70'ine Coronavirus bulaşma ihtimali olduğunu söyledi.

Almanya da Coronavirus ile mücadelede birtakım tedbirler uygulamaya koydu. İlk etapta spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasına karar verildi. Bir Alman hava yolu şirketi, 29 Mart-24 Nisan arası uçuşlarından 23 binini iptal ettiğini açıkladı. Ülkede Güney Kore'dekine benzer, insanların arabalarıyla gelip inmeden test yaptırabilecekleri laboratuvarlar kuruldu. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, kitlesel etkinliklerin iptal edilmesi tavsiyesinde bulundu. Ayrıca bakanlar kurulu Coronavirus ile mücadele kapsamında 750 milyar Euro’luk bir yardım paketini ve 156 milyar Euro’luk ek bütçeyi onayladı. 

ABD

ABD'de Coronavirus vakalarının sayısı çok hızlı bir şekilde atmaya devam etmektedir. 28 Mart itibari ile Coronavirus kaynaklı toplam vaka sayısı 104 bin 256 iken, toplam ölüm sayısı bin 704 olarak rapor edildi. Bu rakamlara göre ABD en fazla vaka sayısına sahip ülke oldu. Virüs neredeyse ülkenin tamamına yayılmış durumda. Amerikan başkanı Trump bu salgın hastalığın etkilerini küçümsediği ve tedbir almakta geciktiği için eleştirilmektedir.

Vaka ve ölüm sayılarının katlanarak artması neticesinde ABD bir dizi tedbir almaya başlamıştır. Bu kapsamda bazı eyaletlerde okullar kapatılırken bazılarında ise üniversiteler internet üzerinden ders vermeye başladı. Ülke çapındaki büyük şirketler, çalışanlarını evden çalışmaya sevk ediyor. Ülke çapındaki başta spor müsabakaları olmak üzere tüm kitlesel etkinlikler ertelendi. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan etti. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ülkesinin tarihindeki en büyük ekonomik teşvik paketi olan 2 trilyon dolarlık paketi onayladı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.