Ege Üniversitesi öğrencilerinin başarısı
Yakın Doğu ve Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (NESA), Peer 2 Peer (P2P): Aşırıcılıkla Mücadele kapsamındaki bölgesel yarışmanın en iyi kampanyasını belirledi. Facebook tarafından desteklenen ve EdVenture (EVP) tarafından yönetilen bu benzersiz özel-kamusal program, dünya çapındaki üniversite öğrencilerin akranları için aşırıcılığa karşı güvenilir, özgün ve inandırıcı olan, topluluklarında yankı uyandıracak kampanya ve sosyal medya stratejileri oluşturmalarına fırsat tanıyor.
Yarışma kapsamında NESA bölgesindeki 30’dan fazla ülkedeki öğrencilerden aşırıcıların online mesajlarının sosyal medya varlığı ve etkisine karşı akranlarını güçlendirmek adına dijital medya kampanyaları yaratmaları ve uygulamaları istendi. Planlarını uygulamaları ve çabalarının sonuçlarını görmeleri için her ekibe 2 bin Doların yanı sıra 400 Dolar değerinde Facebook reklam kredisi verildi. Aralarında Facebook Ürün Politikaları Direktörü Monika Bickert’in de bulunduğu saygın jüri üyelerinin detaylı değerlendirmelerinden sonra İzmir Ege Üniversitesi öğrencileri 3 Haziran’da Kazablanka, Fas’ta gerçekleşen NESA bölgesel yarışmada birinci ilan edildi.
Kazanan ekip, Ege Üniversitesi’nden Dr. Tanju Tosun’un danışmanlığındaki 18 öğrenciden oluşuyor. İzmir’in mülteciler için yüksek trafik konumuna sahip olmasından yola çıkarak öğrenciler ana hedef kitlelerini Suriyeli mülteciler olarak belirledi. Ekip, bu topluluğa ulaşmak ve onları etkilemek adına “TaHadi” isimli bir mobil uygulama tasarladı ve uygulamaya geçirdi. Uygulama, kullanıcıların birbirleriyle iletişime geçmesini, birbirlerine meydan okumasını sağlayarak Türk toplumu ve Suriyeli mülteciler arasında beraberlik ve tolerans duyguları aşılamayı amaçlıyor. Türkiye’deki sosyal medya kullanımının ne kadar yüksek olduğunu göz önünde bulunduran ekip uygulamaya Facebook’tan giriş yapmaya ve Facebook, Instagram ve WhatsApp üzerinden paylaşım yapmaya olanak sağlayan araçlar da ekledi.
P2P: Aşırıcılıkla Mücadele’nin, Facebook’un global karşı söylem girişimlerinin ana parçalarından biri olduğunun altını çizen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem, “Olumlu söylem yaratmak ve bunları teşvik etmek, online nefret ve aşırıcılığa karşı koymanın temel öğeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle Facebook P2P’nin sağlam bir destekçisi. Tüm ekiplerin projelerine verdiği emek ve heves açıkça görülebiliyordu; o yüzden karar verme süreci zor oldu. Ancak Ege Üniversitesi’nin projesi öne çıktı çünkü sade, eğlenceli, uygulanabilir ve yenilikçiydi. Araçlarımızın toplumlara olumlu katkı sağlamak ve neticede dünyayı değiştirmeye yardım etmek için kullanıldığı projeler görmek bizi gerçekten çok mutlu ediyor” dedi.
Ege Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Prof. Dr. Tanju Tosun, “Öncelikle Ege Üniversitesi adına aşırıcılıkla mücadele çabalarımıza destek olan tüm ortaklara teşekkür ederiz. Aşırıcılıkla Mücadele Yarışmasının, Ege Üniversitesi projesi özelinde Suriyeli Mülteci çocuk ve kadınların korunmasının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları ve yerel otoritenin yönetişim perspektifinde, Suriyeli Mültecilerin temel sorun alanlarında buluşmaları için bir platform yarattığını düşünüyoruz. Yakın gelecekte, Suriyeli Mültecilerin konut, istihdam, sağlık, eğitim ve entegrasyon problemleri ile ilgili Uluslararası İlişkiler öğrencileri ile dijital tabanlı projeler geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
P2P: Aşırıcılıkla Mücadele programı 2016 bahar döneminde dünya çapında 53 takımı kapsayacak. Global takımlar 27 Haziran’da Washington D.C.’de ve 28 Haziran’da Facebook Global Dijital Yarışması’nın bir parçası olarak yarışacaklar.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.