Eğitimciler: Karnenin kaldırılması eğitimde tarihi bir adımdır

Eğitimciler: Karnenin kaldırılması eğitimde tarihi bir adımdır
Yeni karne uygulamasının tarihi bir adım olduğunu belirten eğitimciler, karne yerine öğrencilerin davranışlarının değerlendirileceği bir sistemin getirilmesinin sınav stresini azaltabileceğini belirtti.

2025 yılında ilkokullarda artık karne verilmeyecek. Yeni eğitim-öğretim yılında, ilkokullarda karne yerine gelişim raporu uygulaması olacak.

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede, karne uygulamasının nostaljik bir anlam taşımasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesinin sınavsız bir sistemin temellerini attığını söyledi.

Acar, sistemin ilk aşamasında uygulamanın halk tarafından kabulünün zaman alabileceğini ancak bu adımın öğrencilerin sınav stresi yaşamadan eğitimlerini pekiştirebileceğini belirtti.

"Sistemsel endişeler var"

Acar, "Karne bir arşiv belgesi gibi olabilir ama Bakanlığın bu yeni uygulamasını sınavsız bir sistemin uygulanacağı anlamına gelecek şekilde de okunmak gerekiyor. Kamuoyu tarafından kabulünün bir miktar zaman alacağı anlaşılıyor. Doğal olarak meslektaşlarımız diyor ki 'Ya bir değerlendirme, ölçme değerlendirme yapmadan, işte bir karne ya da bir not, bir şey takdir etmeden nasıl verir?' Sistemsel endişeleri var." dedi.

"Karne uygulamasının kaldırılmış olması tarihi bir adımdır"

Karne uygulamasının kaldırılmasının önemli olduğunu belirten Acar, "Geçmiş dönemde olduğu gibi, özellikle ilk kademelerdeki bir ve ikinci sınıflarla ilgili olan uygulamaların bir benzerinin üç ve dördüncü sınıfta, işte branş öğretmenlerinin de girdiği dördüncü sınıfta özellikle İngilizce, din kültürü ve beden eğitimi gibi öğretmenlerin de zaman zaman derse girdiği bir uygulamayı gördüğümüzde, çocuklarımıza bir not takdir ediliyordu. Yeni uygulamayla daha çok, işte davranışlarının değerlendirileceği, cümleler yer alarak bir değerlendirme formu şeklinde bir hususun olacağı anlaşılıyor. Karne uygulamasının kaldırılmış olması tarihi bir adımdır." diye belirtti.

Eğitimciler: Karnenin kaldırılması eğitimde tarihi bir adımdır

"Yeni uygulama sorunların önüne geçebilir"

Süreç içerisinde paydaşlardan geri bildirimler almak suretiyle sorunların önüne geçileceğini vurgulayan Acar, "İkinci kademede de belki sınavsız bir uygulamanın ya da sınavlarda kendini ifade etmek, konuşma, anlama becerisini ifade etme şeklinde uygulanacak bir sistematiğin ayak sesleri olabilir. Buna da hazırlıklı olmak ya da bununla ilgili olarak da Bakanlığımızın paydaşlarla görüşerek ortak akılla hareket edeceğini, özellikle alanda uygulayıcı olan ölçme değerlendirmeci arkadaşlarla, rehberlik servisleriyle, sınıflarda ders öğretmeni ve zümrelerle bu işle işbirliği içerisinde farklı bir adım atılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

"Karne stres yaratıyor"

Karnenin strese neden olduğunu ifade eden Acar, "17 milyon öğrencisi olan Türkiye gibi ülkelerde de kademeler arası geçişin sınavsızlığıyla ilgili şu an için çok iyimser bir tahmin olur. Sınav muhakkak olacaktır. Mutlaka bir şekilde farklı bir değerlendirme ölçüsü olacaktır. Ama birinci kademede kaldırılmış olması, gelecek açısından umutlu bir şey. En azından sınav stresi yaşamadan, çocukların öğrendiklerini, bildiklerini, öğrenmek istediklerini hayata tatbik edecekleri bir yöntem olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Eğitimciler: Karnenin kaldırılması eğitimde tarihi bir adımdır

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.