Ekmeklerini çatıdan temizledikleri kardan çıkarıyorlar

Ekmeklerini çatıdan temizledikleri kardan çıkarıyorlar
Kış mevsiminin sert geçtiği Muş'ta, bellerine ip bağlayıp çatılarda biriken kar kütlelerini temizleyen bazı vatandaşlar, bellerine ip bağlayıp belli bir ücret karşılığında çatıları kardan temizliyorlar.

Kış mevsiminin sert geçtiği Muş'ta, apartmanların çatılarında biriken kar kütleleri, bazı vatandaşların ekmek kapısı oldu.

Kış mevsiminin sert geçtiği Muş'ta, bellerine ip bağlayıp çatılarda biriken kar kütlelerini temizleyen bazı vatandaşlar, geçim sıkıntısından dolayı ölümle burun buruna…

Metrelerce yüksekliğe çıkan vatandaşlar, bellerine ip bağlayıp belli bir ücret karşılığında çatıları kardan temizliyorlar.

Genellikle 3-4 kişilik ekiplerce yapılan çatı karı temizliğinde işçiler, can güvenliği için halat kullanıyorlar. Metrelerce yükseklikten düşmemek için halatın bir ucunu bir işçi, diğer ucunu da çalışan işçi beline bağlıyor.

Halatın ucunda ekmek parası için çalışan işçiler, tehlikeli olmasına rağmen birbirlerine güvenerek günde 2 ila 3 çatı temizleyerek evlerine ekmek götürdüklerini belirttiler.

Yemek saatlerinde ise yine çatıların üstünde halata tutunarak yemek yiyen işçiler, yağan karın kendileri için geçim kaynağı olduğunu dile getirdiler.

"Belimize bağladığımız halatla güvenliğimizi sağlamaya çalışıyoruz"

İşçilerden Zeki Güngör, "Yağan karları çatılardan temizliyoruz. 2 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. İşimiz çok risklidir. 10 katlı binaların üzerinde çalışıyoruz. 300 ile 500 TL arasında bir ücret ile bu işi yapıyoruz. Tehlikeli olmasına rağmen geçim derdinden dolayı bu işi yapıyoruz. Belimize bağladığımız halatla güvenliğimizi sağlamaya çalışıyoruz. Birimiz çalışırken diğer arkadaş halatın ucunda halatı tutuyor. Bu işi yaparken halatların sağlam olması gerekir. Sağlam olmayan halatlarla çatılara çıkılmaması gerekir." dedi.

"Bizim için ekmek ipin ucundadır"

Bir diğer işçi Eyüp Çelik ise "Kar yağışından sonra çatıları temizliyoruz. Normalde 5-6 kişilik ekiplerle çalışıyoruz. Fakat az olan çatılarda 2 kişilik ekiple çalışıyoruz. Bizim için ekmek ipin ucundadır. Bir kere düşersen bunun dönüşü yok. Bir tek şansımız var. Bizde ekmeğimizi böyle kazanıyoruz. Birbirimize güveniyoruz. İpin ucunda iken ben ona güveniyorum o da bana güveniyor. Bu şekilde çalışarak ekmeğimizi kazanıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.