Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İMKON'da
Bakan Zeybekci’nin Konfederasyonu ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ve ziyaret hakkında bilgi veren Tahir Tellioğlu, tapu harçlarının binde 40’tan binde 30’a düşürülmesi noktasında Sayın Zeybekci’ye teşekkür ederek, bunun geçici bir süre için değil, kalıcı olmasını da talep etti.
Tellioğlu, son üç yıldır seçimlerle boğuşulan bir süreçten çıkıldığı tam iş yapmaya ve istihdamın desteklendiği, inşaat sektörünün tam nefes alacağı ve hareketleneceği bir dönemde sektöre adeta bir demir darbesi indirilerek sektörün sekteye uğratıldığını söyledi.
Tellioğlu, Türkiye’nin demir üretimi noktasında, dünya ülkelerinde üreticisi olarak ilk 5’e girmesine rağmen, Türkiye’deki demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişe ve demirin adeta karaborsaya düşmesine anlam veremediklerinin altını çizdi.
Toplantıda, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak, Sayın Ekonomi Bakanı Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına bir an önce müdahale etmelerini istediklerini söyleyen Tellioğlu, bununla ilgili demir fiyatlarını düşürme noktasında çeşitli enstrümanların kullanılabileceğini, hükümetin bu noktada takdir yetkisine sahip olduğunu ve bunlardan çözüm bulamadıkları takdirde demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 9’a düşürülmesi gerektiğini Hükümetten talep etti.
-HÜKÜMET KENDİ TAKDİR ENSTÜRÜMANLARIYLA DEMİR FİYATLARINI MUHAKKAK DÜŞÜRMELİDİR, AKSİ TAKDİRDE SEKTÖR DÜŞECEKTİR-
İnşaat sektörünün bu durum karşısında ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ifade eden Tellioğlu şunları söyledi:
“Fiyatların yükselmesinin yanında demir tedarikinin karşılanmasında da ciddi manada zorlanmaktadır. Dolayısıyla inşaat sektörünün böyle hareketlilik döneminde, seçimlerin bittiği süreçte inşaat sektörünün önünün açılacağı dönemde inşaat sektörüne adeta demirden bir perde indirilmiştir.”
-6.TİP İMAR YÖNETMELİĞİ’NİN YÜRÜRLÜK TARİHİ YILSONUNA KADAR UZATILSIN-
Sektörün tam hareketlendiği, seçimlerin geride kaldığı istihdam noktasındaki seferberlik teşviklerine hızlı adımlarla girdiğimiz bu dönemde demir fiyatları ve 30 Haziran’da yürürlüğe girecek olan 6.Tip İmar Yönetmeliği’nin en az yıl sonuna kadar uzatılmasının da elzem olduğunun söyledi.
Tellioğlu, açıklamasında, Türkiye’deki müteahhitlik sektörünün yurtdışına açılabilmesi için öncelikle kendi içlerindeki çürüklerin temizlenmesi, elenmesi, sektörü içerisine alınması gerektiğini ifade ederek, Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun bir an önce çıkartılarak, “liyakat ve ehliyet noktasında da yeterliği olan bir müteahhitlik hizmet kadrosunun oluşturulması gerektiğini” söyledi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdamdaki seferberlik çağrısının desteklenmesi ve son 3 yıldır üst üste gelen seçimlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması için bu tedbirlerin alınmasının sektörün geleceği açısından hayati önem arz ettiğini saygıyla kamuoyuna duyururuz.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.