Ekonomistler Platformu Gündem Araştırması!

Ekonomistler Platformu Gündem Araştırması!
Ekonomistler Platformu’nun Aksoy Araştırma ile yürüttüğü 2016 İkinci Yarı Piyasaya Bakış ve Piyasa Beklentileri Araştırması sonuçları yayınlandı.

Ekonomistler Platformu’nun Aksoy Araştırma ile yürüttüğü 2016 İkinci Yarı Piyasaya Bakış ve Piyasa Beklentileri Araştırması sonuçları yayınlandı.

2016 İKİNCİ YARI PİYASAYA BAKIŞ VE PİYASA BEKLENTİLERİ ARAŞTIRMASI

Araştırma raporunda şu tespitler yapıldığı açıklandı: 

Ekonomistler Platformu ve Aksoy Araştırma 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında piyasaya bakışı ve beklentileri tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde bir araştırma yapmıştır. Araştırmaya Türkiye genelinde mikro işletmeler hariç küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin beyaz yakalı yöneticileri dahil edilmiştir.

Araştırmaya katılanlardan yalnızca kendi şirketleri özelinde değil tedarikçileri, müşterileri ve paydaşları için genel olarak düşündüğünde piyasaya dahil gözlemlerini paylaşmaları istenmiştir. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde piyasada “temkinli bir iyimserlik” gözlemlenmiştir.

Araştırmaya katılanlara “Geçtiğimiz haftalarda yaşanan darbe girişiminin yarattığı siyasi ortam koşullarını düşündüğünüzde sizce Türkiye'de şirketler 2016'nın 2. yarısında yatırımlarını erteleyecek mi?” diye sorulduğunda %58,8’i yatırımların erteleneceğini gözlemlediğini %41,2’si ise yatırımların ertelenmeyeceğini ve yatırım yapmaya devam edileceğini düşündüğünü belirtmiştir.
Bu sorunun ardından evet yatırımlar ertelenecek yanıtını verenlere “Yatırımlarını erteleyeceğini belirttiğiniz şirketler 2016'nın 2. yarısında küçülmeye gidecek mi?” diye sorduğumuzda “Evet küçülmeye gidecek.” diyenlerin oranı %32,7, “Hayır, ne yeni yatırımlar yapacak ne küçülmeye gidecek mevcudu koruyacak.” diyenlerin oranı ise %67,3 görülmektedir. Bu noktada araştırmaya katılanların tamamının içerisinden “Küçülmeye gidecek.” diyenlerin oranı %19,2’de kaldığı buna karşılık “Hayır yatırımlar ertelenmeyecek, yeni yatırım yapılacak.” diyenlerin oranı %41,2 olduğu görülmüştür.

Bu bağlamda mevcut rakamlara bakıldığında olumlu bekleyişlerin olumsuz bekleyişlere göre oranının çok daha yüksek olduğu görülmüştür. Mevcut temkinli iyimserliği yaratan faktörler incelendiğinde ekonomi kurmaylarının borsayı kapatma ve olası paniği arttırabilecek önlemleri tercih etmemesi, tam tersi açık tutarak bir güven ortaya koyması, sonrasında yapılan Merkez Bankası açıklamaları, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde başta ana komuta kademesi olmak üzere üst düzey yetkililerin darbeye karşı açık tavrı, ana muhalefet ve yavru muhalefetin darbe girişimi gecesi de dahil olmak üzere tereddütsüz darbe karşıtı açık tavırları ve günlerdir süren geniş halk kesimlerinin darbe karşıtı duruşu etkili olmuştur.
Yukarıdaki verilerin dışında halihazırdaki piyasaya bakışı teyit etmek amacıyla “İçinde bulunduğumuz konjonktürde işinizi kaybetme endişesi taşıyor musunuz?” diye sorduğumuzda %33,9’unun böyle bir endişe taşıdığı, %66,1’inin böyle bir endişeye sahip olmadığını görüyoruz. Yaratılan siyasi, ekonomik, toplumsal iklim korunabildiği takdirde kısa süre içerisinde daha olumlu bir bakış ve bekleyişlerin gerçekleşeceğine dair sinyaller görülmektedir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.