,
  • BIST 8897.64
  • Altın 2919.746
  • Dolar 34.2096
  • Euro 37.8395
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 24 °C

Emekliler: Çoğu emekli yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalıyor

Emekliler: Çoğu emekli yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalıyor
Türkiye'de ortalama 13 milyon emekli bunuyor. Enflasyonun etkisiyle maaşlarının eridiğini belirten emekliler, çoğu emeklinin yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

 

Türkiye'de emeklilerin geçim sıkıntısı konusu uzun süredir gündemdeki yerini korurken, emekliler enflasyona karşı eriyen maaşlarına çözüm bekliyor.

12 bin 500 lira olan emeklilik maaşıyla geçinmenin çok zor bir dönemde yaşadıklarını kaydeden Batman'daki emekliler, geçinebilmek için ihtiyaçlarında ucuza kaçmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Çoğu emeklinin yarı aç, yarı tok yaşamak zorunda kaldığını ve emeklilerin dünya nimetlerinden faydalanamadığını belirten emekliler, emekliler arasındaki maaş farklarının kaldırılmasını istedi.

"Her şey güllük gülistanlık gösteriliyor"

Maaşının neredeyse yarını kiraya verdiğini anlatan Ahmet Yıldırım, "26 sene hizmet verdim ve şu anda aldığım maaş 12 bin 500 liradır. Ben bu parayı kiraya mı, doğal gaza mı, su ya da elektrik faturasına mı vereceğim? Neye yetecek? Hayat şartlarımız sıfırdır. Her şey güllük gülistanlık gösteriliyor ama bunu markete, kasaba sorduğumuzda görüyoruz. Kiralık evde kalıyorum ve 5 bin liranın altında Batman'da ev bulamadım. Maaşımın yarısı kiraya gidiyor. Tek olmama rağmen bu maaşla geçinemiyorum. Kabalık bir nüfusum olsaydı nasıl olurdu? Hiç geçinemezdim." ifadelerini kullandı.

"Markete girdiğimiz zaman altından kalkamıyoruz"

Emeklilik parasıyla geçinmenin çok sıkıntılı olduğunu söyleyen Yusuf Konakçı, "Şu anda emekliler enflasyonda eziliyorlar. 12 bin 500 lira emeklilik maaşı alıyorum ve kiracıyım. Küçük çocuğum yanımda ve çalışıyor, yoksa kesinlikle geçinemezdik. Bir markete girdiğimiz zaman altından kalkamıyoruz. Bu hükümet 22 sene içinde emekliye bir şey yapmadıktan sonra neler yapabilir? Bu durumun böyle gitmesi çok zordur." şeklinde konuştu.

"12 bin 500 lira maaşla kiralık evde kalan emekliler nasıl geçinir?"

Emeklilerin dünya nimetlerinden faydalanamadığını ifade eden Mehmet Yanat, şöyle dedi:

"2014 yılından beri emekliyim ve şu anda 16 bin lira civarında bir maaş alıyorum. Kira vermediğim halde bu maaş bana yetmiyor. 12 bin 500 alıp kira verenler nasıl geçiniyor? Siz düşünün. Emekliler yarı aç yarı toktur. Bu hayat şartlarında istediğin gibi yaşayamıyorsun. Emekliler dünya nimetlerinden faydalanamıyor. Emeklilerin enflasyona ezdirmeyiz diyorlar ama gerçek rakamları açıklamıyorlar. Böyle olunca maaşlarımızda düşük oluyor. İlk emekli olduğumda kırmızı etin kilosu 25-30 lirayken 30 kilo civarına tekabül ediyordu ve ayda iki kilo et alıyorduk. Ama şu anda bir kilo kırmızı et ancak alabiliyorum. Evde eşimle beraber iki kişi ve tek başımıza olup, kira ödemediğimiz halde emeklilik maaşım bize zar zor yetiyor."

"Emeklilerde maaş dengesizliği düzeltilmeli"

Emekli maaşlarının arasında büyük bir dengesizliğin olduğunu belirten Mehmet Ali Bilen, "Kimi emekli 50 bin lira civarlarında maaş alırken kimisi ise 12 bin 500 lira alıyor. Bu ikisi arasında uçurum gibi bir fark var. Bunun düzenlemesini ise hükümetin yapması gerekiyor. Hayat şartları çok zor. Kiralar uçmuş. Enflasyon uçmuş. Pahalılık uçmuş. Herkes istediği gibi yiyip içemiyor. Emeklilerde maaş dengesizliğinin düzeltilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Geçinebilmek için ihtiyaçlarımızda ucuza kaçıyoruz"

Hayat pahalılığından dolayı emeklilik maaşlarının kendilerine yetmediğini ifade eden Burhan Kayhan ise şunları söyledi:

"Ev benim olmasaydı bu maaşla kendimi geçindiremezdim. İhtiyaçlarımızda da ucuza kaçıyoruz. Devlet serbest piyasayı kontrol altına almasa hayat daha çok kötüye gider. Ekonomi ise çok kötü durumda. Bakanlıkları görevlerini yapmayınca herkes istediği şekilde davranıyor. Hayat çok pahalı, maaşlar yetersiz ve ekonomimiz iyi değildir." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55