Enerji fiyatları düşme eğiliminde
Türkiye’de 1994 yılından itibaren her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen, ICCI Fuarı, geliştirilmiş konu içeriği ile Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı adı altında 27 Nisan’da kapılarını ziyaretçilere açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ICCI 2016’nın bu yılki gözde stantlarından biri, Erensan Isı Cihazları Pazarlama ve Servis A.Ş. oldu.
Fuar açılışının ardından Erensan standında basın mensuplarıyla bir araya gelen Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, öncelikle Erensan’dan bahsederek “Sıcak su kazanları ile başlayan hikayemiz, daha sonra endüstriyel kazanlar alanında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle ihracata dönüştü. Enerji kazanları alanındaki bu çalışmalarla önce iç piyasalarda oluşan pazar, ihracatla da gelişti” dedi.
Enerji fiyatlarındaki düşüş cari açığı olumlu yönde etkiledi
Konuşmasında, ülkemizdeki enerji kullanımı ve fiyatları ile ilgili görüşlerini açıklayan Ayhan Eren, “Enerji, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en çok önemsediği konuların başında geliyor. Enerji kaynaklarının belirli bölgelerde olması, enerjinin dağılımı ve maliyetini etkileyen başlıca faktörler. Bölgede Rusya, bir çok Avrupa ülkesi ile Türkiye’nin gaz tedarikini yapan büyük bir oyuncu. Ülkemizle de politik bir takım problemleri var. İran da o bölgede bir gaz tedarikçisi ki İran da bir ambargo ülkesiydi. Ambargoyu kaldırdılar fakat henüz neler olacağı konusu net değil. Amerika’nın Shale Gas kaynaklarına sahip olması dünyadaki gaz fiyatlarını ucuzlattı. Bu da fiyatların düşmesine neden oldu. Bu açıdan bakıldığında, eskiden yükselme eğiliminde olan fiyatlar, bugün düşme eğiliminde. Enerji fiyatlarındaki düşüş cari açığı da olumlu yönde etkiledi. Cari açığı düşürmekle beraber elektrik fiyatlarının tüketici nezdinde artmamasını sağladı” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Konutlarda yılda 2-3 milyar metreküp gazdan tasarruf edilebilir”
İnşaat sektörünün 2023 hedeflerinin enerji sektörünü de olumlu yönde etkileyeceğini belirten Eren, “Türkiye’de 2023 hedefleri doğrultusunda kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte 6–7 milyon civarında konut ve ticari bina inşası gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunu, Türkiye için büyük bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Yıkılıp tekrar yapılacak olan binaların gerek altyapısı gerekse ısıtma-soğutma-havalandırma konusunda yapılacak doğru uygulamalarla gerek merkezi sistem ısıtmalarla gerek yenilenebilir yoğuşma teknolojisi ile veya yenilenebilir enerji kaynaklarıyla akıllı yerleşkeler kurulabilir. Bunların büyük bir kısmı, merkezi sistem büyüklüğündeki 2000 metrekareden büyük projelerden oluşuyor. Kanal Projesi’nin etrafında dahi 2 milyon konut inşasına ilişkin söylemler var. Dolayısıyla buraların tümü, merkezi sistem üzerine kurulacak. Bu projelerin enerji sistemleri doğru kurulduğu takdirde birçok enerji kaynağından tasarruf edilebilir. Su, güneş enerjisi, kazan, kazanların baca gazı vs. Buralar, elektriğini kendi üreten şehirler olabilir. Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa çok ciddi tasarruf sağlanabilir. Kombilerin tekrar merkezi sisteme dönmesi, dolayısıyla atık ısıların tekrar geri kazanılması, yoğuşmalı kazanlara geçilerek enerjinin daha verimli kullanılması, tüketicinin daha az gaz ücreti ödemesi ve ülkenin enerji ithalatının düşmesi yoluyla sağlanan tasarruf çok ciddi. Sadece konutlar bazında bakacak olursak, yoğuşmalı ve merkezi sistemle birlikte senede 2–3 milyar metreküp gazdan tasarruf edilebilir” şeklinde konuştu.
Group Atlantic ortaklığı sayesinde pazarımızı genişleteceğiz
Group Atlantic ile gerçekleştirdikleri ortaklığın güzel bir sinerjiye dönüştüğünü de toplantıda belirten Ayhan Eren, “Geçen sene itibariyle Erensan, Group Atlantic’in kazan alanındaki Ar-Ge merkezi oldu. Konum olarak faaliyetlerimiz Yozgat’ta gerçekleşiyor. Test stantlarının yenilenmesi ile yeni ürünler geliştirilmeye başlandı. Ortaklığımız güzel bir sinerji hedefiyle başladı. Erensan markalı endüstriyel kazanlar, grup bünyesindeki şirketlerde, Erensan markası ile 2017 yılında pazarlanmaya başlanacak. Biz onlara gidip, bu işin nasıl olması gerektiği yönünde brief ve eğitim vereceğiz. Çünkü onlar, bayi ve diğer satış kanalları yoluyla daha evsel ürünlerin pazarlanması ile ilgileniyorlar. Bizim ürünlerimiz ise, müşterinin ihtiyacına çözüm sunabilecek mühendislik hizmetlerini içeriyor. Sinerjinin bir basamağını da bu çalışma oluşturuyor. Amacımız, pazarımızı gün geçtikçe genişletmek” dedi.
Enerjide gerçekleştirdiğimiz projeler, Türkiye için mihenk taşı konumunda
Erensan’ın yer aldığı projelerden bahsederek “Geçtiğimiz yıl enerjide gerçekleştirdiğimiz projeler, Türkiye için mihenk taşı konumunda” diyen Ayhan Eren, “Örneğin, gerçekleştirdiğimiz projelerden biri Ankara’da Bilkent Hastanesi projesi. 3600 yataklı olacak proje, dünyanın 2’inci büyük hastane projesi. 60 MW’lık bir tesis. Bu gibi kampüsler merkezi sistem kullanarak tüm enerji sistemlerini bir noktada çözüyorlar. Projenin ısıtma çözümü için sıcak su kazanları Erensan tarafından üretildi. Aynı zamanda buranın elektrik enerjisini temin eden doğalgaz motorları var. Bu motorların arkasında 2 adet 4,3 MW, toplam 8.6 MW olan geri dönüşüm kazanlarımız var. Bu gibi yerlerin enerjiyi verimli kullanması ekstra önem arz ediyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı binası da bu kompleksin içerisinde yer alacak” şeklinde sözlerine devam etti.
Bir diğer projenin de Basra Körfezi’nde bulunan bir mobil enerji santrali projesi olduğunu söyleyen Eren, “Kazanlarını yaptığımız en son mobil santral projesi buydu. En son yaptığımız gemi projesinde, 24 tane kazan ve 18 MW’lık motorlar var. Kıbrıs’ın komple elektrik ihtiyacını tek başına sağlayabilen bir gemi olacak. Bu sabah itibariyle arkadaşlarımız Endonezya’da 12 kazanlı ve 12 motorlu santrala start verdiler. Geçen ay Gana’daki santrali bitirmiştik. Önümüzdeki ay Tunus ve Afrika’daki yeni santrallardaki atık ısı projelerini hayata geçireceğiz. Bu projeleri internet üzerinden kendi yazdığımız programlarla takip edebiliyoruz. Yazılımla ilgili herhangi bir müdahale yapılması gerektiğinde, buradan müdahale edilebiliyor” dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.