Erdoğan: Meclis Başkanımız kendi kanaatlerini ortaya koymuştur

Erdoğan: Meclis Başkanımız kendi kanaatlerini ortaya koymuştur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis Başkanımız anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis Başkanımız anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim biliyorsunuz ta başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır'daki yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında bu zaten çok açık, net yer almaktadır ve buradaki bütün gerçek şudur, yani devlet tüm inanç gruplarına inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir ve laiklik budur." dedi.

Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Resmi davet üzerine geniş bir heyet ve işadamlarıyla Hırvatistan'a geldiğini belirten Erdoğan, yarın bu ülkede güçlü bir işadamı forumu olacağını orada birlikte işadamlarına hitap edeceklerini söyledi.

Erdoğan, 10 yıl önce Hırvatistan'a başbakan olarak geldiğini, 10 yıldan bugüne Hırvatistan'ın çok gelişmiş olarak gördüğünü belirterek, "Bu arada Hırvatistan'ın Avrupa Birliğine girişi söz konusu, aynı zamanda NATO'ya girişi söz konusu, bu süreçte de özellikle NATO'ya giriş sürecinde Türkiye olarak bütün desteğimizi kendilerine verdik ve şu anda NATO'da birlikteyiz" dedi.

Hırvatistan ile Türkiye'nin arasındaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde artırmaktan yana olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hedef bir milyar doları yakalamak olmalı diye düşünüyorum. Şu andaki, potansiyel her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Ama bunu yansıtacak veya bunu gerçekleştirecek iradenin olduğunu zaten gerek İstanbul'daki görüşmelerimizde, gerek bugün burada yaptığımız görüşmelerde de görüyorum, işadamlarımızın şu anda 60 kadar girişimcimiz, Hırvatistan'da yatırımları olan girişimcilerimizdir ve bu artarak da devam ediyor. Aynı zamanda hava yollarında ciddi bir Türkiye-Hırvatistan arasında hareketlenme var, inanıyorum ki, haftanın her günü Türk Hava Yolları, Hırvatistan'a bu seyahatleri artıracaktır. Şu anda Hırvat turist sayısı 30 bini aşkın Türkiye'de ve burada da arzumuz, isteğimiz gerek Türkiye'den Hırvatistan'a, gerekse Hırvatistan'dan Türkiye'ye olan turist sayısında bu artışın daha da gelişmesi. Hatta hatta paket turizm gerçekleştirmek mümkün diye inanıyorum."

"Laiklik" tartışmaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "laiklik" konusundaki açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Meclis Başkanımız anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim biliyorsunuz ta başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır'daki yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında bu zaten çok açık, net yer almaktadır ve buradaki bütün gerçek şudur, yani devlet, tüm inanç gruplarına inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir ve laiklik budur ve bunu bizler partimizi kurduğumuz zaman tüm dünyadaki laik sistemleri inceleyerek ki, bunlar da zaten Anglosakson laiklik, kara Avrupasının laiklik anlayışını, bütün bunları inceleyerek bizler partimizin bu konudaki anlayışını o zaman programımıza yerleştirdik ve cumhurbaşkanlığı adaylığımda da yine bizim cumhurbaşkanlığımla ilgili beyannamemin içerisinde de bunlar var ve bu konuda Türkiye'de şu andaki bu müzakere bence ülkemizin gündemini çok farklı yerlere çekme gayretinden başka bir şey değildir diye düşünüyorum."

Mülteci sorunu

"Mülteci krizinin çözülmesi için Avrupa Birliği ve Türkiye arasında anlaşma sağlandı ancak Suriye'de iç savaş, insanlık dramı devam ediyor Avrupa Birliği üyesi ülkelerden beklentileriniz nelerdir" sorusu üzerine Erdoğan şunları kaydetti:

"Mülteci sorununa gelince, bu konuyla ilgili Türkiye olarak bizler elimizden gelen bütün gayreti gösterdik, gösteriyoruz, hatta Azerbaycan'da da bugün söyledim, bizler varil bombaları altında yaşam mücadelesi veren insanların Türkiye'ye sığınmaları karşısında onlara kapılarımızı kapatmadık, bundan sonra da yine kapatamayız, bunu da açıkça söylemek zorundayım ve Batı'nın da bu konuda çok daha farklı anlayış içerisinde, olumlu yaklaşım içerisinde olmasını insani ve vicdani bir görev olarak telakki ediyorum. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle olan bu konudaki müzakerelerin süratle bir dayanışmayı, yani özellikle Türkiye'ye bu noktada çok daha farklı bazı desteklerin verilmesinin gereğini de açıkça ifade etmek istiyorum."

Ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında varılan işbirliği protokolleri cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalandı.

İki ülke arasında "Ceza Suçlarıyla İlgili Hukuk Alanında İşbirliği Protokolü", Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Hırvatistanlı mevkidaşı Ante Sprlje tarafından imza altına alındı.

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ile HRT Genel Müdür Vekili Sinisa Kovaçiç arasında da "işbirliği protokolü" imzalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.