Erdoğan: Terör mağduru olanlara destek olmaya devam edeceğiz

Erdoğan: Terör mağduru olanlara destek olmaya devam edeceğiz
Uganda'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgenin terörizmle mücadelesinde çok büyük bir mücadele ortaya koyduk, terör mağduru olanlara destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ugandalı mevkidaşı ile basın toplantısı düzenledi.
 
Erdoğan'ın konuşmasından satıbaşları şöyle:
 
Uganda'nın Ebola salgınında oynadığı etkin rolü takdir ediyoruz. Üroloji bilimiyle gerçekleştirdiği stratejilerle Uganda sağlık alanında önemli başarılara imza attı. Ülkemiz de bu süreçte Batı Afrika'nın Ebola ile mücadelesinde destekte bulunarak 5 milyon dolar katkıda bulundu.
 
Uganda Milenyum Kalkınma hedeflerine ulaşmada kararlılığını ortaya koymuştur. Bu hedeflerin de aşırı yoksulluğun yarıya inderilmesi, HIV ve AİDS'le mücadele önemli gelişmeleri hayata geçirmiştir. Bu güzel ülkenin çalışkan insanlarının güneş enerjisiyle çalışan ilk otobüsü ürettiklerini öğrendim. Tebrik ve takdirlerimi ifade etmek isterim. 
 
Milli marşında bile çevreye, doğal kaynakların korunmasına, ihtiyaç sahiplerine el uzatılması anlatılıyor. Bu dayanışma ruhunun güçlenerek devam etmesini diliyorum. 
 
Afrika'nın 54 ülkesi var, 39 ülkesinde büyükelçiliğimiz var. Özellikle Doğu Afrika'nın huzur, güvenlik ve kalkınmasına özel önem veriyoruz. Ve kıtanın birçok ülkesinde yürüttüğümüz kalkınma odaklı yardım projeleriyle Afrika ülkelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2011 yılından itibaren Somali'nin ayağa kalkması için bölge ülkeleriyle büyük çaba harcıyoruz. AMISOM'a en fazla asker veren Uganda'nın bu süreçteki tavrını takdir ediyoruz. Ortak gayretlerimiz neticesinde bugün Somali bambaşka yere geldi. Bu yaz yapılacak seçimlerin suhuletle gerçekleşmesini, bölgenin huzuruna katkı yapmasını temenni ediyorum. 
 
Doğu Afrika'da en büyük tehdit terörizmdir. Bu konuda 3 başlığı çok önemsiyorum. Bir tanesi mezhepçilik unsurudur, bir tanesi ırkçılık unsurudur, bir diğeri de terörizm unsurudur. Örneğin 35 yıldır terörle mücadele eden ülkemizde biz bunun bedelini çok ağır ödedik, ödüyoruz. Bölgenin en önemli tehdit unsuru mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılık unsurudur. Ne yazık ki ırkçılık unsuru da terörizmi teşvik eden başlıklarından bir tanesidir. Aslında bizim değerlerimizde ne Arabın Arap'a, ne Arap olmayanın Arap'a üstünlüğü yoktur. Üstünlük Yaratıcıya yakın olmakla tanımlanır. Biz yaratılanı Yaratan'dan ötürü severiz. Bizim için makam, mevki, ırk bunların hiçbirisi sebep değildir. Üçüncüsü terörizmdir. Bölgenin mücadelesinde bizler çok büyük bir mücadele ortaya koyduk. Sizler zaten bunu yaşadınız. Bizler de terör mağduru olanlara destek olmaya devam edeceğiz.
 
Afrika açılımımız çerçevesinde açtığımız ilk büyükelçiliklerden biri Uganda'dadır. Karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtığımız bu süreç içerisinde, bundan sonraki süreci de çok daha güçlü kılmak istiyoruz.
 
Uganda'da kirada değil, çok geniş bir büyükelçilik bina inşa edelim. Benzer bir şekilde, Türkiye'de de Uganda böyle bir büyükelçilik binasını inşa etsin. Kendileri de buna olumlu baktılar.
 
Geleceğe ilişkin projelerimizi paylaştık. Birçok konuda hemfikir olduğumuzu gördük. 115 kadar işadamıyla birlikte geldik. Bu akşam işadamlarımızı bir araya getireceğiz. Bugün imzalanan anlaşmalar, yaptığımız verimli görüşmelerin neticesidir. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kıta ülkeleriyle kurmak istediğimiz ilişki de kazan kazan temelindedir. Tüm alanlarda savunma sanayi, turizm, ekonomi, ticaret, tarımda ortak yatırımlar içine girebiliriz. Altyapı, üstyapıda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Biz Uganda'nın geleceğini çok daha aydınlık olduğuna inanıyoruz.
 
Birleşmiş Milletlerin bütçesini azaltmasını doğru bulmam. Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi kendi başına bırakmak yanlış olur. Biz BM, öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın, biz Somali'yi yalnız bırakmadık, yalnız bırakmamaya kararlıyız. Eğitimden sağlığa, altyapıya kadar, burada Türk firmaları görev almış vaziyetteler. Dünya 5'ten büyüktür. 1. Dünya Savaşı şartlarıyla oluşan yapının böyle devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyeler arasında tek bir Afrika ülkesi yoktur, halkı Müslüman olan tek bir ülke yoktur. Kıtaların dengesizce şekillendiği yapı adalet dağıtamaz. Geçici üyeler var diyemeyiz, onların fonksiyonu yoktur. BM Genel Kurulu'nun hassasiyet göstererek, dönüşümlü daimi üyeliği yerleştirmek gerekir. Orada Türkiye de, Uganda da yer almalı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.