Esad güçleri; Türkmendağı'nı aldı
Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin karşısında Türkmen nüfusun yoğun olduğu Bayırbucak, Bayır ve Bucak olmak üzere 2 bölgeden oluşuyor. Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinin kırsalındaki bu bölgenin dağlık olan kısmına Bayır, sahil kısmına ise Bucak deniliyor. Savaştan önce 73 yerleşim yerinde yaşayan Türkmen nüfus ise 175- 200 bin civarındaydı. Bölgede Sultan Abdülhamid Tugayı ile Türkmen 2’nci Sahil Tümeni rejim güçleriyle savaşıyor. 30 Eylül’de rejim güçleri ile muhalifler arasında bölgede yaşanan çatışmalar sürerken, Rusya hava bombardımanıyla rejim güçlerine destek verdi ve Gıham, Avanlı, 45 No’lu Tepe, Fırınlık, Acısu ve Kızıldağ bölgesi rejim güçlerinin eline geçti.
45 No’lu Tepe ve Kızıldağ ile birlikte en stratejik üç noktadan biri olan Burç Kasab Tepesi de rejim güçlerinin eline geçti. Esad güçleri, bu üç tepeye yerleştirdikleri tanklarla yerleşim bölgelerini top atışına tuttu. Türkmen kasabası Rabia üç gün önce rejim güçlerinin eline geçti. Rabia’nın yanı sıra Kızıldağ olarak bilinen bölgeye bağlı Murtlu, Gökdağ ve Acısı da rejimin kontrolüne geçti. Türkmenlerin elinde kalan 3 köy olan Sallur, Yamadi ve Çömerel rejim güçlerinin yeni hedefi oldu.
"TÜRKİYE'YE GEÇTİLER"
Türkmendağı bölgesindeki Türkmen siviller, Suriye rejim güçlerinin havadan Rus savaş uçaklarının desteğiyle bölgede ilerlemesi üzerine Türkiye’ye geçmeye başladı. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, “45 No’lu Tepe, Kızıldağ ve Burç Kasab tepelerine yerleştirdikleri tanklarla köyleri top atışına tuttular. Bu bombardıman karşısında durmak mümkün değil. Türkmendağı rejimin eline geçti. Esad ordusunun başlattığı kara operasyonuyla sivillerin de hayatta bırakılmayacağı söylentisi de yayılınca siviller bölgeyi terk etmeye başladı. Bizim tahminlerimize göre bin 500 kişi Türkiye’ye geçti” dedi.
STRATEJİK BİR NOKTA
Rusya’nın üç aydır yaptığı yoğun bombardımana rağmen rejimin etki alanını genişletemediğini ancak Cenevre görüşmeleri gündeme gelirken rejimin muhaliflere karşı elini güçlendirmek için Türkmendağı’na yüklendiğini belirten Cevizci, bölgenin önemine ilişkin olarak da şunları söyledi: “Burası coğrafi olarak da stratejik bir öneme sahip. Cenevre görüşmelerinden çözüme ilişkin bir sonuç çıkmazsa ve ileride herkes kendi devletini kurarsa Esad, kuracağı Nusayri devletinin sınırları içerisine Türkmendağı’nı da koymak istiyor. Kuzey Kürdistan’ın kurulması durumunda da bu bölge o coğrafyanın Akdeniz’e açılan kapısı olacak.”
BM: PYD İLERİDE KATILABİLİR
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Cenevre’de yarın muhalefetin katılımıyla başlayacak Suriye barış görüşmelerine Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) ileriki aşamalarında katılabileceğini söyledi. Dujarric, barış görüşmelerinin altı ay süreceğini ve bu sürede değişik oyuncuların sürece dahil olabileceğini açıkladı. PYD heyeti bu açıklama üzerine Cenevre’den ayrıldı.
SINIRA RUS FÜZESİ DÜŞTÜ
Rusya’nın, Suriye’nin Lazkiye kentinden fırlattığı balistik füze, Halep’in Türkiye sınırı yakınındaki Azez İlçesi’nde boş araziye düştü. Rus savaş uçaklarının, önceki gece Halep’e bağlı Azez İlçesi’nde insani yardım TIR’larına yönelik hava saldırısında 2 kişinin hayatını kaybetmesi ve 10 kişinin de yaralanmasının ardından aynı bölgeye balistik füze de atıldığı belirlendi.
MUHALİFLER CENEVRE’DE NİYET YOKLAYACAK
Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan Cenevre’deki görüşmelere katılma kararı alan Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HNC), dün Cenevre’ye gitti. HNC Sözcüsü Salim al-Muslat, yaptığı açıklamada, “Biz daima iyimseriz fakat problemimiz Suriye’de bir dikdatörlükle karşı karşıya olmamızdır. Eğer karşı taraf problemleri çözmek için gerçekten istekli olursa Suriye’de işlenen suçları ve yaşanan katliamları artık görmeyeceğiz” dedi. Muhaliflerin 17 kişilik heyeti Cenevre’de Esad rejimiyle görüşmeyecek. Görüşmelerde ileri aşamaya geçme kararı vermek için BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın rejimi kuşatma altında tuttuğu bölgelere gıda yardımı yapılması ve hava bombardımanlarının durmasına ikna etmesini bekleyecek. Rejimin bu taleplere sıcak bakması durumunda müzakereler başlayacak. Staffan de Mistura, görüşmelerin ilk gününde rejim adına görüşmelere katılan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi ile bir araya gelmişti.
Kaynak:HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.