"Esed, teröristleri adeta Suriye'ye çekiyor"

"Esed, teröristleri adeta Suriye'ye çekiyor"
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyr, Suriye krizinin çözümüne ilişkin, "Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda. Teröristleri ortadan kaldırmak istiyorsak, bu mıknatısı ortadan kaldırmalıyız." dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) "Türkiye-Suudi Arabistan İlişkileri" başlıklı özel oturumunda konuşan Cübeyr, Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine'den dolayı İslam dünyasında önemli yere sahip olmasının yanı sıra enerji, mali piyasalar ve coğrafi yapı konusunda da ülkesinin kritik konumda olduğunu belirtti.

Cübeyr, Suudi Arabistan'ın sınır ötesinde herhangi bir hırsı veya toprak iddiası olmadığını ifade etti.

"Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok, mutlaka gitmeli"

Suriye'de Esed'in 600 bin kişinin ölümüne, yaklaşık 12 milyonunun evinden ayrılmasına ve bir ülkenin yıkımına neden olduğunun anımsatan Cübeyr, "Kesinlikle şuna inanıyoruz ki bu kişinin Suriye'nin geleceğinde yeri yok ve mutlaka gitmeli. Türkiye'nin pozisyonu da bu konuda aynı." dedi. Ülkede politik dönüşüm süreci için çabaladıklarını ifade eden Cübeyr, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de ateşkesin sağlanmasına yönelik 2254 sayılı kararını hatırlattı.

Suriye rejimi ve destekçilerinin ülkedeki geçiş süreciyle ilgili uluslararası taleplere yanıt vermesini umduklarını söyleyen Cübeyr, soruna çözüm bulana kadar askeri olarak Suriye muhalefetini desteklemeye inandıklarını ifade etti. Cübeyr, rejimin de bütün çözüm önerilerini reddettiğini kaydetti.

Cübeyr, "Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda. Teröristleri ortadan kaldırmak istiyorsak, bu mıknatısı ortadan kaldırmalıyız." diye konuştu.

Maliki hükümeti mezhepçi politikalarla ülkeyi böldü

Konuşmasında Irak'taki durumu da değerlendiren Konuk Bakan, Maliki hükümetinin mezhepçi politikalarının ülkeyi bölerek DAİŞ'in ortaya çıkmasına ortam sağladığını belirtti.

Yemen konusunda, çözüme siyasi yollarla ulaşılabileceğini dile getiren Cübeyr, Libya'da ise bir yönetim boşluğu halinde DAİŞ'in buraya ve ardından da Batı Afrika'ya sıçrayabileceği uyarısında bulundu.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplayan Cübeyr, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin dünyanın geri kalanı gibi darbe karşısında çok net bir tavır takındıklarını hatırlattı. Darbenin önlenmesinde Türk vatandaşlarının kahramanlığını gördüklerini ifade eden Cübeyr, “Türk vatandaşları dünyanın saygısını kazandı ve insanların demokrasiyi nasıl benimsediklerini gösterdi.” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye'deki güvenli bölge önerisi

Suriye’de güvenli bölge kurulmasının gerekliliğini vurgulayan Cübeyr, böylece mültecilerin azalacağını ve Esed rejimi üzerinde baskı kurulabileceğine dikkati çekti.

Oturumun moderatörlüğünü yapan SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da panelin Ortadoğu'da DAİŞ, El-Kaide, PKK ve diğer mezhepçi terör örgütlerinin eylemlerinin arttığı kritik bir dönemde düzenlendiğini belirtti.

Duran, böyle bir dönemde Türkiye ile Suudi Arabistan gibi güçlü ilişkilere sahip iki bölge ülkesinin işbirliğinin daha da önem kazandığını vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.