Ev hanımları için yün ürünleri üretiyor
Bingöl'de yorgan ve dikiş atölyesi açan girişimci kadın, ürünlerini satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Bingöl'de yaşayan ev hanımı Ferda Açıkbaş, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığının (KOSGEB) hibe desteğiyle yorgan ve dikiş atölyesi açtı.
Unutulmaya yüz tutmuş yün çırpma mesleğini de atölyesinde icra eden Açıkbaş, yanında 3 genç kızı çalıştırarak istihdam ediyor.
Yün çırpma işinin zorluğu nedeniyle ev hanımlarının yün ürünlerini üretmediklerini belirten Açıkbaş, bundan dolayı açtığı iş yerinde ürünlerine rağbet gösterildiğini söyledi.
Açıkbaş, "Bu işimizi KOSGEB hibe desteğiyle yaptık. Çünkü kendi gücümüz yoktu. Üniversite okuyan bir çocuğum var. Onun rahat okuması için bu iş yerini açtım. İşimiz gayet iyi gidiyor. Yanımda 3 kişi çalışıyor. Burada yün çırparak elde ettiğimiz yünden yorgan, döşek ve yastık imal ediyoruz. Ayrıca bunların astarlarını ve pikosunu da yapıyoruz. Bazı ev bayanları çalışıyor ve bu işi yapmaları için zamanları yok. Atölyemizde istediklerini en güzel şekilde yapıp, teslim ediyoruz. Bize bayağı siparişler geliyor, yetiştirmede sıkıntı yaşıyoruz. Şu an araç ve eleman gibi bazı sıkıntılarımız var. Ayrıca yerimizde makinelerin sesinden dolayı bina sakinlerinin rahatsız olmaması için dikkat etmek zorundayız. Bu işe daha uygun bir yer arıyoruz. Bu konuda yetkililerden, özelikle belediyeden yardım bekliyoruz." dedi.
"Ev hanımları hazır ürünlere yöneldi"
Yün ürünleri olan yorgan, döşek ve yastık gibi ev eşyalarının yapımı zor olduğu için ev hanımlarının bir süredir hazır ürünlere yöneldiğini dile getiren Açıkbaş, şunları söyledi: "Ev hanımlarının büyük bir derdi olan yün çırpma sorununa kökten çözüm bulduk. Açtığımız atölyede sağlık açısından daha faydalı olan bu ürünleri sipariş vermeleri halinde kendilerine en kısa zamanda cevap verebileceğiz. Ayrıca elyaf ya da yün olan döşek, yorgan, yastık gibi ürünleri yıkıyor, temizliyor, duruluyor, hallaç makinasıyla çırpıyor ve müşterilerimize teslim ediyoruz. Bunun dışında 4 farklı dikiş makinası ile modaya uygun yeni ürünler tasarlıyor ve genç kızlara çeyiz hazırlıyoruz."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçen bir anıyı da anlatan Açıkbaş, "Belediye seçimlerinde Antalya'da iken olduğumuz yerden Cumhurbaşkanının geçeceğini duydum. Sonra bir kâğıda bir dua yazdım. Çiçeğe sararak yolda durdum. Geçerken hemen önüne attım. Bunun üzerine 3 ay sonra kendisi bana telefon açtı. Bizleri sordu, dua için teşekkür etti. 'Yazacağım kitabın ön tarafına isminle beraber yazacağız.' dedi. Cumhurbaşkanımıza yazdığım duadan dolayı komşular 'Seni aradı mı?' dediler. Ben de belki görmemiştir diye düşünürken 3 ay sonra aradı." ifadelerini kullandı.
"Girişimcilerin önü açılmalı"
Annesinin yaptığı işi destekleyen Fatih Açıkbaş ise Denizli'de üniversite okuduğunu ifade ederek, "Tatillerde atölyeye gelip, anneme yardımcı olmaya çalışıyorum. 5 aylık bir araştırma ve geliştirme sonucunda 2016 yılının mayıs ayında annem benim adıma yorgan ve dikiş atölyesini hizmete açtı. Bingöl'de bir ihtiyaç vardı. Devletin verdiği KOSGEB hibe desteğinden yararlandık. Burada 3 kişi çalışıyor. Müşterilere tam kapasite hizmet veriyoruz. Burada bazı sorunlarımız var. Yer sorunumuz var, daha kapsamlı bir yer lazım. Girişimciler olarak, yer sorunumuz konusunda ilgili ve yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. İyi bir atölye yerimizin olması halinde gelecek yıllarda atölyeyi büyütüp daha fazla istihdam sağlayarak, ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.