Filistin'de şehit sayısı yükseliyor
Filistin topraklarının terör çetesi tarafından gasp edilmesini protesto amaçlı düzenlenen "Toprak Günü" yürüyüşüne siyonistlerin saldırması sonucu şehit sayısı 15'e yükseldi, en az bin 200 kişi yaralandı.
Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, sabah saatlerinden bu yana hastanelere ulaştırılan Filistinli şehitlerin sayısının 15'e yükseldiğini belirtti. Kudra ayrıca aralarında gazdan etkilenenlerin de bulunduğu yaklaşık bin 200 kişinin de yaralandığını ifade etti.
Filistin Kızılayı'nın verdiği bilgiye göre sınıra yaklaşanlardan en az 200 kişi siyonistlerin kurşunlarına hedef oldu.
Siyonistlerin 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı "Toprak Günü"nde, Filistinli grupların günler öncesinden yaptığı "Büyük Dönüş Yürüyüşü" çağrısına katılmak için halk sabah saatlerinden itibaren siyonistler tarafından işgal edilen toprakların bulunduğu sınıra akın etmişti.
Filistin bayrakları taşıyan binlerce kişi, 1948'de topraklarından göçe zorlanan Filistinlilerin dönüş hakkını savunmak ve terör çetesini protesto etmek için sınırdaki 6 noktada toplanmak üzere Gazze'nin kuzey, güney ve orta kesimlerindeki bölgelerinden sınıra doğru yürüyüşe geçmişti.
Filistinli taraflar yürüyüşün "barışçıl" olacağını vurgularken, terör çetesi Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot orduya gerçek mermi kullanma izni vereceğini belirtmişti. Yapılan yazılı açıklamada yürüyüşle eş zamanlı sınırın kapalı askeri bölge ilan edildiği duyurulmuştu.
Yürüyüşe Hamas lideri Heniyye de katılıyor
Yürüyüşe katılan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, eylemde yaptığı konuşmada, "Eskiden düşmanların lider kadrosu 'Büyükler ölür küçükler unutur.' derdi. İşte büyükler, küçükler, dedeler ve torunlar buradalar ve geri dönüş şarkıları söylüyorlar." ifadelerini kullandı.
Filistin'in alternatifi olmadığı gibi geri dönüşten başka çarenin de bulunmadığını dile getiren Heniyye, Filistinlilerin 1948'de zorla çıkarıldıkları topraklarına dönmekte kararlı olduklarını ifade etti.
Heniyye, geri dönüş konusunun yalnızca söylemlerde kalmasına kesinlikle razı olmayacaklarını vurgulayarak, bunun hayata geçmesi için tüm yollara başvuracaklarını vurguladı.
Direnişin sembolü: Toprak Günü
Filistin halkı için büyük bir önem taşıyan "30 Mart Toprak Günü"nün kaynağı 1976 yılına dayanıyor. Siyonist işgalciler, 1976 yılında Celile bölgesinde Filistinlilere ait 21 bin dönüm araziye el koydu ve bu toprakları Yahudi işgalcilere tahsis etti. Kutsal topraklardaki Filistin varlığını ortadan kaldırıp kendi hâkimiyetlerini kurma amacı güden siyonistlerin bu kararını protesto etmek isteyen Filistin halkı da "Toprak Günü" ilan ettiği 30 Mart 1976'da genel grev düzenledi. Genel grevi önlemek isteyen terör çetesi o gün Filistinlilerin sokağa çıkmasını yasakladı. Buna rağmen sokaklara çıkarak protesto gösterisi düzenleyen Filistinlilerden altısı katledildi, binlercesi de yaralandı.
Filistinliler topraklarından vazgeçmeyecek
30 Mart tarihi, Filistin topraklarının işgal altında olduğunu göstermesi, siyonist işgale karşı Filistin halkının varlığını, birliğini, toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve özgürlüğünü göstermesi açısından önemli bir gün. 42 yıldır sürdürülen bu gelenekle Filistinliler, vatanlarından vazgeçmeyeceklerini, yurtlarına dönmek için mücadelelerini sürdüreceklerini, siyonist işgali tanımayacaklarını dile getiriyor. 30 Mart Toprak Günü, İslam ümmetinin Mescidi Aksa'yı gündemine alması, Kudüs'ün karşı karşıya kaldığı Yahudileştirmeye dikkat çekmesi ve bütün Müslümanlardan ellerindeki her türlü imkânı kullanarak bu mübarek beldeyi işgalden kurtarmaya dikkat çekmesi açısından da önemli bir gün. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.