Fırat Kalkanı operasyonunun perde arkası

Fırat Kalkanı operasyonunun perde arkası
Operasyona Fırat Kalkanı isminin verilmesinin özel bir anlamı olduğunu ifade eden Selvi, "Operasyona Fırat Kalkan isminin verilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıda kararlaştırılıyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin koalisyon güçleriyle birlikte Cerablus'un IŞİD'den alınması için başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuna ilk gün 450 TSK mensubunun katıldığını, operasyonun safhalarına göre bu sayının 15 bine çıkmasının söz konusu olduğunu yazdı. Selvi, operasyon bitince Cerablus'un ÖSO’ya teslim edileceğini belirtti.

Operasyona Fırat Kalkanı isminin verilmesinin özel bir anlamı olduğunu ifade eden Selvi, "Operasyona Fırat Kalkan isminin verilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıda kararlaştırılıyor. Operasyonun sadece IŞİD’i hedef almadığı PYD’ye ilişkin mesajlar taşıdığı anlamını vermek için. Çünkü Cerablus, DEAŞ’tan temizlendikten sonra PYD’nin eline geçmesine izin verilmeyecek" dedi.

Operasyona koalisyon ülkelerinin 2 savaş uçağı ile destek verdiğini söyleyen Selvi şöyle devam etti:

"Cerablus operasyonu saat 04.00'te DEAŞ hedeflerinin vurulması ile başladı. F-16’larımız tarafından gerçekleştirilen operasyona koalisyon ülkeleri 2 savaş uçağı ile destek verdi. Sayı küçük ama sembolik anlamı büyüktü. Kara birliklerimiz saat 10.00’dan itibaren Suriye sınırından girmeye başladı. Tanklar Suriye sınırından içeri girerken ABD’ye ait A-10 bombardıman uçağı IŞİD hedeflerini bombalayarak yol güvenliğini sağladı. ABD’nin operasyona desteğini yansıtması açısından önemli bir jestti."

'3 BİN CİVARINDA ÖSO MENSUBU BEKLİYORDU'

Suriye’ye ilk olarak 16 tank, 13-14 zırhlı aracımız girdi. Onlarla birlikte 1800-2000 civarında ÖSO mensubu da Cerablus’a geçti. İçeride ise onları 3 bin civarında ÖSO mensubu bekliyordu. Ancak onlardan önce içeri girenler vardı. Özel Kuvvetlere bağlı öncü birlikler ile istihbarat elemanları bir gün önceden içeri sızdılar. Özel birlikler içeride küçük çaplı operasyonlar yaptı. Geçiş yollarını tespit etti, bir kısım yerleri işaretledi, tehlikeli yerlerde bulunan kişileri yok etti. Böylece Cerablus’a giden yolları güvenli hale getirdi. Özel Kuvvetler operasyona 30’ar kişilik 6 tim halinde katıldı. 1 adet erken uyarı uçağı Awacs,1 adet Tanker uçağı ve 1 arama kurtarma uçağı harekat süresince havadan destek sağladı.

CERABLUS OPERASYONUNUN HEDEFLERİ

Cerablus operasyonunun hedefleri şöyle sıralanıyor.

1) Türkiye’nin Sınır güvenliğini sağlamak. Kilis’e ve Karkamış’a atılan bombalarla insanlarımız hayatını kaybetti.

2) Koalisyon DEAŞ’a yönelik operasyonlarına destek vermek.

Operasyon bitince Cerablus, ÖSO’ya teslim edilecek. Ancak sınırlı sayıda bir kuvvetin içeride tutulması planlanıyor.

3) Suriye’nin içlerinden sınırımıza doğru başlayan güç dalgasına karşı Cerablus’un fiili tampon bölge oluşturması.

4) Cerablus’u da alarak PYD’nin, Kobani ile Afrin’i birleştirip, sınırımızda bir Kürt koridoru oluşturmasına izin vermemek."

Yazının tamamı için, http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/abdulkadir-selvi_615/operasyonun-perde-arkasi_40207424

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.