Fırıncılar ekmek zammını değerlendirdi
Batman’da yapılan ekmek zammını değerlendiren fırıncı esnafı, zammı uzun zamandır beklediklerini, yapılan zammın mecburiyetten kaynaklandığını söyledi.
Uzun süredir fiyat artışı yapmamak için çaba gösterdiklerini belirten fırıncılar, artan maliyetleri fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Ekmeğe yapılan zamma vatandaşın tepki göstermesinin gayet normal olduğunu belirten fırıncılar, vatandaşın un, odun, maya gibi maliyetlere getirilen zammı da görmeleri gerektiğini söyledi.
Artan maliyetlerin ekmek fiyatında yapılan artışı kaçınılmaz kıldığını söyleyen fırıncılardan Fuat Doğan, vatandaşların, ekmeğin fiyat artışındaki gerekçelere dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.
“Beklediğimiz zam geldi fırıncılar olarak sevindik”
Doğan, “3-4 senedir Batman’da ekmeğe zam yapılmamıştı. Geçtiğimiz gün İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Esnaf Sanatkârlar Odası ve Belediye Zabıta Müdürlüğüyle beraber yaptığımız bir toplantı sonucu Batman'da ekmeğe zam kararı alındı. Şimdiye kadar 500 gram ekmeği 2 liraya satıyorduk, artık 5 liraya satacağız. Zammı Ramazan ayından önce de bekliyorduk. Vali bey zammı Ramazandan sonraya ertelemişti. Beklediğimiz zam geldi. Fırıncılar olarak sevindik.” dedi.
“Ekmek fiyatlarının marketle fırında aynı olmasını istiyoruz”
Ekmeğe yapılan zammın büyük marketlerde de uygulanması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Halk nasıl bir tepki verir onu bilmiyoruz. Ama şunu belirtmek gerekir ki, yaklaşık bir sene önce 65-70 liraya aldığımız unu şu anda 97-98 liraya alıyoruz. Yani un fiyatlarına 33-34 liralık bir zam yansıdı. Ekmek fiyatları aynı kalınca fırıncının kârı kalmadı. Ekmeğe gelen zam bizi sevindirdi. Batman’da birkaç market zinciri var. Bunlar kendi ekmeklerini üretiyor ve zamma dâhil olmamaya çalışıyor. Bu bizi üzüyor. Bu konuda yetkililerin sıkı denetim yapmalarını istiyoruz. Ekmek fiyatları marketle fırında aynı olmalı.” ifadelerini kullandı.
“Gelen zam fırıncıları biraz da olsa rahatlattı”
Yapılan zammı çoktan beklediklerini aktaran fırıncı esnafından Muaz Yavuz, “Un fiyatı 60 liradan 100 liraya çıktı. Bütün masraflar yükseldi ama ekmeğin fiyatı bir türlü değişmedi. Fırıncılar olarak Ramazan ayından önce zam yapılmasını bekliyorduk. Ramazan’dan sonra gelen zam bizi biraz da olsa rahatlattı. Bugün bir simit en az bir liradır. Bir çay da bir liradır. Bunların değeriyle ekmeğin değerini ölçersek, ekmek fiyatının çok düşük kalığını görürüz. Zamlardan dolayı vatandaşlardan herhangi bir tepki almadık.” şeklinde konuştu.
“Zamların olmasını istemiyoruz”
Tüm zamların karşısında olduklarını söyleyen fırıncı esnafından Hüseyin Şimşek, şunları söyledi:
“Zamların olmasını istemiyoruz. Un, odun, maya gibi ürünlerin masraflarının yükselmesinden dolayı mecburen zam yapmak zorunda kaldık. Ekmek zammını halk bile uzun zamandır bekliyordu. Fakat kimilerinin ister istemez tepkisi olacaktır. Uzun zamandan beridir zam yapılmasını bekliyorduk. Bugün nasip oldu. Halktan tepki alacağımızı da sanmıyorum. Genellikle ucuz olan ekmekte hem kalite, hem de gramaj olarak eksiklik vardır. Biz ne gramdan ne de kaliteden ödün verip fiyatımızı değiştirmeyiz. Hakkımızı aldık kaliteli ekmek üretmeye devam edeceğiz. Ekmek gramajının hakkını vereceğiz. Haksız rekabet ortamının oluşmasını istemiyoruz.”
“Bu zamlarla beraber keşke asgari ücret de yükselseydi”
Zamlardan dolayı serzenişte bulunan vatandaşlardan Liva Elkadiri, “Önce una zam geldi. Her şeyin fiyatı yükseldi. Sonuç itibarıyla ekmeğe de zam geldi. Bu zamlarla beraber keşke asgari ücret de yükselseydi. Alış verişimizi rahat yapsaydık. Ekmeğin zamlanmasında fırıncılar haklıdır. Fırıncıların da bizim gibi bir sürü sorun sıkıntıları var. Allah herkese yardım etsin.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.