Fıstık işletmelerinde hummalı çalışma
Gastronomi şehri Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığında baklavalık “boz fıstık” hasat dönemi devam ediyor.
Temmuz ayının başlarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan fıstık yetiştiricileri, ağustos ayının sonlarında ve eylülün başında da “kırmızı ben” fıstığı hasat ediyor.
Baklavadan çikolataya birçok tatlı ürününde ve Gaziantep’in yöresel yemeklerinde de kullanılan boz iç Antep fıstığını hasat eden fıstık yetiştiricileri, topladıkları ürünleri fıstık işletme tesislerinde hazırlayıp, bir yıllık emeklerinin karşılığı olarak fıstık ve baklava üreticilerine servis ediyor.
Kurban bayramının yaklaşmasıyla baklavalık boz iç Antep fıstığı hazırlayan entegre tesisleri şu günlerde yoğun bir tempo ile siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor.
Sabahın erken saatlerinde işe koyulan ve akşam saatlerine kadar ise fıstık toplayan işçiler, sıcak hava ve ağaçtaki fıstığın sakızı çalışmaları zorlaştırsa da imece usulüyle yapılan çalışma çiftçiyi rahatlatıyor. Eylül ayının sonlarına kadar fıstık toplayan çiftçiler, ürünün bu yıl fazla olduğunu ve geçen yılki kadar para etmediğini dile getiriyor.
Çiftçiler ile birlikte hummalı bir çalışma içerisine giren fıstık işletme tesisleri de, çiftçilerin ürünlerini doğal ortam ve entegre tesislerinde kabuğundan ayırıp kavlak haline getirerek hazırlıyorlar. Kavlak haline getirilen fıstıklar, tesislerde çalışan işçiler tarafından geniş alanlara serilerek 24-30 saat arası güneşte kurutulduktan sonra çiftçiye teslim ediliyor.
21 yıldır fıstık işletmeciliği yapan Salih Söylemez, hasat dönemi başladığından dolayı yaklaşık bir haftadır hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini ve eylül ayının sonuna kadar yoğun olarak çalışacaklarını söyledi.
Hasat döneminin yaklaşık bir aydır başladığını anımsatan Söylemez, "Temmuz ayının başından itibaren fıstık hasadı başladı. Şu anki işlediğimiz fıstıklar baklavalık fıstıktır. Ağustos ayının yirmisinden itibaren de inşallah ben fıstığı hasadı başlayacak. Şu anda genelde baklavalık fıstık işliyoruz. Köylüden fıstık direk geldiği gibi işletmemizde çeşitli aşamalardan geçiyor. Daha sonra baklavada kullanılacak şekilde hazır hale geliyor. Fıstık bahçelerinden toplandığı gibi fıstıklar tesisimize getirilir. Burada makinelerde fıstığın üzerindeki kabuğu soyuyoruz. Temiz su ile yıkandıktan sonra tamamen de kavlak hale geliyor. Daha sonra ise organik şekilde sahamızda seriyoruz. 24-30 saat arasında kuruduktan sonra toplayıp fıstığı köylü vatandaşımıza teslim ediyoruz. Köylü de isterse komisyonculara satar isterse fıstığı kırıp iç olarak satar." dedi.
"Günlük 100 ton fıstık işliyoruz"
Antep fıstığı sezonu başladığından bu yana yoğun bir tempo ile çalıştıklarını belirten Söylemez, “Bu tesislerde kabuk soyma ve kurutma işlemleri yapıyoruz. Bu tesislerde vatandaşlara kolaylık sağlanıyor. Eskiden fıstıklar toprağa serilirdi, yazın damlarda kurtulurdu. Şimdi tesislerde mükemmel bir şekilde kabuğu soyulduktan sonra kavlak halinde kurutuyoruz. Günlük 100 ton kapasiteden aşağı düşmemek şartıyla çalışıyoruz. Günlük olarak en az 100 ton fıstık işliyoruz." ifadelerini kullandı.
“Antep fıstığı milli servetimizdir”
Antep fıstığının şu anda ekonomik olarak birçok kişinin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Söylemez, şunları söyledi:
"Fıstık bizim milli servetimizdir. Antep fıstığından birçok geçimini sağlıyor. Baklavacısından tutunda çiftçisine kadar herkes Antep fıstığından kazanç elde ediyor. Antep fıstığı bizim için çok değerlidir ve biz Antep fıstığını dünya geneline satıyoruz. Boz iç ise en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir. Antep fıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç baklavada ve çeşitli tatlı ürünlerinde kullanılır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.