Fıstık üreticilerinin hırsızlarla imtihanı başladı
Bir yıl boyunca alın teri döküp büyük bir emek harcayan fıstık üreticileri, emeklerinin karşılığını alacakları hasat zamanında hırsızlarla imtihanı başladı.
Her yıl ağustos ayının son günleri ve Eylül ayının başlangıcına denk gelen fıstığın hasat zamanında fıstık üreticilerini şimdiden korku sardı. Hasat dönemini, fıstık üreticilerinin yanı sıra hırsızlar da dört gözle bekliyor.
Aldıkları onca önleme rağmen hırsızların önüne geçemediklerini ifade eden fıstık üreticileri, "Devlet, 10 yıl önce fıstık üreticilerine tel, fıstık fidanı noktasında epey bir destek verdi. Ama maalesef güvenlik açısından hiçbir destek göremedik." serzenişinde bulundu.
"Hasat döneminde hem hırsızlar hem de hayvan sahipleri ile başımız dertten kurtulmuyor. Devletin şu ana kadar güvenlik anlamında yaptığı bir katkı yok." diyen Tacettin Dayanan, fıstık üreticilerinin hasat döneminde hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.
"Hırsızlar üreticinin fıstığını çaldığı için bütün hayalleri suya düşüyor"
Dayanan, "Devlet, son 10 yıldır fıstık üreticilerine tel, fıstık fidanı noktasında bir destek verdi. Ama maalesef güvenlik açısından hiçbir destek göremedik. Fıstıkta yılda bir sefer verim alabiliyoruz, her yıl hasat döneminde hırsızlar üreticinin fıstığını çaldığı için bütün hayalleri suya düşüyor. Fıstıklar yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı, yakında hasat yapacağız ama fıstık üreticilerinin hırsızlarla imtihanı başladı. Devletten beklentimiz, hiç olmazsa bir ay boyunca bazı noktalara polis yerleştirsin, hırsızlara biraz korku salsın, şayet bir iki noktada hırsızlar yakalansa ve önlerine bir set çekilirse hırsızlar bu işi yapamayacaklarını anlayacaklar, belki de hırsızlıktan vaz geçecekler." diye konuştu
"Fıstık bahçemizde ev yapmak istiyoruz ama yol yok"
Fıstık bahçesinde ev yapmak istediğini ama yol olmadığı için inşaat malzemelerini getirecek araçların bahçeye giremediğini ifade eden Dayanan, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Bazı fıstık üreticileri bahçelerinde ev yapmış, ben de bahçemde bir ev yapmak istiyorum. Bu pandemi sürecinde insanın çocukları ile kalabileceği ve nefes alabileceği doğal bir ortamı herkes bulamıyor. Ben bahçemde ev yapmak istiyorum ama yol yok. Bu konuda devlet bize destek olsun, hiç olmazsa yolumuzu yapsınlar, kendi bahçemde evimi yapar, yaz kış burada kalırım. Ama bunu için de yol olması gerekiyor." diye konuştu.
"Bir yıllık emeğimizi bir günde çalıyorlar"
Devletin zamanında fıstık üreticilerine büyük destek verdiğini ama nöbet tutmalarına rağmen fıstık bahçelerini koruyamadıklarını belirten Hilmi Nalbant, "Devlet sadece 12 ayın bir ayında bize sahip çıksın, biz de 11 ay bahçemize sahip çıkarız." dedi.
"20 yıldır bağ sahibi olmamıza rağmen hasat zamanı hırsızlarla baş edemiyoruz." diyen Nalbant, "Sabah 5'ten akşama kadar nöbet tutuyoruz ama hırsızlar gece yarısı geldiği için engelleyemiyoruz. Devletten bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu sadece bizim değil, memleketin meselesidir. Biz yararlandığımız gibi zincirleme olarak traktör sahibi, hayvan sahipleri de yararlanıyor. Bahçemiz için 20 TL'ye bir direk alıyoruz ama hırsızlar o direği alıp bir TL'ye satıyorlar. Devlet sadece yılın bir ayında bize sahip çıksın, biz de 11 ay bahçemize sahip çıkarız. Bir yıllık emeğimizi bir günde çalıyorlar." şeklinde konuştu
"Belediye bize 100 metre yol yapamıyorsa, bahçelerimizi satıp gidelim"
Bahçe sahiplerinin 100-150 metrelik bir yol sorunu olduğunu dile getiren Nalbant, "Herkes tarımla uğraşmaya başladı, bu nedenle devlet bize sahip çıksın." dedi.
Nalbant, "Belediye bize 100 metre yol yapamıyorsa, bahçeleri satıp gidelim veya hayvan sahipleri rahatça hayvanlarını otlatsın, o zaman burayı meraya dönüştürelim. 15-20 yıl önce Siirt'te Vali olan Nuri Okutan bize sahip çıktı. Ne olduysa şimdiye kadar onun sayesinde oldu. Şimdi gelen Valimizin de bize sahip çıkmasını ve örnek verdiğimiz Nuri Okutan Beyin yaptığı hizmeti devam ettirirse hem bizi hem de memleketi memnun edecektir. Bugün bu bağlar bir fabrika gibidir, zira Siirt'te hayvancılık bitti. Herkes tarımla uğraşmaya başladı. Bu nedenle devlet bize sahip çıksın ki rahatlayalım." ifadelerini kullandı.
"Sesimizi duyan yok, emniyet dâhil herkes yaşanan hırsızlığı biliyor"
"Ben 30 yıldır fıstık alım-satımı yapıyorum, bir fıstık bahçem var ama genelde her yıl hasat dönemine sayılı günler kala hırsızlardan dolayı nöbet tutmak zorunda kalıyoruz." diyen Engin Çelepçıkay, bunun yetkililer tarafından bilindiğini ama önlem alınmadığını ifade etti.
Çelepçıkay, "Hırsızlıktan dolayı perişan olmuşuz. Bahçenin etrafına 2 metrelik jilet tel koymama rağmen hırsızlar teli kesip içeri giriyor, fıstıkları çalıyorlar. Bekçiler yok, dernek yok, ilgilenen de yok. Bir yıl boyunca alın teri döküyoruz ama gelip koruyamıyoruz. Maalesef hırsızlar, hasat döneminde fıstıklarımızı çalıyor, sesimizi duyan yok! Halbuki Tarım İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü gibi herkes yaşanan hırsızlığı biliyor ama kimse müdahale etmiyor. Belirli noktalar var, polisler o noktalarda nöbet tutsa hırsızlar korkup içeri girmeyecekler. Maalesef alın terimiz çalınıyor." diye konuştu.
"Hırsızları müdahale etsek hapse gireriz, devlet güvenlik almazsa ne yapabiliriz?"
"Bahçenin etrafını tel örgülerle çevirmemize rağmen hırsızlar teli kesip bahçelere giriyorlar." diyen Tacettin Sözen, fıstıkların her hasat döneminde çalındığını söyledi.
Sözen, "25 yıldır fıstık üreticiliği yapıyorum. 3 tane bağım var ve her hasat döneminde sırayla her bir bahçede bekçilik yapıyorum. Her sene büyük bir emekle bahçemizi çapalıyor, ağaçları buduyor ve alın teri döküyoruz ama tam emeğimizin karşılığını alacakken hırsızlar gelip fıstıklarımızın yarısını bazen de tamamını alıp götürüyor. Devlet bize destek verdi, fidan verdi, bizler de bakımını yaptık, ürettik ve çoğalttık fakat hırsızlar hasat zamanının son bir ayında gelip bütün emeğimizi çalıyor. Biz devletten sadece güvenlik istiyoruz. Bizler hırsızlara müdahale etsek hapse gireriz, devlet güvenlik almaz ise bizler ne yapabiliriz ki?" şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.