Forum İstanbul 2018’de ‘Geleceğin Ekonomi ve Finans Sisteminde Neler Olacak?’ oturumu
Forum İstanbul 2018’in ilk günün ‘Geleceğin Ekonomi ve Finans Sisteminde Neler Olacak?’ başlıklı son oturumunda ‘Geleneksel paranın yerini kripto paralar alabilir mi?, Blockchain ile bankasız bankacılık, Fintech Ekosistemi, İslami Finans Sistemi Gelecekte nasıl şekillenecek?, Yüksek güvenlikli veri teknolojisi, kimlik ve mobil güvenlik nasıl sağlanacak?’ konuları ele alındı.
Boğaziçi Üniversitesi, Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda BTS&Partners, Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Beceni, TEB, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Cer, Khidr Solutions Yönetici Direktörü Prof. Dr. Omar Fisher, Veripark Türkiye Genel Müdürü Aslı Derbent Özkan konuşmacı olarak katıldı.
BTS&Partners, Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Beceni, “Blockchain yeni bir konu. Uzun süredir kafa yorulan bir konsept fakat hangi konularda kafa yoruluyor önce ona bakmak lazım. Belli başlı otoriteler konuyla ilgili çalışıyorlar. Avrupa’da Blockchain’e güven makinası deniyor. Çünkü bir işlemi kimin ne zaman yaptığını gösteren ve bunu da teknolojik olarak kanıtlayabilen bir teknolojiden bahsediyoruz.Güven, teknolojik anlamda özellikle kriptoloji ile sağlanabileceği söylenmesine rağmen sosyal anlamda güven sorunu yaşıyoruz. Dolayısıyla şuan da güveni sağlayacak bir kurum olmadığından sosyal bir sorun yaşıyoruz” dedi.
Blockchain uygulamasının önemine dikkat çeken Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Cer,“Blockchain denince benim aklıma sihirli bir defter geliyor. Kim ne yazarsa yazsın, aynı şeyleri bir arada bulunduran ve sürekli yazma imkânı sunan bir defter. Ayrıca bu defter ortak, güvenilir ve tutarlı bir defter. IT dünyasında yıllardan beri tartışma konusudur merkezi mi olsun, hareketli mi olsun diye. Şimdi yapı Blockchain ile hareketli yapıya döndü. Hepsinden önce blockchainin hukukun dijitalleşmesinde kullanılması çok önemli. Akıllı kontratlar sistemi ile hukukun dijitalleşmesi işimizi kolaylaştıracak. Blockchain üzerine çalışmamız gerekiyor.
Blockchain altyapısı geniş katılım ile mümkün. Geniş katılımlı bir altyapı ile bu sistem kurulduğu zaman, müşteriler ilgili kurumlar kullanıldığında hepimizin hayatı kolaylaşacak” dedi.
Khidr Solutions Yönetici Direktörü Prof. Dr. Omar Fisher, “Küresel para tedariği çok hızlı şekilde ilerliyor. Burada dikkat edilmesi gereken bu paranın yalnızca yüzde 8’i fiziksel para. Dolayısıyla yüzde 92’si vaad edilen yerlerde ve soyutta olan yerlerde yer alıyor. Son 10 yıldan bu yana ICO’ların artışını görüyoruz. Farklı türde de para birimleri oluşuyor. Buna yaklaşık olarak 1500 tane farklı para birimi var. Ne kadar hızlı çıkıyorsa o kadar hızlı kayboluyorlar. Kripto para kullanımında çerçevesinden gelecek 20 yıl geçmişimiz gibi olmayacak, çok daha farklı olacak. Gelecek şoku şimdiden her şeyi değiştiriyor. Nüfusta ciddi bir artış söz konusu. Bu bir yandan da sıkıntılara neden olabilir, diğer yandan da liderlik ve para kullanımı açısından bu alan fırsat olabilir.
Veripark Türkiye Genel Müdürü Aslı Derbent Özkan, “Blockchain Bitcoin değildir. Blockchain en basit haliyle şifreleme ve kayıt tutma algoritmasıdır. Bu yapı sizin bilgiye şeffaf olarak ulaşmanızı ve bir otoritenin güvenine ihtiyaç duymadan doğrulama işlemi yapmanızı mümkün hale getiriyor. Bu herhangi bir doküman doğrulaması da olabilir, tapu kaydı, nüfus cüzdanı gibi. Zamanla yeni iş modelleri üzerine geleceğini ve farklı senaryolarla ileride karşılaşacağımızı düşünüyorum. İş anlamında bakıldığı zaman iş – müşteri iletişimi arasındaki araçlar hala yüksek teknoloji bilgisi ve yetkinliği isteniyor. İş – müşteri iletişiminde, dünya çapında farklı iş modellerine ihtiyaç var. Finans sektörüne bakınca da aslında bu alanda uygulanan işte – şirket iletişiminde nakit paranın yerine tasarlanmış çözümle var ama bizim hiçbir ticaretimiz nakit ile dönmüyor” dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.