Fransa Halep için AB'yi sıkıştırıyor

Fransa Halep için AB'yi sıkıştırıyor
Fransa, BM Güvenlik Konseyine Halep için acil toplantı çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Ayrault "İşbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, son dönemde  yaşanan çatışmalar nedeniyle insani açıdan gittikçe ağırlaşan Suriye'nin Halep  şehrindeki durumun görüşülmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin  acil toplanmasını istedi. 

Ayrault, yazılı açıklamasında, "İnsani yardımın yapılabilmesini  sağlamak için, düşmanlıkları sona erdirecek yolları bulmaya her zamankinden daha  çok ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyinin acil toplanması çağrısında bulunan Ayrault,  yarın Halep Yerel Yönetim Meclis Başkanı Breta Hacı Hasan'ı kabul edeceğini de bildirdi.

Ayrault, son Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada,  Paris'te aralık başında ''Suriye'' konulu bir toplantı düzenleyeceklerini bildirmiş, toplantıya Fransa'nın yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün  katılacağını kaydetmişti.

13 GÜNDE 613 SİVİL ÖLDÜ

Suriye'de Esed rejimi ve İran destekli milis gruplarının Halep'in  doğusuna son 13 gündür düzenlediği saldırılarda ölen sivillerin sayısı 613'e  çıkarken, yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı. Esed rejimi ve müttefikleri, muhaliflere karşı son günlerde Halep'te önemli ilerleme  kaydetti.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Saldırıların çok büyük can kayıplarına ve yaralanmalara neden olması üzerine Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden sorumlu  sivil savunma idaresi, şehirde kuşatma altındaki doğu mahallerini "tamamen afet bölgesi" ilan etmiş, tüm insani yardım kuruluşlarına rejim ve Rus uçaklarının  bombardımanının durması için harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

Savunma idaresinin açıklamasında, 15 Kasım'dan bu yana kente 2 bin  hava saldırısı düzenlendiği, topçu atışıyla 7 bin saldırı yapıldığı ayrıca balistik füze, misket bombası ve uluslararası çapta yasak olan klor gazı atıldığı  belirtilmişti.

Kuşatma altındaki doğu mahallerinde tüm hastanelerin hizmet veremez  durumda olduğu vurgulanan açıklamada, devam eden bombardıman yüzünden sivil savunma idaresinin ekipman ve malzemelerin çoğunun kullanılmaz halde olduğunun  altı çizilmişti.

Açıklamada, kentteki fırınların, altyapının, elektrik santrallerinin  ve hastanelerin sürekli bombalandığı belirtilerek doğu mahallerindeki sivil  halkın yaşadığı insanlık felaketinin sona ermesi için tüm sağlık ve insani yardım  kuruluşlarına acil yardım çağrısında bulunulmuştu.

Kaynak:Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.