G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi: Türkiye'nin tahıl koridorundaki aracılığından memnunuz
Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Öne çıkan maddeler şöyle:
"G20 üyelerinin çoğunluğu Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadı ve savaşın küresel ekonomide büyük acılar yarattığını ve mevcut sorunları daha da kötüleştirdiğini, büyümesini sınırladığını, enflasyonu artırdığını, tedarik zincirlerini bozduğunu, enerji ve gıda güvensizliğini artırdığını ve giderek arttığını vurguladı.
Açıklamada, G20 liderlerinin derneğin formatını "güvenlik sorunlarını çözmek için bir forum" olarak görmedikleri belirtildi. G20 liderleri, "Güvenlik konularının küresel ekonomi üzerinde ciddi etkileri olabileceğini not ediyoruz."
Tahıl anlaşması
"Ukrayna limanlarından tahıl ve gıdanın güvenli bir şekilde taşınmasına ilişkin iki anlaşmanın Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunların ilgili tüm paydaşlar tarafından tam, zamanında ve sürekli olarak uygulanmasının önemini vurguluyor ve destekliyoruz."
Gıda ve gübre ihracatı
"Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına dayalı olarak tarım ürünlerinde açık, şeffaf, kapsayıcı, öngörülebilir ve ayrımcı olmayan ticarete desteğimizi yeniden teyit ediyoruz. Tarım ticareti için küresel kuralların güncellenmesi ve tarım ürünleri ile gıda ticaretini kolaylaştırma gereğini ve gıda ve gübre ihracatına ilgili DTÖ hükümleriyle tutarsız bir şekilde yasaklama veya kısıtlama getirmemenin önemini yeniden teyit ediyoruz."
G20 üyeleri, tüm ülkeleri gıda krizinden en çok etkilenen devletlere yardım sağlamaya çağırdı. Bunu yapabilecek durumda olanları "ayni bağış ve kaynak sağlamaya" çağırdılar ve acil durumlarda gıdaya erişimi sağlamak için insani yardım malzemelerini kolaylaştırma sözü verdiler.
"Açlık sorununu çözmek ve gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için acil eylemde bulunmaya kararlıyız. Gıda tedarik zincirlerini iyileştirmek ve sürdürülebilir tarıma geçişi hızlandırmak gerekiyor.
İnsani faaliyetlerin yaptırımlardan kaldırılmasını desteklemeye devam ediyoruz ve tüm ülkeleri BM'deki çabalar da dahil olmak üzere bu hedefi desteklemeye çağırıyoruz.
Nükleer silah
"Uluslararası hukuku ve barışı ve istikrarı destekleyen çok taraflı bir sistemi desteklemek esastır. Buna, BM Şartı'nda yer alan tüm amaç ve ilkelerin korunması ve silahlı çatışmalarda sivillerin ve altyapının korunması da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukukun desteklenmesi dahildir. - Nükleer silahların kullanımı kabul edilemez. Çatışmaların barış yoluyla çözümü hayati önemde. Bugünün çağı, savaş çağı olmamalı."
Enerji fiyatları
"Jeopolitik zorlukların şiddetlendirdiği bir iklim ve enerji krizleri döneminde yaşıyoruz. Enerji fiyatlarında ve piyasalarında dalgalanmalar, enerji arzında kıtlıklar/kesintiler yaşıyoruz. Enerji sistemlerinin hızla dönüştürülmesi ve çeşitlendirilmesi için acil ihtiyacı vurguluyoruz."
Enerji Piyasaları
"Temiz enerjinin hızlı bir şekilde ölçeklendirilmesi yoluyla da dahil olmak üzere, düşük emisyonlu enerji sistemlerine geçiş için teknolojilerin geliştirilmesini, yayılmasını ve yayılmasını hızlandırmanın ve politikaların benimsenmesinin önemini kabul ediyoruz.
Sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlıyız. Bu, tüm ülkelerden anlamlı ve etkili eylem ve kararlılık gerektirecektir."
Fiyat istikrarı
"Merkez Bankaları fiyat baskısının enflasyon beklentileri üzerindeki etkisini yakından izliyor ve parasal sıkılaştırmanın hızını uygun şekilde ayarlama niyetindedir."
Yasadışı göç
"Güvenli, düzenli göç için kapsamlı bir yaklaşım olarak yasa dışı göç akışlarını ve göçmen kaçakçılığını önlemenin önemini, aynı zamanda insani ihtiyaçları ve yerinden edilmenin temel nedenlerini ele almanın önemini de kabul ediyoruz." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.