Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi
Geride bıraktığımız ayda bölge ihracatı, bir önceki yılın nisan ayına göre yüzde 86,1 oranında artarak 1 milyar 10 milyon 795 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Gaziantep ise dış ticarette bölgenin lokomotif şehri olarak nisan ayını 883 milyon 576 bin dolarlık ihracatla tamamladı ve önceki yıla göre yüzde 91,4’lik artış oranını yakaladı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, dış ticarette ortaya konan performansın gelecek için kendilerini daha da motive ettiğini belirtti.
Bölge ihracatının 2020 yılının aralık ayından sonra bir kez daha aylık bazda 1 milyar dolar seviyesini aşmayı başardığını ifade eden Kileci, “En yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirdik. Gaziantep şehrimiz de nisan ayı performansıyla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat gelirini elde etti. Bunun yanı sıra bölgemiz, geçtiğimiz ay toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirerek nisan ayları itibarıyla tüm zamanların en yüksek ülke sayısına ulaştı. Dolayısıyla sadece nominal ihracat değeri olarak değil, birçok farklı parametre yönünden rekorlarla dolu bir ayı geride bıraktığımızı söyleyebilirim.” diye konuştu.
“İhracattaki yükseliş 2021 geneline yansıdı”
2021 yılının kümülatif ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “Ocak-Nisan 2021 döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9’luk artışla 3 milyar 632 milyon 119 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 3 milyar 170 milyon 161 bin dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 36,9 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.
Kileci, bölgesel ve küresel düzeyde yaşanan tüm sıkıntılara karşın Bölge ihracatçısının azimle engelleri aştığını ifade ederek şunları söyledi:
“Nisan ayında bölgemizden 2 bin 558, Gaziantep’ten bin 740 firma aktif olarak ihracat gerçekleştirmiş bulunuyor. Bu sayede bölgemiz ihracatçı sayısı bakımından tüm zamanların en yüksek değerine Gaziantep ise en yüksek nisan ayı değerine ulaşmıştır. Bölgemizin son dönemde istikrarlı bir biçimde ihracat performansını yükseltmesinde en büyük pay şüphesiz ihracatçılarımıza ait. Ekonomik dalgalanmaların böylesine arttığı bir dönemde Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki ihracatçı sayısında yaşanan bu artış bizler için gurur vesilesidir.”
“En çok Irak, ABD ve Suriye’ye ihracat”
Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,3 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19,4 payla ikinci ve Amerika Kıtası ülkelerinin yüzde 14,5 payla üçüncü sırada bulunduğunu belirtti.
2021’in Ocak-Nisan ayları arasında toplam 187 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Libya ve Mısır bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu.
Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile dış giyimin yer aldığını sözlerine ekledi.
Gaziantep’in nisan ayındaki 883 milyon 576 bin dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren beşinci ili olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 148’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.
Temel hedeflerinin Dış ticaret verileriyle Türkiye’nin örnek şehri olan Gaziantep’in en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında daha yukarılara taşımak olduğunu belirten Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.
2021 yılının nisan ayına ait diğer illerin ihracat rakamlarını paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 118,7 milyon dolar, Mardin'in 77,6 milyon dolar, Malatya'nın 29,6 milyon dolar, Diyarbakır'ın 21,3 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 12,5 milyon dolar, Adıyaman'ın 10,7 milyon dolar ve Kilis'in 4,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de nisan ayında Gaziantep’in ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 91,4 oranında artış yaşandığını ve 883 milyon 576 bin dolar ihracat ile en yüksek nisan ayı ihracatına ulaşıldığını kaydetti.
Gaziantep’in hem aylık hem dönemlik ihracatta 5’inci sıradaki yerini koruduğunun ifade eden Ünverdi, bu başarının arkasında büyük bir mücadele olduğunu belirterek, “Büyük dalgalara ve ters esen rüzgara karşı küreklere iyice sarılan, bırakmadan, yorulmadan ülkesi için alın teri dökerek büyük başarılara imza atan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı, taş üstüne taş koyan herkesi yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Ünverdi, salgın nedeniyle geçen yılın nisan ayında uluslararası ticarette çok büyük bir durgunluğun yaşandığını anımsatarak, ihracattaki oransal artışta geçen yılın koşullarının etkili olduğunu, Gaziantep’in ise baz etkisinin de üzerine koyarak en yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Ocak-Nisan döneminde ise Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 oranında arttığına vurgu yapan Ünverdi, ilk dört aylık dönemde Gaziantep’ten 3 milyar 170 milyon 161 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
17 günlük kapanma kararına da değinen Ünverdi, ekonomiden sosyal yaşama kadar büyük fedakarlıklarla yürütülen bu sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Alınan tedbirlere toplum olarak harfiyen uymak zorundayız ve bu hepimiz için insani bir sorumluluk. Yaşamımızı büyük oranda kısıtladık ve bu çabaların boşa gitmemesi için çok dikkatli olmalıyız. Zorlu bir süreç ama bunu fırsat bilmeli ve Koronavirüs’ten bir an önce kurtulmak için temasın önüne geçmeliyiz. İnşallah tam kapanma bittiğinde vaka sayılarını en aza indirmiş oluruz ve aşı çalışmalarıyla yakın zamanda daha güzel günlere hep birlikte kavuşuruz. Bu süreçte sanayicilerimizin, KOBİ’lerimizin ve tüccarlarımızın yaşadığı sorunları çok iyi biliyor, yakından takip ediyor ve çözümü için büyük çaba gösteriyoruz. Sektörlerimizden gelen talepleri raporlar halinde üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ve ilgili kurumlara iletmeye devam ediyoruz. Bu süreçte kamu destekleri sorun yaşayan sektörler öncelikli olmak üzere devam etmeli ve nerede yara varsa büyümeden kurutulmalı.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım da, “Ülkemiz ve şehrimizin nisan ayı ihracat performansı, içinden geçtiğimiz zor günlerde motivasyonumuzu artırdı. Dilerim yıl sonuna kadar bu performansı devam ettiririz.” dedi.
Gaziantep’in ihracatının 2021 Ocak-Nisan döneminin ihracatının 3,1 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yıldırım, “Bu demek oluyor ki 2020 yılını 7,9 milyar dolar ile kapatan Gaziantep, geçen yıl ihracatının yüzde 40’ına yılın ilk 4 ayında ulaştı. Bu performans içinden geçtiğimiz zor günlerde piyasalarda nakit akışının ve tedarik zincirinin devamlılığı için motivasyonumuzu artırıyor. Özveri ile çalışarak bize bu gururu yaşatan tüm ihracatçı üyelerimizi ve emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum.” dedi.
Salgın sürecinin tüm sektörleri yorduğunu ve zorladığını dile getiren Yıldırım, dış ticaretteki bu performansın ödülü hak ettiğini söyleyerek reel sektörün “Tam Destek Paketi” beklentisini yineledi.
Yıldırım, “Firmalarımız bin bir zorluk içerisinde ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırıyor. Konteynır sorunu, hammadde tedarik sorunu, tam kapanma ile birlikte tedarik zincirindeki aksamaların yanında kurumlar vergisi oranının artırılması var. Sanki başarı cezalandırılıyor. İhracatçı ya da küçük esnaf hiç fark etmez hepsi ekonomi zincirinin bir halkası ve hepsi birbirini etkiliyor, hepsinin kapsamlı bir destek paketine ihtiyacı var. Kredi ve kredi kartı ödemeleri ile SGK ve vergi ödemelerinin faizsiz ötelenmesi, bu süreçte işletmelerimizin ayakta kalmasına destek olacak adımlardan biridir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.