Gazze dünyadaki siviller için en ölümcül yer

Gazze dünyadaki siviller için en ölümcül yer
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children, "Gazze'de insanların yiyecek ve suya erişimi yok. Sağlık sistemi çöktü. Salgın hastalıklar hayatları daha da tehdit ediyor. Artık insanlara ulaşmamız gerekiyor." açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children (Çocukları Kurtarın), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısının ABD'nin vetosuyla kabul edilmemesine tepki gösterdi.

Save The Children tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"BM Güvenlik Konseyi'nin, insani ateşkes ve Gazze'de tutulan esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden karara onay verememesi karşısında dehşete düştük. Eğer uygulanırsa bu, sürekli bombardıman altında olan Gazze'deki sivillere çok ihtiyaç duyulan dinlenme olanağını sağlayacaktı. Bu, şiddeti durdurmak için kaçırılmış bir fırsat oldu. 

Krizin ve Gazze kuşatmasının tamamlanmasının üzerinden iki ay geçti. Gazze artık dünyadaki siviller için en ölümcül yer. Hiçbir yer güvenli değil. İnsani yardım görevlileri mevcut koşullar altında etkili ve güvenli bir şekilde faaliyet gösterememektedir. Yardımın sağlanması ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Sivillerin yaşamının korunmasının ve yeterli insani yardımın sağlanmasının tek yolu çatışmaların durdurulmasıdır.

İnsanların yiyecek ve suya erişimi yok. Sağlık sistemi çöktü, hastanelere yapılan saldırılar Gazze nüfusunun büyük bir kısmını tedaviye erişimden mahrum bıraktı. Salgın hastalıklar hayatları daha da tehdit ediyor. Artık insanlara ulaşmamız gerekiyor. Ateşkesin insani boyutu bu kadar açıkken, Güvenlik Konseyi üyelerinin çatışmaların durdurulması çağrısında bulunan bir kararı veto etmeleri haklı bir gerekçe olamaz.

Genel Sekreter, 1989'dan bu yana ilk kez BM Şartı'nın 99. maddesine atıfta bulunarak, savaşın durması yönünde net bir talepte bulundu. Konsey üyeleri, Gazze'deki korkunç koşulları görmezden gelemez. Eyleme politikadan ziyade, çatışmayı durdurmaya yönelik acil insani zorunluluk rehberlik etmelidir.

Tarafların uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve insani yardımın sivillere ulaşmasını sağlamak için gereken koşulları yaratmaları için BM Güvenlik Konseyi'ni acilen toplayıp sürekli ateşkes talep eden bir kararı kabul etmeye çağırıyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.