"Gazze'nin gündemden düşmesine izin verilmemelidir"
İşgal rejiminin, 110 günü aşkın bir süredir Gazze'de yaptığı soykırıma dünya sessiz kalmaya devam ediyor. 25 bini aşkın insanın şehid edildiği, binlerce insanın aç ve susuz bir şekilde dondurucu soğukta, açık hava hapishanesi olan Gazze'de ölüme terk edilmesini uluslarası kamuoyu sadece izlemekte yetiniyor.
Batılı devletlerden aldığı destek ile katliamlarını sürdüren işgal rejimi; savaş suçu işlemeye, uluslararası hukuku yok saymaya devam ediyor.
Yaşanan katliam ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbul halkı; yaşanan soykırıma verilen tepkinin zamanla normalleşerek başka gündemelere kaydığını belirterek, katliamlara verilen tepkinin normalleşmemesi adına özellikle sivil toplum kuruluşlarının Gazze'yi unutturmamak için sürekli gösteri ve yürüyüşler yapması gerektiğini belirtti.
"Balinalar öldürüldüğü zaman ayağa kalkan dünya; Gazze'de bebekler, kadınlar, yaşlılar, hastalar, çocuklar, hastaneler ve okullar vurulduğunda ses çıkarmıyor"
Resul Sağkol
İnsanlık adına utanç verici bir dönemden geçildiğini belirten Resul Sağkol, "21'nci yüzyıldayız. Balinalar öldürüldüğü zaman ayağa kalkan dünya; Gazze'de bebekler, kadınlar, yaşlılar, hastalar, çocuklar, hastaneler ve okullar vurulduğunda ses çıkarmıyor. İnsanlık adına utanıyoruz, böyle olmamalı. Özellikle dünyayı yöneten büyük güçlerin aynı dine mensup olmasalarda insanlık adına bu duruma müdahale etmeleri gerekiyordu ama edemediler. Bana göre insanlık sınıfta kalıyor. İnsanlara bir musibet gelmemesi için bir sebep yok, her an bir musibet gelebilir. Sivil toplum örgütlerinin, vakıfların ve derneklerin bu konuyu sürekli gündemde tutması lazım. Çünkü gündemden düşerse oradaki Müslüman kardeşlerimizi unutmuş oluruz. Bizden gerekli desteği bulamazlarsa moral ve motivasyonlarıda düşer. Sürekli gündemde tutulması gerektiğine inanıyorum." dedi.
"Artık güncel meseleler daha fazla konuşuluyor, Filistin meselesi yok gibi"
Mehmet Yanık
Toplumda Gazze hassasiyetinin yok denilecek kadar azaldığını ifade eden Mehmet Yanık, "Sosyal medyayı çok kullandığım için oradan biliyorum. Bakıyorum artık güncel meseleler daha fazla konuşuluyor, Filistin meselesi yok gibi. Sadece X platformunda görüyorum, gündemde tutuluyor. Türkiye'de görüyoruz hiçbir şey yok. Bence bireysel olarak değil de sivil toplum örgütlerinin ilk başlarda nasıl güzel eymler olduysa, ki biz hepsine katılmaya gayret ettik, sivil toplum örgütlerine aslında çok fazla iş düşüyor." diye konuştu.
"Bu zulüm mutlaka bir noktada bitecektir"
Haşim Sağıroğlu
Gazze meselesine toplumdan bir tepki olduğunu ancak söz konusu tepkinin az olduğunu belirten Haşim Sağıroğlu, "Tepkilerin biraz daha artırılması lazım. Özellikle yahudi ürünleri konusunda daha dikkatli olmamız lazım; yerli ürünler kullanmamız lazım. Dua etmemiz lazım. Ekonomik yönden de imkanımız varsa birşeyler göndermek lazım. Kamuoyunda epeyce bir hassasiyet var ama daha artması lazım. İdarecilerimiz de çalışıyor, gayret ediyorlar ama daha fazla gayret etmeleri, daha aktif olmaları lazım. Bu zulüm mutlaka bir noktada bitecektir. Dua edelim." şeklinde konuştu.
"Halk olarak belki bir tepki var ama devletler olarak gerekli olan yapılamıyor"
Temel Şener
Gazze hususunda gerekli tepkinin verilmediğinin altını çizen vatandaşlardan Temel Şener ise, "Böyle olmamalı, biz elimizden geleni yapmaya çalışarak geçiyoruz. Allah'ım yar ve yardımcıları olsun. Yeterince tepki yok. Halk olarak belki bir tepki var ama devletler olarak gerekli olan yapılamıyor. Orada bir avuç insan bayağı mağdur, perişan durumda. Allah'tan diliyoruz ki; Rabbim muvvafakiyetler nasip eder de israil zulmü son bulur. Kıyamet alametleri ile ilgili bir kitap okudum; yahudiler ile Müslümanlar arasında çetin savaşlar olacak ve tek yahudi kalmayacak diye bir savaş olacağından bahsediliyordu. İnşallah öyle bir savaş olurda sonları olur, zulmün sonu gelir." diye belirtti.
"Bugün sıra Gazze'de ise yarın size de gelecek"
Temel Demirci
Bütün dünyanın ve Müslüman ülkelerin Gazze'de yaşanan soykırıma göz yumduğuna değinen Temel Demirci, "Bugün sıra Gazze'de ise yarın size de gelecek. Birşeyler yapmamız lazım. Yürüyüş; ne gerekiyorsa kimseyi vurmadan, üzmeden, kırmadan yürüyüş yapmamız lazım. Sesimizi gür çıkarmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
"O çocuklar, bebekler geceleri rüyalarımıza giriyor"
Kemal Özer
Gazze meselesinin unutulduğunu aktaran Kemal Özer, "Sanki sünger altı yapıldı, insanlar hatırlamasın ya da çok sıkıntı olmasın diye çok fazla gündeme gelmiyor. Bence sürekli haberlerde gündeme gelmesi lazım. İnsanların daha duyarlı olması lazım. Gösteri ve yürüyüşler yapılabilir; elimizden gelen bunlar. O çocuklar, bebekler geceleri rüyalarımıza giriyor; çok zor bir durum var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.