Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında gelen "Meyan Şerbeti" Ramazan ayında iftar sofralarını süslüyor.
Şanlıurfa'da da 1955 yılından beri şerbet işiyle uğraşan Halil Okkaş, halkın meyan şerbetini severek tükettiğini söyledi.
Meyan şerbetinin şifa niyetiyle de içildiğini aktaran Okkaş, "Meyan şerbeti özelikle böbreklere çok iyidir yâda böbrekte kum ve taş gibi maddeler varsa döker. Özelikle artan şeker hastalığına çok iyi olur diyorlar." dedi.
Özellikle son zamanlarda meyan kökü şerbetinin büyük bir rağbet gördüğünü dile getiren Okkaş, meyan şerbetin yapılış aşamasını şöyle anlattı:
"Meyan kökü dışarıdan alınarak Şanlıurfa’ya getiriliyor. Burada işi bilen ustalar meyan kökünü bir eleğe yerleştikten sonra üzerine koydukları buz kalıplarıyla 2-3 saat bekletiyor. Bu zaman zarfında eriyen buz kalıpları meyan kökünün suyuyla karışarak şerbet halini alıyor."
Susuzluğu giderdiği için meyan şerbetine rağbetin çok olduğunu söyleyen Okkaş, “Bu meyan kökünü çok yapıyoruz. Toptan satışımız da var. Limonata da yaparız. Haşimiye meydanına getiriyoruz, satıyoruz. Torbası 2 lira. Çoğunlukla meyan kökünü alıyorlar. Günde 100-200 torba civarlar oluyor." şeklinde konuştu.
Uzun zamandır meyan kökünde yapılan şerbeti sattığını ifade eden, Hacı Ahmet Karaman ise şerbetin tanesini 1 ila 1,5 liraya sattığını söyledi.
50 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Hacı Naci usta da, "Meyan kökünün teknesi var biz de dükkân var. Bu meyan köküdür bu Ramazan'da bunu aç karna içmek lazım. Böbrekteki kumu, taşı hepsini döker, çok faydalıdır. Bunu Birecik’ten getiriyorum, Maraş’ta döktürüyorum, Urfa’da işliyorum.” şeklinde konuştu.
Ahmet Çoban ise Meyan kökünün yazın içildiğinde mideyi rahatlattığını ve böbrek taşlarını temizlediğini söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.